Вугрова хвороба

Вугрова хвороба

Вугрова хвороба

Поділитися новиною

Вугрова хворобаВугрова хвороба або акне – хронічне захворювання сальних залоз шкіри, яке є найпоширенішим дерматозом людини. Вугрова хвороба виявляється у 60%-80% осіб підліткового та юнацького віку та повільно регресує в ранньому дорослому періоді, що пов’язується з фізіологічними віковими особливостями.

У її розвитку та перебігу вагому роль відіграють розлади ендокринної регуляції та зміни імунітету, обмінні порушення та зміни місцевої мікроциркуляції, що сприяє підвищеному саловиділенню, розвитку запалення сально-волосяного апарату внаслідок приєднання інфекції. Велике значення у появі вугрів має порушення органів травлення.

Вугрі дорослих поділяються на: юнацькі, кулеподібні та, медикаментозні. Захворювання починається з підвищеного саловиділення на шкірі обличчя, волосяній частині голови. У подальшому на фоні підвищеного саловиділення виникають закриті та відкриті камедони (чорні вугрі), а потім на лобі, щоках і підборідді. У частини підлітків вугрі виявляються тільки камедонами, а в іншої частини камедони перетворюються в гнояки, червоні вузлики. Така форма юнацьких вугрів найпоширеніша. Висипання можуть локалізуватися на обличчі, шиї, плечах, грудях, спині.

Лікування вугрів на даний час залишається важливою проблемою.Не дивлячись на значні успіхи в лікуванні цього дерматозу, досягнуті за останні роки, та появі в продажі нових лікувальних засобів, проблема залишається актуальною. Важливим завданням фахівця при лікуванні хворого є обрання безпечного методу терапії, який забезпечить швидкий та стійкий результат. Для лікування вугрів застосовують системні та місцеві противугрові засоби, дія яких спрямована на переривання провідних ланок патогенезу вугрів.

Перш ніж розпочати лікування вугрової хвороби, необхідно добре обстежитись лабораторно, дослідити гормональний стан хворого, обстежитись на демодекс, обстежити стан шлунково-кишкового тракту, визначити чутливість мікробної флори до антибіотиків.Після проведення комплексної індивідуальної терапії вугрової хвороби доцільно провести низку лікувально-косметичних заходів: косметологічну лікувальну чистку обличчя, пілінги та мезотерапію.Велике значення при лікуванні вугрів надається ряду пілінгових процедур, яким властиві камедополітичні та протизапальні властивості.Пілінги та чистки обличчя при вугровій хворобі залишаються найбільш поширеними процедурами в клініках та косметологічних салонах. Вугрі є прямим показанням для проведення пілінгів та косметичної чистки.Кислотні пілінги звужують розширені пори шкіри, зменшують саловиділення, діють на інфекцію шкіри, відшаровують рогові клітини епідермісу, відбілюють шкіру чим покращують структуру шкіри обличчя. Таке лікування проводить лікар-дерматокосметолог.

Лікування вугрів – дуже тривала та напружена робота, яка потребує старання як самого лікаря, так і пацієнта.

З. Гриценко, лікар дерматолог-венеролог, косметолог

LIVE OFFLINE
track image
Loading...