Працюємо «по-новому» або За ухиляння – штраф

прозоро
Поділитися новиною

прозороЗ 1 серпня всі державні закупівлі в Україні мають здійснюватися через систему публічних закупівель «ProZorro». Тому, 19 липня, в приміщенні РДА відбувся семінар-навчання «Публічні закупівлі: працюємо по-новому», який провів регіональний представник системи електронних закупівель на Полтавщині спільно з начальником відділу закупівель Міністерства економічного розвитку. Присутнім роз’яснили, як ефективно організовувати закупівлі та працювати з тендерною документацією.

Особливість системи – її можна використовувати на допорогових закупівлях: нижче 200 тис. грн. – для товарів та послуг, нижче 1,5 млн. грн. – для робіт. За предметами закупівель вартістю від 50 тис. грн. до 200 тис. грн., замовники повинні оприлюднювати  звіти про укладені договори та скан-копії самих договорів. А вже від 200 тис. грн. (для товарів та послуг) та від 1,5 млн. грн. (для робіт) проводяться відкриті торги.

Система «ProZorro» підтримує 35 видів електронних підписів. Вона самостійно не обирає переможців торгів, а лише фіксує їх від меншої ціни до більшої.

Після укладання договорів, замовник повинен в систему завантажувати документи, а якщо цього не робити, можна бути оштрафованим на 11 тис. грн. Вся інформація про закупівлі обов’язково повинна бути оприлюднена. Якщо, наприклад, договори більше 50 тис. грн. і до 200 тис. грн. укладені до 1 серпня, про них звітуватися не потрібно. Також присутні мали змогу ознайомитися з інформацією стосовно перших кроків роботи у системі електронних закупівель та отримали детальну інструкцію. Представники по системі електронних закупівель переконували присутніх, що дана система не така і складна, як здається.

Оксана Руденко

 

Система «ProZorro» працювала в пілотному режимі з лютого 2015 року. За цей час велика кількість добровільно приєдналися і навчилися нею користуватися. Нагадаємо, що з 1 квітня на використання електронної системи публічних закупівель «ProZorro» перейшли центральні органи влади і великі держкомпанії-монополісти. А з 1 серпня переводять свої закупівлі в електронний формат.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...