Хто захистить селян в районі, або на чиїй стороні районна влада?

«Гадяцький вісник» перетворили на листівку

«Гадяцький вісник» перетворили на листівку

Поділитися новиною

Хто захистить селян в районі, або на чиїй стороні районна влада?

Народному депутату Верховної Ради України
Кутовому Тарасу Вікторовичу
від жителів сіл: Мала Побиванка,
Гл. Долина, Пирятинщина Гадяцького р-ну
Полтавської області 

Ми, жителі невеликих сіл, звертаємось до Вас за допомогою, допоможіть навести порядок на нашій землі.

Розмір земельного паю становить 3,20 га. Наші паї знаходяться в оренді селянсько-фермерського господарства «Колос» на чолі Грицана Миколи Івановича. Але він сам землі не обробляє, кожний рік змінюються фермери, які обробляють нашу землю, договору суборенди він з ними не заключає. Технології посівів не дотримуються, переважно сіють соняшник, кукурудзу і сою.

Кожний фермер старається зібрати великий урожай і вносять хімікатів стільки, що скоро наша земля не буде придатна для виробництва сільгосппродукції. Збори в нас не проводяться, з нами ніхто нічого не погоджує.

Навіть у Миколи Івановича немає кабінету, де він міг би приймати пайовиків. Доводиться приходити до нього до двору під забор, але не факт, що він вийде і вас вислухає. Доводиться стояти від 2-х до 5-ти годин, а може взагалі не вийти.

Орендну плату виплачує несвоєчасно, із порушеннями. Індексація землі не проводиться взагалі, як виставлена оцінка землі у 2012 році – 80906 грн, так по цій оцінці землі і нараховується орендна плата. Проте ми знаємо, що оцінка землі у 2015 році становила 101 тис. грн.

Багато договорів він навіть не зареєстрував у земельному відділі. У 2015 році відрахував із кожного паю по 60 грн на АТО, але ніяких підтверджуючих документів не представив, конкретно куди ці кошти використані.

Зерно на паї видає прямо із-під комбайна, не очищене, але ціни на зерно проставляються більші, ніж на базарі, і в результаті ми залишаємося йому винні із року в рік, хоч зерна ми одержуємо мізерну кількість.

Так, в 2014 році пшениці видав перший раз 4 центнери на кожний пай, потім ще по 3 ц на кожний пай, по ціні 210 грн за один центнер, згодом видав по 4 ц кукурудзи на кожний пай, по ціні 250 грн за 1 ц, у результаті ми ще залишилися винні йому. Тому що такої ціни на кукурудзу у 2014 р. навіть в усій Україні не було. Не одержувати зерно ми не могли, бо у нас на той час, коли він нам видавав зерно, не залишалось і зернини в домогосподарствах.

Зерно ми одержували по списках, у яких спочатку не проставлялась ціна, потім він проставляв ціну нереальну. На руки ніяких документів про одержання зерна не видавав. Про те, що у нас в даний період числиться на паях, ніяк не можна, ніхто такої інформації нам не надає, навіть тов. Грицан. Але ще ми були шоковані, коли прочитали в місцевій газеті «Базар Медіа» що Грицана М.І. нагороджено грамотою Президента до Дня сільського господарства як фермера, який добре обробляє землю. Але в нього немає навіть техніки і людей, які б числились у нього на роботі. Так, у 2015 році нашу землю обробляли фермери Мотрич, Бондаренко і Лавріненко, це їхня заслуга. Ми терпіли довго, але у нас урвався уже терпець, він нас зробив жебраками, розвалив наш колгосп, привів до банкрутства, усе, що можна було продати, продав, решту техніки склав собі на городі.

Ми звертаємося до Вас із великим проханням: допоможіть нам отримати належну орендну плату за земельні паї.

Сподіваємось на Вашу допомогу.

З повагою жителі сіл Мала Побиванка, Глибока Долина, Пирятинщина

Всього 35 прізвищ із підписами.

Дата одержання листа депутатом Кутовим Т.В. – 25 січня 2016 р.

 

На це звернення селян Гадяцького району я направила лист депутату Верховної Ради України Кутовому Тарасу Вікторовичу такого змісту:                                                   

 

Депутату Верховної Ради України
по виборчому округу № 151
Полтавської області
Кутовому Тарасу Вікторовичу
Гейко Світлани Максимівни,
позаштатного кореспондента
обласної газети «Полтавська думка-2000»,
проживаю за адресою: м. Гадяч 37300
вул. К.Маркса, 31-б, кв. 4.

                                                                    ЗВЕРНЕННЯ

До мене звернулися жителі навколишніх сіл Малої Побиванки, Глибокої Долини, Пирятинщини з проханням допомогти їм в вирішенні наступного питання:

25 січня 2016 р. вони звернулися до Вас, як свого депутата, з листом, який підписали 35 мешканців цих сіл, із проханням допомогти їм у направленні в правове поле їхніх відносин з місцевим фермером Грицаном Миколою Івановичем, якому вони передали свої земельні паї.

У своєму листі вони наводять приклади недобросовісного відношення до них в питанні правильного використання землі та розрахунків за використання земельних паїв.

З моменту подання Вам листа по сьогоднішній час спливло 60 днів, у той час як згідно Закону України від 2.10.1996 р. № 394/96 – ВР «Про звернення громадян» ст.20: «Загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати 45 днів».

Прошу Вас повідомити мені письмово, які міри прийняті Вами як народним депутатом по зверненню громадян, що своїми голосами привели Вас у Верховну Раду і інтереси яких Ви в першу чергу повинні захищати.

З повагою до Вас Світлана Гейко,

26 березня 2016 р м. Гадяч

P.S. Сподіваюсь, що після надрукування цього листа районна влада та депутат Верховної Ради України Кутовий Т.В. приймуть міри по наведенню порядку у взаємовідносинах між селянами та орендарем на підставі Законів України

LIVE OFFLINE
track image
Loading...