Картопельфест розпочато!

картошка
Поділитися новиною

картошкаЯкщо раніше картоплю починали вибирати у вересні, то декілька останніх років роботи розпочинають із середини серпня, а ось вправні господарі розпочали ще на початку останнього літнього місяця, і намагаються не відставати один від одного, змагаючись у швидкості збирання і кількості врожаю.

Сортів картоплі багато, а найпопулярніші у районі: «Рів’єра», «Беллароза», «Кондор», «Пікассо», «Слов’янка». Уже майже всі городні роботи механізовані, мало хто садить та вибирає картоплю лопатою. Хоч і механізовано, але роботи не менше, і бур’яни потрібно вирвати, а тоді ще й лабузиння прибрати, бо по ньому не кожен тракторист захоче їхати. Хоч цього року роботи розпочали рано, але господарі не хваляться урожаєм, говорять чи то погода не сприяла чи сорти уже перевелися, а може й рік такий. Скаржаться, що багато погриженої картоплі та зараженої фітофторою. Ті, хто садили картоплю на продаж, взагалі не знають, яку ціну і очікувати: «Ото, сади, поли, підгортай, про вибирання і говорити не хочеться, а за неї копійки дадуть. Цього року ще й картопля неважна, а якщо буде менше двох гривень, нехай краще поросята їдять. Минулого року, ото вродила картопля, така величезна, повезли міняти на кавуни, а вони й дивитися на неї не хотіли, говорячи, їжте самі свою «Бору». Ото і думай яку його садити», – говорить гадячанка Людмила Федорівна.

На ринку за кілограм картоплі просять 7-8 грн. На овочі поки що не міняють, говорять, що «не складуть» ціни. Селяни прогнозують, що скуповуватимуть по дві гривні за кілограм.

Корисні поради:

Збираючись спробувати молоду картоплю, сумніваєтеся, який би кущик викопати першим? Придивіться уважно до гребенів і зауважте, нагорі якого з них потріскалася земля – там і чекають вас перші дозрілі бульби. Секрет простий: підростаючи, картоплини зсередини розсовують нагорнутий на них грунт, що і приводить до тріщин на її поверхні.

Найбільші бульби необхідно використовувати в першу чергу, тому, що до середини зими в них утворюються порожнечі, які негативно впливають на смакові якості і «лежкість».

Ні в якому разі не залишайте стебла і листя на городі, і не складайте їх в компостні ями, тим більше, якщо садите картоплю на одній і тій же ділянці кілька років поспіль. Це може призвести до зараження грунту, а у подальшому до поширення захворювання картоплі.

Оксана Руденко

НА ФОТО: Гадячани під час вибирання картоплі

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...