«Не хочу нових виборів» або 6 питань голові Полтавської обласної ради

запитання Біленькому
Поділитися новиною

запитання БіленькомуМинулого тижня у Гадяцький район завітав голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. Він розповів, чим сьогодні займається обласна рада, а потім поспілкувався із присутніми у формі діалогу. Що цікавило депутатів і з якими питаннями звертались сільські голови, читайте далі.

 Віктор Оробей, депутат районної ради: «Чи будуть кошти на ремонт аварійного моста через річку Псьол у Гадячі? І чи можливо, щоб кошти від видобутку надр  залишались у нас на території? І кому належать наші свердловини?»

О.Біленький: «З приводу надрокористувачів, єдина компанія, яка заключила договір – це «Укргазвидобування». Але обласна рада тут участі не бере.

Із приводу ренти – зараз існує законопроект, яким передбачається, що 5% від суми залишатиметься на місцевості. Поки не знаю, як поділять ці кошти, але безсумнівно вони лишатимуться на місцях.

Із приводу моста – разом з очільниками РДА, райради і міським головою ми вирішили подавати проект на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку  і спільно його підтримувати. Крім того, на найближчій сесії обласної ради, яка відбудеться 26 липня, ми плануємо розподілити кошти, які надійшли до бюджету, у результаті піврічного перевиконання. Це приблизно 113 мільйонів гривень. Левову частку грошей ми плануємо витрати на три напрямки – дороги, програми «Шкільні дахи» і «Питна вода».

Олександр Усик (Сватківський сільський голова): «Землею користувався власник, закінчився термін дії договору. Тепер він три роки не може його поновити. Держгеокадастр заважає…»

О.Б.: «Зараз землями за межами населеного пункту розпоряджається Держгеокадастр і в області ця структура не підпорядковується нікому. Але нині у ВР зареєстрований законопроект, згідно з яким, землями за межами сільської ради будуть розпоряджатись об’єднані територіальні громади.»

Микола Фісун (голова райорганізації спілки ветеранів Афганістану та учасників АТО): «Чому не вирішується питання звільнення матерів загиблих учасників АТО, афганців і ін. від плати за  ЖКГ?»

О.Б. «На наступну сесію у нас це питання буде винесено окремим пунктом. Можливо, розглядатимемо питання мораторію на оплату ЖКГ. Єдине, ми не можемо диктувати тарифи, а можемо лише звертатись політично. У цьому випадку ми заручники ситуації.»

Іван Кудінов (Березоволуцький сільський голова): «Скільки на території області вже є об’єднаних територіальних громад і яка у них кількість населення?»

О.Б. «14 об’єднаних громад вжне створено. ОТГ – у середньому 14 тисяч населення. Ефективність – утричі збільшення бюджету, завдяки державним субвенціям. Зараз найпотужніша Шишацька ОТГ – бюджет 75 млн. грн.

Олексій Матюшенко (голова РДА): «У нас багато тергромад, які бажають об’єднатись у супротив перспективного плану (Сергіївка створює окрему громаду). Тобто по факту повинно бути 5 громад, а буде більше. Як до цього відноситься обласна рада?

О.Б. «Ми прийняли перспективний план. Мінрегіонбуд – це та структура, яка скаже, чи можна створювати більше ніж у перспективному плані. Точно не можливо, щоб був один район і одна громада.

Моя особиста думка: єдине, що у цій ситуації може затягтися процес виділення коштів.» 

Володимир Нестеренко (Гадяцький міський голова): «Ми готові приєднати села, які межують із містом. Із метою розширення, мені було б цікаво провести об’єднання. Але мене особисто, як і багатьох мерів, хвилює таке питання – мені не цікаво йти на дострокові вибори…»

О.Б. «Є законопроект, згідно з яким вибори проводяться тільки у тих громадах, які приєднуються. А у тій, яка приєднує, не відбуваються. Але це лише законопроект. Ми можемо підтримувати вас політично, але жодних важелів впливу на цей процес не маємо.»

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...