«МОЛОЧНІ РІКИ – КООПЕРАТИВНІ ОСТРОВИ»

молочні кооперативи
Поділитися новиною

молочні кооперативиСелянина завжди годувала його праця, багато років традиційним джерелом прибутку є корова. Хто живе ближче до міста, той може продати молоко на базарі, а значна частина населення здає молоко заготівельникам. Одна лише проблема – ціни на молоко вкрай низькі і вже кілька років поспіль ніхто не може вплинути на цінову політику. До редакції тижневика звернулись представники Харківецької ГО «Сільська нива». Разом вони направили звернення до Міністерства аграрної політики.   

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «СІЛЬСЬКА НИВА»

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Кутовому Т.В.

Шановний Тарасе Вікторовичу!

Власники корів вкрай обурені низькою закупівельною ціною на молоко від особистого сектора, що пропонують молокозаводи. За минулу десятиденку закупівельна ціна на молоко знизилася до 2 гривні 80 копійок, що є збитковим для господарств. Ви при балотуванні в народні депутати України в попередньому скликанні запевняли, що «закупівельна ціна на молоко не повинна становити нижче 3 гривні 60 коп.» (цитата із газети). У відповідності до ЗУ «Про молоко та молочні продукти» просимо Вас затвердити економічно вигідну закупівельну ціну на молоко від корів населення.

Д. Дубницький, голова правління ГО «Сільська нива», Гадяцький район, с. Харківці, вул. Першотравнева, 2. E-mail: silska_niva@ukr.net

*******

Відповідь Міністерства Аграрної політики та продовольства України

Щодо розгляду звернення.

Міністерство аграрної політики та продовольства України розглянуло звернення ГО «Сільська нива» щодо закупівельної ціни на молоко та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про ціни та ціноутворення» суб’єкти господарювання під час провадження господарської діяльності використовують вільні ціни або державні регульовані ціни.

На сьогоднішній день державне регулювання цін на молочну сировину не здійснюється, тому ціни на молочну сировину встановлюються суб’єктами господарювання самостійно (продавець-покупець), за згодою сторін.

Одночасно повідомляємо, що за оперативною інформацією, середня закупівельна ціна на молоко другого ґатунку від господарств населення в цілому по Україні становила 3211 гривень за тонну, що на 8 % більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року, у Полтавській області – 2900 гривень за тонну, що вище на 6%.

Основною складовою при формуванні закупівельної ціни на молоко є якість сировини. В Україні якість молока, закупленого молокопереробними підприємствами в господарствах населення, вкрай низька – 86 % молочної сировини відноситься до II ґатунку, використання якого заборонено в багатьох країнах.

Крім того, значна частина такого молока піддається вибракуванню (через високе бактеріальне обсіменіння, молоко доводиться піддавати процесу подвійної пастеризації).

Зазначаємо також, що для підтримки агропромислового комплексу в 2016 році виділено 350 млн гривень, 300 млн гривень із яких передбачено на компенсацію відсоткових ставок за кредитами, а решту суми планується направити на розвиток тваринництва, в тому числі для підтримки молочної галузі.

Крім того, на 2016 рік передбачено видатки спеціального фонду держбюджету в обсязі 15,8 млн грн за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам».

Одним із пріоритетних завдань для підвищення закупівельних цін на молоко є розвиток кооперативів, дрібних і сімейних фермерських господарств та залучення їх в організований ринок.

Об’єднання дрібних сільгоспвиробників в кооперативи дає можливість на засадах співпраці, взаємодопомоги, організації ефективного збуту виробленої продукції, ефективного постачання необхідних засобів виробництва, збільшувати виробництво якісної молочної продукції в своїх подвірних господарствах та отримувати вищий прибуток від її реалізації, так як молоко вищої якості має вищу ціну.

З метою доступу сільськогосподарських виробників, а також усіх бажаючих долучитися до організованого аграрного ринку, Мінагрополітики започаткувало проведення регіональних навчальних семінарів із питань створення та функціонування малого і середнього підприємництва на селі.

