«Бурса» FOREVER: продовження

«Бурса» FOREVER

«Бурса» FOREVER

Поділитися новиною

«Бурса» FOREVER: продовженняЯк повідомлялося раніше, згідно нового бюджету училища, що розташовані у містах обласного значення, повинні фінансуватися місцевою владою. Ця новина нагнала неабиякого жаху на дирекцію та й весь колектив нашого аграрного училища. Але попри всі труднощі і негаразди Гадяцька міська рада відреагувала на постанову миттєво і виділа 2 млн 22 тис. грн. Минулого року фінансування училища з держбюджету було в межах 9 млн 500 тис. грн.

Такі гроші для місцевого бюджету «не по карману». Проблема є, то треба вирішувати. До благородної справи долучився навіть наш депутат Тарас Кутовий. Саме завдяки йому вдалося добитися ухвалення 4 лютого урядом  постанови, що дозволяє вирішити проблеми фінансування ПТУ та забезпечити належне їхнє фінансування за рахунок надання  місцевим бюджетам стабілізаційної дотації із Державного бюджету на підготовку кадрів у таких освітніх закладах. Кошти на суму 500 млн грн будуть спрямовані обласним бюджетам, які далі будуть розподілятись між містами обласного значення, де є реальна обмеженість ресурсу.

Усе було б добре, якби не одне але. Дотації із держбюджету, звісно, добре, але може і дирекції училища слід було б подумати над оптимізацією, тобто якось економити. За нашими даними, наше аграрне має 310 га землі, яка знаходиться в користуванні навчального закладу і значиться як землі с/г призначення. Ще й до того ж  вони здаються у довгострокову оренду місцевому агропідприємству. Цікаво, яким чином розпоряджаються цією землею? Чи отримує училище якісь кошти, і на які потреби їх витрачають? При нагоді можна дізнатися у випускників відповідних факультетів, чи взагалі бачили вони ту земельку…

Як говорить помічник народного депутата  Т. Кутового, член виконкому міськради Валерій Нижник: «Яка різниця ПТУ, хто буде їх фінансувати? А різниця таки є! Якщо міська рада фінансуватиме, то громада має право поцікавитися, як витрачались кошти. Але це недуже невигідно для деяких посадовців».

Краще так: дайте 9 мільйонів і без зайвих запитань.

Оксана Руденко

3 коментарі до “«Бурса» FOREVER: продовження

  1. Хочу повідомити, що мої слова- вирваний фрагмент із всього контексту, що я говорив. Я повідомляв, що велика робота була зроблена міським головою В.Нестеренком, народним депутатом Т. Кутовим, депутатським корпусом. Гадяцька міська рада, за ініціативи голови, одна в Україні, яка якнайшвидше долучилася до вирішення проблеми. В процес вирішення були залучені максимально всі служби області і України. Недарма на бюджетному комітеті прозвучав Гадяч. Це є свідченням того, що вирішували проблему всі.

  2. Напевно, у нашій країні люди і живуть так ‟цікаво”, бо часто говорять те, чого не знають, роблять те, чого не вміють. Ви так, із ‟знанням справи”, пишете про те, що відбувається в училищі. А от цікаво, чи Ви особисто хоча б раз були у Державному навчальному закладі ‟Гадяцьке вище професійне аграрне училище”? Чи бачили, які зроблено кабінети, лабораторії та інші приміщення для навчання учнів. На відміну від інших навчальних закладів нашого міста усе це зроблено не за рахунок коштів батьків та учнів. Працівники училища, не зважаючи на свою вищу освіту (повірте, не гіршу ніж у інших), виконують роботи мулярів, малярів, штукатурів і, таким чином, аудиторії стають затишними і придатними для навчання. Приміщення училища обладнані сучасною комп’ютерною технікою, меблями та іншим. А 25 років держава не постачала кошти на усе вище описане. То як думаєте, де кошти, якими так цікавитеся?!

  3. Продовження!
    Важко зрозуміти, чому Вами виявлена така зневага до училища, але одне можна сказати із впевненістю, що образили Ви потужний і достойний колектив працівників, учнів училища та їх батьків, а також усіх, хто у ньому колись навчався (а це багато достойних людей). У місті, у районі важко знайти родину, доля членів якої не була б пов’язана із училищем. Чи відомо Вам, що 7 із 8 хлопців, які загинули в Афганістані, навчалися в училищі, 4 із 6 воїнів, що загинули в АТО, – були учнями училища. Дуже багатьом молодим людям цей навчальний заклад дав путівку в життя, і вони вдячні за це.
    PS. А вжите Вами слово ‟бурса” взагалі викликає ‟шквал оплесків”. Учні училища та їх батьки (зважте, не ‟бурсаки”) знають, що вони навчаються у Державному навчальному закладі ‟Гадяцьке вище професійне аграрне училище”, одному із 6 кращих навчальних закладів даного профілю, і дивуються Вашій мовній необізнаності.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...