«Лісорубний квиток» від пана Матюшенка

Відповідь О.М. Кавуна на статтю в «БМ» від 11 лютого цього року

Відповідь О.М. Кавуна на статтю в «БМ» від 11 лютого цього року

Поділитися новиною

«Лісорубний квиток» від пана МатюшенкаПісля виходу статті у виданні «Мій край полтавський» про зловживання посадовими повноваженнями головою Гадяцької райдержадміністрації Матюшенком О.В. під назвою «Десятина Олексія Матюшенка», у Гадяцькому районі відбулося активне обговорення подій, висвітлених в статті, – стався шалений вибух людського гніву.

Піднялися всі верстви населення району різних вікових категорій, включаючи працівників державних установ і приватних підприємців, студентів і пенсіонерів, проти злодіянь голови, який сам собі зганьбив честь і гідність, а за його ділову репутацію дійсно краще поговорити в суді. Тільки не в Гадяцькому суді, по вул.  Л.Українки (дуже добре, що Леся ніколи не дізнається, який «самий гуманний» орган влади знаходиться на вулиці, названій її іменем), а на народному суді. Нехай вибачить мене Президент України, але він дуже помилився з призначенням зовсім не відповідної цій посаді особи.

Свіжа потужна хвиля людської реакції вселила велику надію на те, що не вмерла Україна, що настав час народу очистити владу на місцевому рівні від таких «лідерів», як Матюшенко Олексій, обрати нових гідних керівників – справжніх господарів, фахівців, чесних, порядних (вони, на щастя, вже є – шукати не треба) і за досить короткий час відбудувати наш район. Вони вже сьогодні демонструють високий рівень професіоналізму з повернутим до народу обличчям.

Звертаюся прямою мовою до пана Олексія: «Дискредитував ти себе, Олексію, до рівня Петра Чорного чи то Саші Білого перед своїми соратниками, яких ти зрадив, перед колегами по адміністрації, перед депутатами районної ради, перед матінкою-землею, яку ти продаєш, і все, що на ній росте та збудоване, перед громадою, яка так і не діждалася від тебе ні якісних доріг, ні економії заміщення палива при неефективному обігріві закладів освіти у холодну пору року, ні розвитку малого та середнього бізнесу та створення нових робочих місць, про які ти розповідав перед виборами до обласної ради. Натомість відмивання державних грошей у власні кармани, суцільна брехня, підстава довірених людей. Тобі навіть не шкода своїх заступників, начальників відділів та куплених так званих юристів, не кажучи вже про простих людей» .

Однією з наболілих проблем у Гадяцькому районі є безконтрольність використання рослинного світу. Владні структури не дбають про належний стан зелених насаджень у населених пунктах та за їх межами. Гілками, сухостоєм, кущами захаращені сотні кілометрів посадок понад шляхами, сотні гектарів лісів Гадяцького району. Коли рухаєшся вщент розбитими шляхами району, то ландшафт нагадує непролазні джунглі: недоглянуті дерева обвішані гірляндами омели, щити із самосійних та порослих дерев. Простим людям не треба цитувати Закони України для виправдання безгосподарності наших керівників, а треба продемонструвати належне поводження та естетичний вигляд зелених насаджень, очистку посадок . І не треба голові адміністрації дискутувати з депутатами райради, до яких структур відноситься посадка: до лісу чи до поліції, не треба ускладнювати процедуру, а просто рішенням сесії затвердити тимчасовий порядок видалення дерев та кущів по всій території Гадяцького району. Підприємці, які працюють на землях сільськогосподарського призначення, можуть утримувати не тільки сільськогосподарські угіддя (рілля, сади, сіножаті, пасовища), а й несільськогосподарські угіддя – господарські шляхи, полезахисні смуги.

На щастя, уже є в нашому районі приклади таких господарств європейського рівня, де грамотним плануванням розвитку господарства, розпорядженням коштів та людського потенціалу, високою культурою будівництва, виробництва, утриманням земель, майна та екології досягнуті успіхи. Там дійсно є чому повчитися нашим керманичам, як використовувати ресурси для розвитку економіки і підвищення добробуту населення України. У таких прогресивних господарствах навіть тріска після очистки лісосмуги не пропаде, а піде в топку енергозберігаючого котла для опалення приміщень.

Не хоче пан Матюшенко піднімати бізнес в районі, думати широкомаштабно, працювати на перспективу. Він переслідує тільки свої містечкові інтереси – де б вирвати жирніший кусень державних грошей.

Чекати не довелося. У смузі відводу автодороги в напрямку села Біленченківка тішив людське око ряд красивих осокорів – 180 шт. Небезпеки та приводу для створення аварійних ситуацій від дерев не було. Єдине, що потрібно було виконувати підприємству «Гадяцький райавтодор», – правильно доглядати за зеленими насадженнями. Якщо по-господарськи обрізати гілки та кромки осокорів, то їх естетичний вигляд став би неперевершеним, а з обрізаної деревини можна було б забезпечити на опалювальний період дровами обігрів школи села.

