Час для господарників

Час для господарників

Час для господарників

Поділитися новиною

Час для господарниківПро стан підготовки сільськогосподарських підприємств району до комплексу весняно-польових робіт розповідає начальник відділу агропромислового розвитку Валерій Гавеля.

– Чи впливають сьогоднішні погодні умови на початок польових робіт?

– Весна ніколи не була легкою для аграріїв. За даними гідрометеослужби, квітневі опади за останні роки не перевищували 15-20 мм, складаючи передумови посушливості вже в кінці квітня та в травні. У зв?язку з цим весняні польові роботи повинні бути проведені, як ніколи , в стислі строки, і спрямовані на максимальне збереження вологи. Тому всюди повинен бути лише поверхневий обробіток на 6-8 см. під ярі зернові і 12-14 см. під кукурудзу і соняшник.

– Як перезимували озимі?         

Під урожай цього року сільськогосподарськими підприємствами та фермерськими господарствами району озимі культури посіяно на площі 13169 га, із них: озима пшениця 12354 га, жито – 65 га, озимий ячмінь – 225 га. За даними прискореного відрощування рослин за монолітами відібраними 25 січня, 20 лютого, незалежно від фази розвитку життєздатність рослин становить більше 90 %, рослинам озимих відчутної шкоди не завдано. Але заморозки вночі та сонячна погода з вітрами вдень, негативно впливають на рослини, що прокинулися від зимового спокою. Цього року маємо раннє весняне відновлення вегетації (10 березня).

– Хто із місцевих господарників вже розпочав роботу?        

– Підживлення озимих розпочали 21.02. в господарстві КСП «Зелений гай» – всього ж по мерзлоталому ґрунту підживлено 1557 га багаторічних трав та 8414 га. озимих.                                                              

Найкраще ця робота проведена у ТОВ «Нові мости» (787 га. озимих), ТОВ «Вікторія-Агро» ( 808 га озимих), ВП АФ ім. Шевченка (1343 га. озимих) та господарства, які входять до Північно-Східного РУ ПрАТ «Райз-Максимко».

– Скільки планується посіяти зернових цьогоріч?     

– Під урожай 2016 року, без врахування можливого пересіву озимих культур, прогнозується посіяти ячменю ярого 1200 га., ярої пшениці 85 га.,  вівса 320 га., гороху 50 га., однорічних трав 1869 га., гречки 773 га., проса 205 га., сої 13720 га., кукурудзи на зерно 24530га., соняшнику 5890 га., цукрового буряка 940 га., сорго 25 га., кукурудза на силос 4205 га.         

 – Чи усі підприємства забезпечені насінням?

 – Сільськогосподарські підприємства району в даний час закуповують насіння ранніх ярих зернових та зернобобових, круп’яних культур для весняного засіву. Потреба в насінні становить 1543  тонн, забезпеченість становить близько 97 %. Проблемним є питання закриття в районі насіннєвої лабораторії, так як тепер насіння потрібно перевіряти в Лубенській насіннєвій лабораторії. Як правило насіння соняшнику, цукрових буряків, кукурудзи завозиться до господарств вже обробленими пестицидами.  

– Техніка підготована до робіт?

– За даними оперативної звітності станом на 15 березня машинно-тракторний парк сільськогосподарських підприємств нараховує 505 тракторів різних марок, підготовлено до роботи – 485 (97%), культиваторів – 449 (100%), сівалок – 272 (98%), плугів – 282 (100%). Ремонт техніки в сільськогосподарських підприємствах району в стадії завершення (96 – 98 % ).

Отже, при ефективному використанні наявної техніки, високій організації праці та сприятливих погодних умовах комплекс весняно – польових робіт (закриття вологи, підживлення озимих, посів ранніх зернових культур ) в сільгосппідприємствах усіх форм власності планується провести за 10-15 днів.

– Дякую за розмову!

Спілкувалась Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...