Що приховує «Гадяччина»

7C30114C F137 4212 AF27 7B691F8B0F74 mw1024 mh1024 s
Поділитися новиною

7C30114C F137 4212 AF27 7B691F8B0F74 mw1024 mh1024 s7C30114C F137 4212 AF27 7B691F8B0F74 mw1024 mh1024 sПротягом останніх двох років у районі відбулося чимало змін. Під час тих буремних подій змінився і склад керівних органів місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Гадяччина». 30 вересня реєстраційною службою Головного управління юстиції затверджено зміну керівних органів Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Гадяччина». Головою асоціації обрано Володимира Нікітенка (він же голова райради). Відтоді, інформація про діяльність асоціації знаходиться  ніби під грифом «таємно».

Стверджувати так можна тому, що за головування попереднього керівника частенько відбувались відкриті звіти і зібрання, про які попередньо оголошували і запрошували усіх бажаючих. На сьогоднішній день, на сайті райради ми знайшли всього 2 посилання про засідання членів асоціації, які датуються квітнем 2015р. і січнем 2016 року. Нібито, заслуховували звіт про використання коштів, але більше нічого конкретного. Решта інформації, яка є на сайті – це дані про регулярні членські внески і відрахування на рахунок асоціації. Натомість, скільки разів ми чули, що саме із рахунку асоціації надали кошти на якусь благодійну справу.

Чим саме живе асоціація сьогодні ми вирішили поцікавитись у Володимира Нікітенка. Склавши інформаційний запит, сподівались дізнатись, скільки зараз коштів на рахунку асоціації, звідки вони надійшли і куди саме вони витрачені чи заплановані. Здавалося, на це питання відповідь повинна бути миттєвою, звісно, якщо немає чого приховувати. Але, як виявилось, не все так просто. 

Відповідь на запит надійшла згідно термінів. Але відкривши листа, ми були трохи здивовані :

…«Відповідно до Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування», Закону України «Про доступ до публічної інформації» Місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Гадяччина» не здійснює розпорядження бюджетними коштами та не є суб’єктом відносин у сфері доступу до публічної інформації.»

Не зрозуміло лише до чого тут бюджетні кошти? Адже у запиті про них навіть мова не йдеться. Словом, ймовірніше, не бажаючи виносити на загал інформацію, нам надали просту відмовку. І цим самим свідомо порушили законодавство.

По-перше, згідно ст.1. ЗУ «Про асоціації органів місцевого самоврядування» «Асоціації ОМС створені органами місцевого самоврядування з метою більш ефективного здійснення своїх повноважень, узгодження дій органів місцевого самоврядування щодо захисту прав та інтересів територіальних  громад, сприяння місцевому та регіональному розвитку».

По-друге, згідно ст.2. п.1 Закону України  «Про асоціації органів місцевого самоврядування» одним із шести принципів їх діяльності є саме  ВІДКРИТІСТЬ І ПУБЛІЧНІСТЬ.  Тому, згідно ЗАКОНУ, кожен має право доступу до будь-якої інформації, що стосується спілки. Інформація про бюджет асоціації не відноситься до такої, що обмежується доступом і відповідно повинна бути оприлюднена на офіційному сайті, або ж надана розпорядником, а отже головою правління, у формі відкритих даних на інформаційний запит.

Тож, чому нам так відверто перекрили доступ до інформації, яка не є таємною, невідомо. А так хотілося б почути від першоджерела, куди саме перерозподіляє кошти асоціація названа таким голосним народним іменем «Гадяччина». Бо надмірна секретність лише породжує сумніви і підозри…

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...