«Така темрява, як в ж…»

«Така темрява, як в ж…»

«Така темрява, як в ж…»

Поділитися новиною

«Така темрява, як в ж…»«Запитав я якось у сільського голови, коли ж він опори замінювати почне. Уже кілька років стовп похилений стоїть, скоро упаде. Чого ж чекати? А він мені і відповідає: «Я ще до Тарахкала покійного ходив, то він мені сказав: як упаде, тоді й поміняємо. А тепер і коштів немає!» А як то немає? У минулому ж році сільська рада повернула невикористаних 200 тисяч. Хіба ж не можна було їх на освітлення пустить? Чи вони їх собі на премії повернули?»

Таку щиросердечну розповідь ми почули від гостя реакції. І справді, коли востаннє ви чули, щоб по сільрадах установлювали освітлення? Усе звітують про «часткове відновлення» освітлення, але під частковим може критись і банальна заміна 1-єї лампочки. А коли реально робилась робота і яка саме?

Про це ми вирішили дізнатись від самих сільських голів.

Березоволуцька с/р, Іван Кудінов: «Зроблено освітлення протяжністю 1 км 600 м. На наступний рік плануємо ввести в експлуатацію ще 30 ліхтарів. Зараз готуємо технічні умови».

Біленченківська с/р, Сергій Нікітенко: «Скаржаться на світло завжди. У нас по штату є електрик, то він постійно щось підкручує. 3 роки тому востаннє була реконструкція. Щойно освоїмо кошти – робитимемо ще».

Бобрицька с/р, Любов Жажка: «Центральна вулиця світиться. Зараз виділили 40 тисяч гривень ще на 2 вулиці. І у планах 75 тис. грн – ще одну освітлити».

Великобудищанська с/р, Тетяна Іщенко: «Зроблене центральне освітлення по вулиці Жовтневій. Плануємо у 2016 продовжити розпочате».

Вельбівська с/р, Анатолій Койло: «До новорічних свят плануємо увімкнути четверту лінію. Але по правді, ще багато роботи. Потроху опори міняємо, установлюємо лічильники».

Веприцька с/р, Віктор Золотарьов: «Частково зроблене центральне освітлення і вулиця, що веде до садочка. У планах доробити у бік Мартинівки і Автобазівську. Але не усе відразу».  

Гречанівська с/р, Валерій Власенко: «Туго із освітленням. Востаннє реконструкція була ще у 2011. Але тоді не була пущена в експлуатацію. Є ліхтарі, підключені від особистих лічильників. Через брак коштів це діло стало. Але все одно плануємо робити – питання №1 на порядку денному».

Качанівська с/р, Тетяна Хоптинська: «По Качановому освітлення зроблене, але ще не підключене. По інших населених пунктах сільради освітлення немає».

Книшівська с/р, Тетяна Мілька: «51 ліхтар по Броварках і Книшівці.  Зараз подали проект на розгляд. Будемо доробляти».

Краснознаменська с/р, Ігор Лідовий: «Кілька років тому зробили на 4-х вулицях. На 2016 рік запланували 200 тисяч гривень на ремонт 3 км лінії. Беремо участь у проектах».

Краснолуцька с/р, Віктор Романенко: «Погано з освітленням – майже відсутнє, багато вулиць лишається неосвітленими. Але ми не здаємось, робимо заявки, беремо участь  у проектах».

Лютенська  с/р, Олександр Захлистенко: «Нормальне освітлення. Близько 20 ліхтарів горить у законному порядку. На майбутнє вже розроблено 4 проекти. Наразі подали заявку на ремонт. Одним днем усе не зробиш…»

Мартинівська с/р, Василь Нонка: «Ремонт проводиться. Частково освітлення є».

Малопобиванська с/р, Галина Ярмак: «Як такого освітлення у нас немає. Цього року плануємо проводити реконструкцію».

Рашівська с/р, Володимир Омельченко: «Закінчуємо роботу над проектом – скоро світитиметься центр Рашівки. По інших селах освітлення нормальне».

Ручківськас/р, Алла Марченко: «Освітлення частково є. Працюємо над проектом – на 2016 рік плануємо 10 ліхтарів, можливо, і більше».

Сарівська с/р, Олег Виноградов: «Зроблено 1 км – це 10 ліхтарів + працює лічильник нічного часу. Цього року додамо ще 1 км. Уже замовили проект на 2,5 км. Тож продовжуємо працювати».

Сватківськас/р, Олександр Усик: «Мало світла у нас. Як було колись, так і є. Протягом двох тижнів повинні включити 20 ліхтарів. У планах ще 1,5 км. На сесії затвердимо план розвитку, тоді й побачимо».

Соснівська с/р, Наталія Рибалко: «Освітлено частину села. Усе інше – по програмі на наступний рік».

Харковецька с/р, Сергій Вакуленко: «Освітлення часткове. У Круглику нормальне. У Харківцях світить центр + трохи по дворах. Продовжуємо працювати».

Середняківська с/р, Галина Шавшин: «Поки коштів на освітлення не було. Вулиці освітлюють приватні підприємці (біля магазинів, по центру) і світить із приватних дворів. Хочемо робити, плануємо, але видно буде».

Римарівська с/р, Сергій Небрат: «Усе змонтовано, чекаємо підключення 12 ліхтарів – це центральна вулиця.»

Мартинівська с/р,: «Ремонт проводиться. Частково освітлення є».

Розбишівська с/р, Олексій Коркішко : « Є освітлення. Все у нормі. Робиться потроху.»

Ціпківська с/р, Вадим Біляк: «Основні вулиці освітлені. