Всіхсвятська церква 26 червня відзначає 180-річний ювілей

Всіхсвятська церква 26 червня відзначає 180-річний ювілей

Всіхсвятська церква 26 червня відзначає 180-річний ювілей

Поділитися новиною

Всіхсвятська церква 26 червня відзначає 180-річний ювілейХрам, як і людина, має свій день народження і свою долю. Усі святі згадуються через тиждень після дня Святої Трійці. Скільки святих у християнстві – знає тільки Бог. Імена знаних та їх житіє записані в найтовстіші книги, але подвиги тисяч ніколи не будуть знаними. Ми ніколи не довідаємося про імена перших християн-мучеників, розірваних звірами на арені цирку за віру Христову, тих монахів, що жили відлюдниками, віруючих, розстріляних в роки безбожжя…

Життя нашого храму було дуже непросте, як і життя віруючих людей протягом цих століть.

Рік відкриття церкви – 1836. Історичні дані дуже скупі, але в пам’яті прихожан зберігається те, що церква ніколи не закривалась, і богослужіння проводились навіть у найтяжчі часи.

Кілька десятиліть наш храм залишався єдиним православним храмом у місті, пережив репресії, окупацію, усі комуністичні гоніння та притискання. Божим чудом можна назвати те, що червоні безбожники не закрили, а потім і не зруйнували церкву. За переказами, рішучість тогочасних наших прихожан не давала змоги уповноваженим робити кроки на осквернення храму. По їхніх молитвах Господь зберіг це святе місце, а тепер і наша молитва лунає звідси в небо. Із роками, за необхідності, змінився зовнішній вид храму. Спочатку церква мала вигляд корабля, та з прибудовою двох притворів церковна споруда набула вигляду хреста – символу нашої віри та спасіння. За два століття у церкві здійснювало свій монастирський подвиг багато священнослужителів. Поблизу неї покоїться прах священників трьох поколінь. Це лише ті імена, що дійшли до нас, багато залишилося незнайомих. Нехай Господь упокоїть їхні душі. Вічна їм пам’ять.

Із 90-х років православ’я починає відроджуватись на нашій козацькій землі, і в цьому є велика заслуга діяльності Всіхсвятської церкви. Із призначенням у 1998 році отцем настоятелем протоієрея о. Стефана Кавчака церква починає динамічно набирати зовнішньої краси, охайності, упорядкованості. До Бога в наш храм, як спраглі, починають приходити помолитися люди всіх поколінь, а особливо, що найбільш радісно, багато молоді. Як дорогоцінний бісер, збирає церква під своїм куполом прихожан, створюючи непередавану красу духовного єднання у молитвах Божественної літургії.

За період безбожної влади всіляко заборонялись ремонтні роботи у православних храмах, особливо місцевого значення. Та все змінюється, і прийшов час, коли треба не тільки зберігати, а й відновлювати, прикрашати, збудувати щось нове для дому Божого, яким і є наша Всіхсвятська церква. Протягом 18 років ініціатором і опікуном усіх робіт у нашій церкві є отець настоятель протоієрей Стефан. По тій кількості втілених масштабних робіт можна лише судити, як батюшка піклується про наш храм, а саме: були виконані відновлювальні роботи з оштукатурювання внутрішніх стін церкви, придбано нове двохярусне художнє панікадило, виконаний капітальний ремонт бокових притворів, замінені всі вікна та двері, збудована нова дзвіниця та придбані дзвони, проведено водопровід, установлена вентиляційна система, виконаний благоустрій території прокладанням тротуарної плитки та будівництвом воротарниці, проведений капітальний ремонт купола та даху всього храму із заміною покрівельних матеріалів із застосуванням сучасних елементів утеплення, декоративна реставрація зовнішніх стін, виконаний новий художній розпис купола, а також чимало незначних, на перший погляд непомітних, але тим не менш важливих і необхідних справ у житті церкви.

На території Гадяча немає іншої такої архітектурної споруди, яка б несла в собі величезну історичну і духовну цілісність, а тому і місцева влада, і громада міста пам’ятатиме про це і допомагатиме у збереженні нашої Всіхсвятської церкви, перлини міста, у теперішній її величі і красі.

Святий храм об’єднує людей у молитві до Господа Бога і є живим соціальним організмом та не стоїть осторонь у вирішенні багатьох суспільних питань, особливо у трагічні моменти нашої історії. У дні, коли на сході України йде жорстока війна, а мілітаристська Росія допомагає пройдисвітам-сепаратистам, наша церква зайняла чітку громадянську позицію – духовно і матеріально підтримує воїнів АТО. Отець Стефан служить молебні при відправці військових на службу в активну зону, постійно молиться за кожного бійця Гадяцького району. Церква надає по волонтерській лінії посильну допомогу продуктами харчування.

Наближається свято Всіх Святих. Настоятель протоієрей о. Стефан, церковний комітет Всіхсвятської церкви м. Гадяч має честь привітати всіх православних християн міста і району із цим святом та запросити на святкування ювілею нашої церкви, яке відбудеться 26 червня. Богослужіння очолить Митрополит Полтавський і Миргородський Филип, йому співслужитиме духовенство Полтавської єпархії. Урочиста зустріч Владики о 8.30. 

І. Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...