Про оформлення та видачу паспорта громадянина України у формі картки

Про оформлення та видачу паспорта громадянина України у формі картки

Про оформлення та видачу паспорта громадянина України у формі картки

Поділитися новиною

Про оформлення та видачу паспорта громадянина України у формі картки11 січня 2016 року міграційна служба розпочала запровадження паспорта громадянина України у вигляді пластикової картки (у європейських державах цей документ називають ID-картка). На першому етапі, до прийняття Верховною Радою законопроекту №3224 «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», новий документ оформлюватиметься безкоштовно громадянам, які досягли 16-річного віку та оформлюють паспорт громадянина України вперше.

При цьому слід зазначити, що у підрозділах міграційної служби, де є робочі станції для оформлення і видачі паспорта громадянина України у формі карти, громадянам, які звернулися за оформленням паспорта вперше по досягненню відповідного віку, оформляється паспорт громадянина України виключно у формі картки.

На сьогодні у 10 територіальних підрозділах управління Державної міграційної служби України в Полтавській області встановлено обладнання для оформлення паспорта громадянина України у формі картки, а саме: Київському районному відділі (вул. М. Бірюзова, 36) та Полтавському районному секторі (вул. Луценка, 19-а) у м. Полтава, Автозаводському районному відділі у м. Кременчук (вул. Жовтнева, 31/16), Лубенському міському відділі (вул. Монастирська, 4а), Миргородському міському відділі (вул. Я.Усика, 34), Кобеляцькому районному секторі (вул. Шевченка, 13), Лохвицькому районному секторі (вул. Гоголя, 19), Комсомольському міському відділі (вул. Добровольського, 6), Глобинському районному секторі (вул. Леніна, 189), Кременчуцькому районному секторі (вул. 60 років Жовтня, 166). У підрозділах, де такого обладнання немає, громадянам тимчасово будуть видаватися паспорти зразка 1993 року у формі книжечки.

Громадянам, які звертаються для оформлення паспорта громадянина України не вперше (наприклад, у зв’язку з утратою або псуванням), також до прийняття законопроекту №3224 будуть видаватися паспорти старого зразка. Новий документ, який видаватиметься громадянам України, є значно захищеним від підроблення та призначений для підтвердження особи та громадянства на території України. Завдяки вбудованому електронному безконтактному чіпу, запровадження ID-картки відкриває нові можливості для створення електронних сервісів та спрощення надання адміністративних послуг. На безконтактний електронний носій буде записано персональні та біометричні дані власника документа, у тому числі місце проживання та сімейний стан. Внесення електронного цифрового підпису та інших даних є технічно можливим, проте потребує законодавчого врегулювання. Обов’язкової заміни паспорта громадянина України на документ нового зразка не передбачено, отже громадянам немає сенсу поспішати із отриманням ID-картки.

Для оформлення першого паспорта громадянина України по досягненню 16-річного віку необхідно звернутися до підрозділу ДМС за місцем проживання та надати свідоцтво про народження. Ксерокопії паспортів батьків надати бажано, але не обов’язково (це сприятиме у роботі підрозділ міграційної служби та прискорить процедуру оформлення). Варто зазначити, що громадяни можуть отримати консультацію щодо надання тих чи інших адміністративних послуг, що належать до компетенції міграційної служби, зателефонувавши на «гарячу. лінію» УДМС України в Полтавській області за номером (0532) 51-02-45, а віднедавна, отримати і відеоконсультацію, за допомогою на скайпу Управління – dms-ua.pl.

УДМС України в Полтавській області

LIVE OFFLINE
track image
Loading...