Три доби без газу

Три доби без газу

Три доби без газу

Поділитися новиною

Три доби без газу2 липня, субота, 10 година ранку

Дорога, що веде до Тимофіївського промислу, заблокована. Як стало відомо, страйкують жителі Мартинівки і Веприка. Протест став своєрідною відповіддю на незрозумілі дії ГПУ «Полтавагазвидобування», яке, нібито з метою встановлення вузлів обліку на трубопроводах ПАТ «Полтавагаз» і ПАТ «Сумигаз», зупинило подачу газу на кілька сіл Гадяцького району.

Заручниками такої нелогічної ситуації стали 5 населених пунктів: Веприк, Бобрик, Тепле, Мартинівка та Морозівщина. Зупинилася робота і двох хлібопекарень. Термінів відновлення газопостачання селянам ніхто не спромігся озвучити, тому іншого виходу, ніж перекрити дорогу, вони не знайшли. Щоправда, зупиняють лише ті авто, які мають відношення до ГПУ.

Мету акції нам пояснив Микола Вошанов (заступник директора ТОВ «Гадяцьке бурякогосподарство», с. Мартинівка):

«Наше підприємство займається випіканням хлібобулочних виробів. Можете собі лише уявити, скільки населених пунктів майже три дні залишаться без свіжого хліба. А найприкріше те, що керівництво району, яке б мало тут бути у першу чергу, навіть не поцікавилось ситуацією, хоча добре знають про неї.

Ситуація критична і нелогічна – об народ просто витирають ноги. Іншого вибору, як страйкувати, у нас немає. Такими діями ми хочемо достукатись до свідомості людей, через яких це сталося».

Не приховує свого обурення і Віталій Козер (власник Веприцької хлібопекарні):

«Ніхто не хоче вирішувати це питання, тому доведеться нам знову діяти самостійно. Ми вважаємо це внутрішнім саботажем, диверсією в кінці кінців. Приїздив Зеновій Шморгун (директор управління «Полтавагазвидобування» – авт.), але він пішов на конфлікт. Стоятимемо тут, поки нам не дадуть газ».

Дирекція ПАТ «Гадячгаз» взагалі вважає, що конфлікт створений штучно. Прес-служба підприємства повідомляє:

«Наша газова лінія ніяким чином не задіяна в реконструкції, роботи проводяться лише на полтавському та сумському газопроводах. Чому ГПУ «Полтавагазвидобування» пішло іншим шляхом і припинило подачу газу для всіх трьох ліній, а не тих, де проводяться ремонтні роботи, таким чином позбавивши газу велику кількість абонентів, – незрозуміло».

На місці події чергують працівники сектору безпеки дорожнього руху: «Знаходимось тут із метою недопущення порушень громадського порядку. Ситуація контрольована – дорога не заблокована, транспорт рухається».

У цей самий час у Полтаві задля урегулювання конфлікту зібрали екстрену нараду за участю представників усіх зацікавлених сторін. За інформацією прес-служби Полтавської ОДА, у ході обговорень виявилось, що проблема виникла між підприємствами ПАТ «Гадячгаз» і ГПУ «Полтавагазвидобування» через облік газу. За травень «Полтавагазвидобування», яке має відповідні угоди зі своїм основним агентом — ПАТ «Гадячгаз», направив споживачам 144 тисячі кубометрів газу. Після розподілу газу між трьома ПАТ — «Гадячгаз», «Полтавагаз» та «Сумигаз» — було зафіксовано так званий «небаланс». Різниця між фактичними і зафіксованими вузлом обліку даними — 66 тис. м кубічних газу.

Як домовлялись між собою конфліктуючі сторони – поки невідомо, але вже по обіді 2 липня газопостачання було відновлено.

Олександр Товстий, Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...