Ініціюйте укладення соціальних угод

Ініціюйте укладення соціальних угод

Ініціюйте укладення соціальних угод

Поділитися новиною

Ініціюйте укладення соціальних угодНа території кожної сільської ради є сільськогосподарські підприємства різної форми власності. Кожен із них працює на цій землі, отримує певні прибутки. А ось сільська громада, якій належить ця земля, через фінансову скруту не може впоратися з багатьма соціальними проблемами.

Земля – це єдиний ресурс села, і що воно від цього має, ми вирішили поцікавитись у голів сільських рад. Ось що вони відповіли:

Качанівська с/р, Тетяна Хоптинська: «Із «Райз-Максимко» та «Дружба Нова» договори не заключали, але соціальні угоди агропідприємства виконують, і сніг чистили взимку, і траву косили. Фермерське господарство ФОП Пащенко допомагає школі та дитячому садку. ФОП Олексенко потрібно ще попросити, щоб хоч чимось допомогли. ФОП «Б.Л.К.» й копійки не дають, та й не допросишся. Ще з деякими підприємствами ведемо перемовини».   

Краснолуцька  с/р, Віктор Романенко: «Поки що ні з якими агропідприємствами договори не заключали».

Розбишівська с/р, Олексій Коркішко: «Уже заключили соціальні угоди з чотирма фермерськими підприємствами і з найбільшим підприємством – ТОВ «Вікторія Агро», оплата здійснюється в розмірі 40 грн за гектар».

А деякі сільські голови взагалі не змогли надати інформацію з приводу укладання соціальних угод.

Що ж ми бачимо: машини дорогу розбивають, землю травлять різними хімікатами, коштів на розвиток села, як завжди, не вистачає. За рахунок таких надходжень сільські ради могли б більш повноцінно утримувати об’єкти соціальної сфери. Зрозуміло, що з інших джерел важко знайти кошти на утримання школи, ФАПу та сільського Будинку культури. Хочемо наголосити, що виконання соціальних угод – це добровільна справа кожного орендаря, скільки дати і як дати. Навіть якщо орендар не дасть жодної копійки в рамках соціальної угоди, він не порушить закону. Добровільна допомога громаді – це, можна сказати, справа честі і сумління самого орендаря. Бо якщо орендар користується земельними паями громади, то, зрозуміло, має й підтримувати її, якщо держава не в змозі це взяти на себе.

Треба вибудувати систему надання допомоги сільським громадам у рамках укладання договору між сільською радою як представником громади та орендарями земель. На основі цього виникає логічне запитання про суму допомоги. За критерій можна взяти 1 гектар і ті ж 40 грн оплати. От і порахуйте, шановні, скільки коштів могло б надійти у бюджети при правильній організації співпраці. І що цікаво: більшість допомоги надають маленькі агропідприємства, дрібні фермери, керівники яких місцеві, тобто живуть і працюють у даних громадах, а агрохолдинги в більшості взагалі відмовляються допомагати селу, хоча шкоди завдають неабиякої.

Оксана Руденко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...