«Чому затягують процес виділення земельних ділянок?»

«Чому затягують процес виділення земельних ділянок?»

«Чому затягують процес виділення земельних ділянок?»

Поділитися новиною

«Чому затягують процес виділення земельних ділянок?»30 травня до редакції тижневика завітала Інна Рой (юрист ПрАТ “Райз-Максимко”). Вона була обурена роботою юридичного відділу РДА.

Раніше все було по-іншому. А коли став до влади пан Матюшенко, усе змінилося. Вони затягують процес виділення земельних ділянок. Та ще й збирають інформацію, кому люди будуть здавати в оренду землю.

Після розмови на електронну пошту редакції надійшов такий лист:

«29 квітня  2016 року мною, Рой Інною Володимирівною, представником по довіреності ПІП, було надано до Гадяцької районної державної адміністрації заяву про виділення земельної частки в натурі (на місцевості), що належить фізичній особі на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом. Усі документи подала згідно чинного законодавства.

5 травня 2016 року було засідання районної робочої групи з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері раціонального використання та охорони земель, де розглядалися заяви власників земельних часток (паїв) про виділення їх в натурі. Про засідання, яке було призначено на 15:00 05.05.2016 року, мене було повідомлено по мобільному телефону близько 10 год. 05.05.2016 року. Голова комісії районної робочої групи з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері раціонального використання та охорони земель у районі Гадяцької РДА на засіданні комісії від Рой Інни Володимирівни (представника по довіреності ПІП) вимагав надання довідки від майбутнього орендаря про наміри заключити договір оренди на земельну ділянку **** після її належного оформлення на підставі чинного законодавства.

6.05.2016 року мною було повторно написано заяву до Гадяцької РДА, де було повідомлено про незаконні дії працівників РДА у питання виділення земельних часток (паїв) в натурі.

На адресу електронної пошти юридичного відділу Гадяцької РДА ТОВ «Стандарт-Агро» надіслав повідомлення про наміри заключити в майбутньому договір оренди землі з ****після належного оформлення земельної ділянки.

25.05.2016 року мені на мою адресу надійшов лист від Гадяцької РДА за № 1019/01-43 від 20.05.2016 року. Звертаю Вашу увагу на те, що вихідний номер листа від 20.05.2016 року, а сам лист було відправлено 25.05.2016 року, що підтверджується відтиском штампу пошти на конверті. У відповіді РДА не вказано жодного нормативно-правового акту, відповідно до якого РДА вимагає інформацію в заявників щодо розпоряджання земельними ділянками в майбутньому. Це говорить про незнання чинного законодавства працівниками юридичного відділу в сфері виділення земельних часток (паїв) в натурі, а також процес затягування оформлення фізичними особами сертифікатів про право на земельну частку (пай).

У листі Гадяцька РДА повідомила, що за результатами розгляду заяви ****на засіданні робочої групи погодити виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки після надання довідки від господарства, якому мають наміри передати в оренду земельну ділянку до юридичного відділу апарату райдержадміністрації у термін до 20.05.2016 року  з метою забезпечення виконання показників бюджетів всіх рівнів та контролю за надходження податків та платежів до бюджетів всіх рівнів.

Відповідно до розпорядження голови Гадяцької РДА № 171 від 10.03.2016 року

відсутні  повноваження  щодо усного чи письмово вимагання в заявників інформації щодо розпоряджання землею в майбутньому.

Після реєстрації заявниками відповідно до чинного законодавства (внесення відомостей до Державного Реєстру речових прав на нерухоме майно) права приватної власності на земельну ділянку просимо звертатися до власника та просити (не вимагати) надати інформацію про передачу в оренду земельної ділянки чи самостійний її обробіток.

Також у розпорядженні голови Гадяцької РДА № 171 від 10.03.2016 року вказані нормативно-правові акти, відповідно до яких діє робоча група з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері раціонального використання та охорони земель у районі. Однією з норм в розпорядженні вказано ст.290 Податкового кодексу України. Доводимо до Вашого відома, що вказану статтю виключено відповідно до закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 року. Можна зробити висновок, що працівники юридичного відділу не належно виконують свої обов’язки, у тому числі не підвищують свій рівень кваліфікації шляхом вивчення нормативно-правових актів, у першу чергу законів».

Відповідно до ч.4 ст.373 Цивільного кодексу України власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення.

Відповідно до ст.154 Земельного кодексу України органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування без рішення суду не мають права втручатись у здійснення власником повноважень щодо володіння, користування і розпорядження належною йому земельною ділянкою або встановлювати непередбачені законодавчими актами додаткові обов’язки чи обмеження. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за шкоду, заподіяну їх неправомірним втручанням у здійснення власником повноважень щодо володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...