Семінар по об’єднанню громад

Поділитися новиною

Нещодавно в селі Плішивець відбувся семінар по об’єднанню громад: Книшівської, Плішивецької, Великобудищанської, Ціпківської. Були присутні очільники району, представники із області, сільські голови та активісти громад. Обговорили питання об’єднання громад, варіанти та шляхи вирішення. Майже всі погодились, що з цим потрібно щось робити. Об’єднуватись потрібно, іншого шляху немає, щоб можна було, не розпорошуючи бюджетні кошти, сконцентрувати їх разом, і тільки тоді можна вирішувати якісь серйозні питання. І як показує досвід, великим громадам надаються серйозні інвестиції. Можна сказати, усі з цим погоджуються, але каменем спотикання стає питання:  де залишиться центр громади?  Кожен хоче щоб це було у нього в селі.

 Мені як жителю Книшівки і прикро, і сумно, чому всі інші категорично не сприймають Книшівку як майбутній центр об’єднаної громади. Основний аргумент – те, що в нас немає грошей. Але вважаю, що з цього книшівчанам трагедії робити не треба, а потрібно зробити серйозні висновки. А висновок може бути один: якщо немає в нас промислу, якщо у нас мало землі, то гроші ще можна заробляти. А як? Ми всі киваємо на наших колишніх успішних очільників, коли в нас було все добре в цьому. Але тут секрету великого немає. Тоді були створені свої бригади мулярів, теслярів, покрівельників, не кажучи вже про бригади по с-г виробництву. І всі роботи як у своїх, так навіть і в сусідніх селах, виконувались своїми силами. Вирощувались у бригадах майстри, які заробляли гроші на громаду, а в особистий час заробляли їх і приносили в сім’ю, як в народі кажуть, «шабашками», і нічого тут поганого не було. Уже тоді в них виховувалась підприємницька жилка. Гроші залишались в селі, це було дешевше, ніж із заїжджими майстрами, і йшли відрахування в місцевий бюджет. Тоді і успіх не забарився.

Що ж в нас тепер? Майже всі роботи в селі виконуються  заїжджими майстрами, це і вікна, і двері, і електроосвітлення.  Уже дійшло, що з міста качають каналізацію, згортають сміття на звалищі, ремонтують дорогу по вулицях, завозять дрова у сільські установи. А що ж наші майстри, перевелися? Та н,і вони ходять без діла або їдуть кудись далеко. Висновок: треба створювати робочі місця і більше думати про людей, тоді всі вищезгадані питання будуть вирішуватись успішно, а слідом і центр громади переміститься туди, де краще, як робиться у всьому світі. Тільки здорова і цивілізована конкуренція є найкращим стимулом у розвитку як кожного з нас, так і громади в цілому.

В. Терещенко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...