ОСОБЛИВОСТІ СПЛАТИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ

податкова
Поділитися новиною

податковаГадяцька ОДПІ надає відповіді на найбільш актуальні питання щодо сплати земельного податку фізичними особами:

1. Чи повинна фізична особа сплачувати земельний податок в разі набуття права власності на будівлю, в той час коли право власності на земельну ділянку під такою будівлею не оформлено?

Відповідь: Використання землі в Україні є платним. Платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі. Об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні. До особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності/користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача). Отже, фізичні особи, які не оформили відповідно до законодавства право власності або право користування землею, проте набули це право відповідно до цивільно-правових угод, рішення суду, рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування повинні сплачувати земельний податок на загальних підставах.

2. Чи передбачено пільги для певних категорій населення по платі за землю? Відповідь: На даний момент діють пільги по платі за землю для певних категорій населення, а саме від сплати податку звільняються: а) інваліди першої і другої групи; б) фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; в) пенсіонери (за віком); г) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; д) фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Слід зазначити, що звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм: а) для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш, як 2 гектари; б) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) – не більш як 0,10 гектара; в) для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; г) для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; д) для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара. Також від сплати податку звільняються, на період дії єдиного податку четвертої групи, власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи. Разом з цим, слід зауважити, що громадяни, які мають підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинні надати контролюючим органам документи, що посвідчують їх право на пільгу.

3. Чи повинна сплачувати земельний податок фізична особа-підприємець (платник єдиного податку), що є власником нежилого приміщення у багатоповерховому житловому будинку та використовує його у своїй підприємницькій діяльності?

Відповідь: Якщо право власності на земельну ділянку оформлене на фізичну особу-підприємця і земельна ділянка використовується нею для провадження господарської діяльності, то такий підприємець – платник єдиного податку звільняється від сплати земельного податку. Якщо земельна ділянка, на якій розташовані будівлі (споруди), їх частини або нежилі приміщення у багатоквартирних жилих будинках, що знаходяться у власності фізичної особи – підприємця (платника єдиного податку) та використовуються для провадженні господарської діяльності, не надавалась їй в установленому чинним законодавством порядку, то за таку земельну ділянку фізична особа – підприємець (платник єдиного податку) сплачує земельний податок на загальних підставах з дати реєстрації права власності на нерухоме майно.                                                                     

   Т.Филь, заступник начальника Гадяцької ОДПІ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...