Та не так сталося, як гадалося. Пан Матюшенко, захоплений своїми інтересами, не запитавши в громади району, 11 лютого 2016 року зібрав комісію на чолі з заступником начальника служби автомобільних доріг у Полтавській області, із метою обстеження осокорів, яка визнала їх кленами, для видалення, тобто знищення народного добра. Сумнівна виходить комісія, якщо допустила заміну назви дерев та ще й підписи членів не всі в оригіналі. Інженером лісового господарства ТОВ «Полтаваагроліс» та директором того ж підприємства були сфальсифіковані порода дерев (замість осокорів прописані клени) та їх реальні параметричні дані і характеристики в польовій переліковій відомості. І ось 12 лютого 2016 року наш відомий лісоруб Цінченко В.П. за сприянням Матюшенка О.В. отримав лісорубний квиток. Зрозуміло, чому саме Цінченко – довірена особа, відкатник, переможник сумнівних тендерів. 

Було спиляно кленів (насправді осокорів) та тополь, згідно матеріально-грошової оцінки, 353,93 м куб. на загальну таксову вартість 948,81 гривень.

Та на цьому шахрайство не завершується.

Згідно накладної для придбання дров у кількості 353 мкуб. в Біленченківську школу, відділом освіти Гадяцької РДА було проплачено 100 тисяч гривень державних коштів (283 грн за 1 м куб.) від постачальника Цінченка В.П.

Насправді в школу було завезено із загального обсягу спиляної деревини 10% у вигляді дров’яних стовбурів та гілок, що не відповідає назві в накладній (дрова). Директору школи необхідно подбати про те, щоб завезену деревину порубати, а це додаткові витрати. Питання: де ж решта 90% поділося ділового стовбура осокорів, куди вивезли народне добро? Мабуть, уже за кордоном, і легка нажива, без жодного підпису, потрапила до карману голови адміністрації.

Окремою полосою обурення мешканців Гадяцького району стало масове випилювання дубів та дерев цінних порід без дозвільних документів у лісосмугах за межами населених пунктів. Вищезгаданий лісоруб Цінченко із найманцями, укомплектованими до зубів технікою, та благословенням пана Матюшенка безжально знищив молоді дубки, вивіз КамАЗами через Миргородську пилораму на продаж. Так, у посадці під шляхом Сари -Янишеве спиляно 40 дубів, Харківці – Осняги спиляно 38 дубів, в урочищі «Петрове» у напрямку до с. Рашівка – 54 дуби. Невчасно громада зупинила злодіїв, але врятувала частину дерев, на яких вже були виконані зарубки. Ділову деревину орієнтовною вартістю 700 тис. гривень вивезли, а залишили після себе ті варвари розкидані гілки, дрова та відходи.

Це приклад тільки однієї території сільської ради Гадяцького району. А скільки ще таких випадків по району, мабуть, і не полічити. Можна уявити, скільки грошей розкрадається – мільйони гривень. Куди вивозиться дерево і чому – знає голова адміністрації. Олексій Матюшенко говорить, що не причетний до вищезгаданих подій. Припустимо, що ми повіримо йому, але він голова адміністрації, а не простий скотар на фермі, тому відповідати доведеться йому за такі злодійства. І якщо він не зрозуміє, як повинен працювати, то нехай добровільно піде у відставку.

Два роки минуло, а державна адміністрація так і не реалізувала свої повноваження в галузі використання та охорони земель, природних ресурсів і охорони довкілля. Не розроблені програми раціонального використання земель та лісів, програми збереження навколишнього середовища та екології, не ведеться облік зелених насаджень, не ліквідовуються смітники. Землевпорядники хворі, робота голови районної ради не продуктивна, голова адміністрації зайнятий викачуванням грошей із сільських рад на реалізацію своїх амбітних планів. Ніхто не давав права голові райдержадміністрації втручатися у здійснення сільськими радами власних повноважень. Треба негайно припинити диктатуру. Голови сільських рад не будуть терпіти тиску з боку голови адміністрації, і в цьому напрямку вони солідарні.

Дякуючи окремим підприємцям, район тримається, але розвитку не має, навпаки, котимося у прірву, вимирає населення. Це показник праці наших очільників.

Ніякого виправдання немає тому керівнику, який завдає шкоди суспільству, і висока політика тут ні до чого. Призначені на посади владних структур особи – це слуги народу, і вони повинні нести відповідальність за свої вчинки перед ним. Громадський контроль за виконанням законів у сфері запобігання та протидії корупції організовується і найближчим часом покаже результати своєї роботи та роботи Гадяцької райдержадміністрації.

Уся інформація буде розміщена на сторінках ЗМІ. Досить брехні. Народ не проведеш.

Людмила Голуб

 26.03.2016 р. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...