Німецький бургомістр у Гадячі

07 апаратна
Поділитися новиною

07 апаратна13 липня у залі засідань РДА відбулася щотижнева нарада. Сама апаратна минула дуже швидко – півгодини знадобилося для того, щоб розглянути всі питання. А от наприкінці в РДА завітав гість із-за кордону. Далі –  коротко про найцікавіше.  

Про контрактну службу

Микола Овчаренко (військовий комісар Гадяцького РВК) розповів, що, станом на 13 липня, 3 кандидати готові відправитися до навчальних центрів, а 1 уже знаходиться у військовій частині та уклав контракт. Ще троє чоловіків проходять медичний огляд.

Про надзвичайні події та ситуацію в районі

7 липня сталося аварійне відключення фідера «Максимівка»: без електроенергії знаходились  Бірки, Гречанівка, Сватки. На місці аварії працювала бригада Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго» в складі 3 чоловік та 1 одиниці техніки.

Про місця масового відпочинку

Жителі 15 сільських рад району, населені пункти яких розташовані на берегах річок Псел, Хорол і Грунь, проводять заходи по впорядкуванню місць масового відпочинку населення біля води. Зокрема, чистка берегів від сторонніх предметів, викошування і прибирання бур’янів. Керівники сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільських рад району, надають техніку для впорядкування місць відпочинку.

87 водних об’єктів у районі знаходиться в оренді. Орендарі ставків також проводять заходи по впорядкуванню місць відпочинку населення біля води (очищають водойми від сторонніх предметів, завозять пісок).

До речі

У минулому році ми ставили у приклад вельбівський пляж, який дбайливо облаштували жителі Малих Будищ. Цього ж року слід похвалити молоде покоління  соснівчан – завдяки їхнім старанням на березі річки з’явилися столи, лавки та волейбольний майданчик. От би всі так!  

Бургомістр із 20-річним досвідом  

Олівер Ерет, німецький консультант-бургомістр міста Зінген, завітав у Гадяч, щоб поділитися практичним досвідом у питаннях децентралізації влади.  Пан Олівер розповів, що реформа є дуже потрібною. Основним в об’єднанні громад є принцип фінансового вирівнювання – коли фінансово «сильніші» громади допомагають «слабшим», це регулюється законодавчо та на рівні районів. У Німеччині поряд з реформою децентралізації активно втілювалися реформи у сфері охорони здоров’я, освіти, сільського господарства. За словами німецького експерта, основа добробуту їхньої країни полягає в тому, що вона має сильні громади з економічною потужністю, які впливають на розвиток держави. Присутні не пасли задніх на нараді і запитували у німецького експерта все, що їх цікавило.

1.Наскільки у вас поширена практика, коли суб’єкт, який здійснює підприємницьку діяльність реєструється у одному місці, а виробництво розміщує на периферії?  Як до цього ставиться громада? – Для нас таке явище рідкість. Податки платять за фактичним місцезнаходженням підприємства. Навіть якщо організація має декілька філіалів, то все одно кожен філіал зареєстрований у тій громаді, де і знаходиться. У нас немає жодного підприємства, яке б знаходилось на території громади і нічого їй не давало. 

2.Яку зарплатню отримують старости у Німеччині? – Наші старости не є депутатами ради, вони працюють на громадських засадах і не відносяться до виконавчої гілки влади. Отримують оплату лише за витрачений власний час. Це є годинна ставка. Але все одно виходить від 500 до 1000 євро на місяць (із них 300 євро – податок).

3.Розкажіть про пожежну охорону. – Історично так склалося, що чоловіче населення було завжди у розпорядженні пожежної частини. Пожежна охорона у нас також працює на громадських засадах. Громада, кількість населення якої 45 тисяч, має 600 чоловіків пожежної охорони (за годину своєї роботи ті отримують 10 євро). Тільки 10 працюють по зарплатні. Оснащення пожежної охорони знаходиться на високому рівні, його фінансує громада. Але федеральна земля також дає субвенцію.

4. Яку кількість населення повинна мати громада? – Мінімальна кількість жителів для життєздатної громади – це 8 тисяч людей, при теперішньому рівні народжуваності. Якщо так не буде, то будуть певні проблеми.

5. Як вирішується питання ліквідації твердих побутових відходів? – Стосовно цього зараз діють загальноєвропейські закони. У нас на звалищах накопичується лише те сміття, яке з часом розпадається саме.Все інше – або спалюється, або віддається на переробку.  

Наостанок, Олівер Ерет зазначив, що на прикладі його країни можна з упевненістю стверджувати, що реформа з децентралізації потрібна для подальшого ефективного розвитку України як європейської держави.

Оксана Кириченко

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...