Зазначені семінари допоможуть малим та середнім виробникам сільськогосподарської продукції та їхнім об’єднанням віднайти шляхи стимулювання економічної активності, як важливої складової сталого сільського розвитку.

У зв’язку з обмеженими можливостями державного бюджету на підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, міністерство активно залучає ресурси донорських організацій. Так, у липні 2015 року стартував проект «Розвиток сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи», який реалізує Міжнародний благодійний фонд «Добробут громад». У рамках цієї програми у дев’яти областях передбачається створення 170 сімейних молочних ферм та об’єднання навколо них 1000 особистих селянських господарств.

Одночасно інформуємо, що при міністерстві створена та діє робоча група з удосконалення політики розвитку молочної галузі та формування ринку молока до складу якої увійшли, зокрема представники профільних асоціацій, міжнародні експерти та безпосередньо сільськогосподарські товаровиробники.

З метою запобігання виникнення негативних тенденцій, представниками групи постійно напрацьовуються законодавчі ініціативи та пропозиції стосовно вжиття заходів, спрямованих на покращення, спрощення та удосконалення ведення галузі.

М. Мороз, директор департаменту продовольства

Ось так відреагувала ГО на відповідь міністерства:

10.06.2016 року Міністерством аграрної політики та продовольства України було розглянуто наше звернення і нам направлено письмову відповідь. Подаємо до відома витяг із листа від 10.06.2016 №37- 32-4-15/8644.

Міністерство аграрної політики та продовольства України пропонує: «Одним із пріоритетних завдань для підвищення закупівельних цін на молоко є розвиток кооперативів, дрібних і сімейних фермерських господарств та залучення їх в організований ринок.

Об’єднання дрібних сільськогоспвиробників в кооперативи дає можливість на засадах співпраці, взаємодопомоги, організації ефективного збуту виробленої продукції, ефективного постачання необхідних засобів виробництва,збільшувати виробництво якісної молочної продукції в своїх подвірних господарствах та отримувати виший прибуток від її реалізації, так як молоко вищої якості має вищу ціну.»

Громадська організація вважає, що держава повністю відвернулася від одиноких товаровиробників молока і вважає, що молоко від господарств, яке здає населення, є сировиною – тобто не придатне для вживання!!!

Сподіватися на державну регулятивну політику по цінах на молоко від корів населення -марна трата часу. Дотації на молоко, яке закуповують у населення ,отримують представники молокозаводів (виробничі кооперативи), а для виробників вони не передбачені.

У даному випадкові стабілізувати ціни на сільськогосподарську продукцію можна шляхом об’єднання в громадські кооперативи.

Об’єднання товаровиробників молока в одне єдине колективне господарство шлях – надійний і ефективний. Рано чи пізно ми, виробники молока, прийдемо до єдине правильного варіанту – створення молочного обслуговуючого кооперативу.

Що представляє собою молочний обслуговуючий кооператив і які його цілі.

Кооператив – це відповідальне підприємство, яке бере на себе зобов’язання приймати від населення молоко, гарантує їм визначення його якості та плату за нього.

Кооператив діє від імені членів кооперативу, відповідно до Статуту та правил внутрішньої господарської діяльності.

Головною метою молочарського кооперативу є організація збуту молока з метою підвищення ціни, яку отримують сільськогосподарські виробники. Для цього кооператив має збирати молоко, забезпечувати найкращі умови, знаходити найбільш придатні канали збуту та забезпечувати доставку продукції.

Дуже важливим для молочарського кооперативу є наявність пристосованого приміщення з охолоджуючим резервуаром. Воно дозволить суттєво збільшити термін зберігання молока, поліпшити його якість та отримати вищу ціну за нього.

Окрім того новостворений кооператив забезпечить роботою трьох місцевих людей, які будуть працювати бухгалтером, лаборантом і водієм, а головне – люди отримають вищу ціну на здане молоко та зможуть закупити продуктивне поголів’я ВРХ через кооператив за 50 % вартості одиниці.

Д. Дубницький, голова правління ГО «Сільська нива»

Фото використане як ілюстрація

LIVE OFFLINE
track image
Loading...