Великий рід починається з матері

Фото із архіву Вікторії Калініченко (онучка Варвари Яківни)

Фото із архіву Вікторії Калініченко (онучка Варвари Яківни)

Поділитися новиною

Фото із архіву Вікторії Калініченко (онучка Варвари Яківни)82-річна Варвара Яківна Мухіна має орден «Мати-героїня». Своїх сімох дітей вона виховала майже сама (чоловік трагічно загинув, коли найменшій доньці було 4 роки), і хоч це було не легко, упоралась вона прекрасно. Родом із Островерхівки, сьогодні мешкає в Біленченківці, і про її величезний рід знає, мабуть, кожен у селі.

Варвара Яківна все життя пропрацювала на фермі дояркою.

Після того, як «розвалився» колгосп, залишилася вдома і виховувала дітей. Кожен із її дітей також має свою історію: донька Наталія – бухгалтер по спеціальності, довгий час не працювала, займалася вихованням трьох діток. Зараз працює продавцем, проживає у Біленченківці. Донька Любов працювала у колгоспі бухгалтером, зараз має невеличкий бізнес (магазин). Донька Ліда мешкає у Біликах, була начальником залізничної станції, зараз на пенсії. Син Василь, працює ветлікарем у Броварах Київської області.

Прикро, але доля склалася так, що Варвара Яківна поховала трьох своїх дітей. Донька Надія жила у Києві, працювала на швейній фабриці. Потім повернулась у Біленченківку, була дояркою на фермі. Нещодавно трагічно загинула під час пожежі (згорів і весь родинний фотоархів, який зберігався у неї). Загинув і син Олексій (служив Афганістані). Сина Миколи, який був механіком у залізничному депо у Броварах, також вже немає на світі.

Діти подарували Варварі Яківні аж 16 онуків, а ті, у свою чергу, 14 правнуків (найменшій правнучці всього 2 роки). Є у Мухіних і родинна традиція – збиратись разом на свята.  Це, мабуть, найбільше щастя для матері, берегині роду. Адже любов, яку вона віддавала протягом усього свого життя дітям, тепер повертається до неї сторицею.  

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...