Громадські організації і влада

«Гадяцький вісник» перетворили на листівку

«Гадяцький вісник» перетворили на листівку

Поділитися новиною

Громадські організації і владаГромадські організації є важливим і невід’ємним елементом демократії та громадянського суспільства. Вони створюються з метою реалізації та захисту громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних, регіональних, релігійних, професійних прав громадян. Сьогодні громадські організації стали таким собі об’єднуючим чинником між суспільством і органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, взаємовідносини яких свідчать про їх спільні цілі, завдання та єдині принципи.

Ще одним, на сьогоднішній день, значущим фактором, яким безпосередньо займаються громадські організації, є, безперечно, безпека. Безпека свого міста, села, країни.

Не треба забувати й про функцію по здійсненню контролю за ефективною діяльністю держслужбовців, оскільки часто урядовці не в силі задовольнити потреби громадян через брак коштів та правильних управлінських рішень. Важливо розуміти, що державі вигідно співпрацювати з громадськими організаціями, оскільки більшість із них створюються для вирішення різноманітних соціальних проблем, наприклад:

– здійснення та захист прав і свобод громади;

– задоволення суспільних, зокрема спортивних, економічних, соціальних, культурних потреб;

– турботи про малозабезпечених, сиріт, хворих, людей із обмеженими можливостями;
– реабілітації та адаптації до нормальних умов життя учасників бойових дій;
– розвитку дітей та молоді;
– вирішенню багатьох цивільно-правових проблем, з якими до них звертаються.

Відповідно до Закону України «Про громадські об’єднання» ініціативною групою села Харківці було створено громадську організацію «Сільська нива». Громадська організація, у відповідності до закону, є неприбутковою організацією і не має на меті отримання прибутку, а основою організації є конкретні дії для покращення добробуту громадян та задоволення проблем, але й контроль над владою, що остаточно не зовсім вітається.

Громадська організація на засіданні правління розробила план дій на 2016 рік та розподілила обов’язки членів організації. Для відкритості роботи влади, враховуючи складну економічну та нестабільну політичну ситуацію, боротьбу з корупцією та недовіру людей до влади, громадська організація уклала угоду про співпрацю між виконавчим комітетом Харковецької сільської ради. Основою цієї Угоди є співпраця органів місцевого самоврядування з громадою, де органи влади разом із громадською організацією розробляють проекти  рішень, спрямованих на вирішення проблем села та його розвитку. Усі запропоновані проекти, рішення відповідно до Угоди приймаються відкрито, гласно і доступно для обговорення громадою.

Один із прикладів: до нас як до громадської організації звернулася молодь села Харківці з проханням допомогти їй оформити спортивну кімнату. У січні  ц. р. громадською організацією було розроблено молодіжний проект програми «Здорова молодь — міцна держава». Цей проект було подано на затвердження до виконкому Харковецької с/р. Її мета – це ефективне залучення до занять фізичною культурою і спортом дітей та молоді села, участь молоді у різних спортивних заходах села та району. Під цю програму було виділено приміщення в СБК.

Слід зазначити, що державне фінансування громадських організацій в Україні є формальним і непрозорим, не врегульовано процедури надання державних грантів, нема довгострокового державного фінансування, не створено фондів з підтримки. Підтримка державною владою громадських організацій є незадовільною, оскільки представники влади частіше бачать в них конкурентів, аніж партнерів. А передача громадським організаціям бюджетних коштів обмежує їхні корупційні плани. Тому доводиться залучати спонсорські допомоги і добровільні пожертвування. Для налагодження результативної співпраці влади з громадськими організаціями потрібно провести реформи у сфері їх підтримки та фінансування. Це спрямування коштів від соцпартнерства, від орендарів земельних паїв, якими володіють сільські ради, оскільки більшість цих надходжень іде не на потреби громади, та й розпоряджаються ними, не враховуючи думки громади.

Наша громадська організація висловлює велику вдячність за громадську позицію та надання благодійної допомоги керівникам підприємств і організацій району.

Матимемо надію, що влада буде дійсно співпрацювати з ГО відкрито, на благо громад.

Д.Дубницький, голова ГО «Сільська нива»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...