Моторним човном по головах

річка
Поділитися новиною

річка«Уважаемые жители Гадяча! Посмотрите, как можно отдохнуть, когда вам прыгают на голову лыжники и при этом оскорбляют матами. Гоняют на моторных лодках на полном ходу, не смотря на то, что плавают и взрослые, и дети. Хотя это всё запрещено. КУДА СМОТРИТ МЕСТНАЯ ВЛАСТЬ И СЛУЖБА ФРОЛОВА???»

Такий гнівний пост опублікував на сторінці тижневика в соцмережі «ВК» гадячанин. Його слова відразу почали обговорювати та коментувати  і думки розділились навпіл. Частина містян сприйняли досить критично зауваження у бік облюбованого багатьма гадячанами популярного виду спорту:

«Я сьогодні була на пляжу, на лодочній, і ніхто мені по голові не їздив, і моїй дитині теж. Канатка в стороні і нікому не заважала. Ми бачили буйки, на яких написано «обережно, працює канатка». Ці буйки знаходяться не на самому пляжі, а осторонь. На моторках їздили сторонні люди і нам вони теж не заважали. Я вважаю, що ми повинні підтримувати людей, які розвивають наше місто».

Але були й такі, хто підтримав звернення і додав критики:

«Я не проти вейкборду у Гадячі. Я – за! Єдине, проти чого – це місце, де він розташований. Якщо хтось зайшов у річку, поплавав біля берега і вийшов, то це одне. А у нас люди плавають ще і впродовж річки з одного пляжу на інший. Як за, так і проти течії. І так було не один десяток років. Це зовсім інші враження. І, до речі, довгі запливи – це теж спорт. Нам природа дала можливість займатися цим. А сама ділянка, де поставлений вейкборд і є цим місцем запливу. Встановлюючи спортивну споруду, це потрібно було врахувати».

Питання законного встановлення канатної дороги для зайняття вейкбордингом неодноразово обговорювалось і на сторінках тижневика, і в міській раді… Тож зачіпати його знову – немає сенсу. Вся документація оформлена правомірно, а спортивне обладнання відповідає нормам. Але, як висловилась одна із наших підписників у соцмережі: «Коли сім’я щось змінює у будинку, то враховуються побажання всіх її членів», так і при встановленні канатної дороги, слід було радитись із гадячанами. 

А от прогулянки річкою на моторних човнах, питання досить спірне – досі не зрозуміло дозволені такі розваги чи ні.

Ось що говорить про це провідний спеціаліст з екологічної освіти, рекреації та туризму РЛП «Гадяцький» Олександр Зозуля:

«Проблема піднята дуже правильно,-  прокоментував ситуацію спеціаліст, – Псел і Грунь – це річки, які заборонені для використання моторних човнів та маломірних суден. Таке рішення приймається виконавчими службами рад відповідних рівнів. І коли по Пслу  «ходять із моторами», то це може нести небезпеку. А відпочиваючі катаються без перешкод. У правилах, якими користується наша служба охорони парку частково дозволяється використовувати моторні човни по-необхідності, але вони  повинні рухатися із відповідною швидкістю.

За цим повинна слідкувати водна поліція, але її в нас немає. Тому, мабуть, районна чи  міська ради повинні за цим слідкувати. А вони багато від чого відхрещуються.

За цим однозначно потрібно посилити нагляд…» 

Отака проста і зрозуміла відповідь. Виявляється, моторним човном взагалі заборонено пересуватись річкою. Але на це, звісно, ніхто не зважає. Хоча слід було б задуматись: чого лише вартий останній сумний випадок, який стався у одному із районів області – чоловік загинув, потрапивши під мотор від човна.

І хоч «гнівний пост» у соцмережі спершу мало не призвів до конфлікту поколінь,  все ж радує те, що усі  змогли дійти до спільного – тепер обидві сторони, здавалося б випадкової суперечки, будуть звертатись до міської ради із пропозицією розчистити русло річки.  

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...