Невикористану субсидію за газ уряд забере

не використана субсидія
Поділитися новиною

не використана субсидіяПерший подих осені приніс користувачам субсидії дещо неприємну звістку. Споживачі газу, які мають індивідуальне опалення та отримують субсидію, на рахунку яких накопичилося понад 100 кубометрів газу, у наступному опалювальному сезоні не зможуть ними скористатися. Справа в тім, що невикористані за минулий опалювальний період нараховані субсидії будуть списані з особових рахунків до Державного бюджету.

Уряд затвердив механізм повернення до держбюджету залишку коштів за субсидіями на відшкодування оплати послуг централізованого опалення та газо-, енергопостачання для індивідуального опалення з урахуванням збереження частини коштів на рахунках домогосподарств. Зокрема це стосується тих споживачів, у яких перевищує вартість 100 куб. метрів природного газу або 150 кВт/год. електричної енергії, залежно від того, який тип опалення використовується, повідомляється на сайті прес-служби Міністерства соціальної політики.

Розрахунок невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з газопостачання для індивідуального опалення за опалювальний сезон за особовим рахунком кожного одержувача субсидії визначається за такою формулою: від суми нарахованої за опалювальний сезон субсидії відніметься вартість фактично використаного газу та вартість 100 куб. м за граничною роздрібною ціною на природний газ для побутових споживачів (станом на 1 травня нового неопалювального сезону – 6,879 грн/кубометр). Тобто 100 куб. м газу за такою ціною (6,879×100=687,90 грн) залишиться на рахунку одержувача, а решта нарахованої, але невикористаної субсидії буде повернуто в Державний бюджет.

Для прикладу: родина отримала субсидію за минулий опалювальний період у розмірі 1500 грн, а насправді використала газу до 1 травня ц. р. на суму 500 грн. Це значить, що до держскарбниці повернеться: 1500 грн – 500 грн – 687,9 грн = 318,1 грн.

Крім того, Постановою КМУ від 23 серпня 2016 р. № 534 встановлено порядок проведення розрахунків залишків субсидії у зв’язку зі споживанням послуг менше норми в опалювальний сезон. Лише протягом минулого опалювального періоду, за інформацією Мінсоцполітики, одержувачами не використано понад 10 млрд грн субсидії.

До речі, у лютому поточного року тодішній міністр соціальної політики Павло Розенко стверджував, що невикористаний на кінець опалювального періоду обсяг газу, що покривається субсидією, може бути за рішенням Уряду використаний у літній період або монетизований. Утім, уже в серпні стало відомо, що монетизувати невикористані кошти за субсидіями населення через завищені соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг ніхто не буде. Як пояснюється, два роки тому на опалення 1 квадратного метра за нормативами виділялося 11 кубічних метрів газу, згодом показник знизили до 7 куб м. Тепер норматив становить 5,5 кубометрів. При цьому, за словами міністра соцполітики Андрія Реви, минулої зими він складав у середньому 5,3 кубометра на 1 кв. м житла.

Ось такі, здавалося б, прості розрахунки для чиновників, але складні механізми їх виконання для населення. Бо частина сімей навіть за допомогою субсидії не в змозі повноцінно відшкодувати європейські витрати, маючи в своїх гаманцях українські доходи.

Прес-служба ПАТ «Гадячгаз»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...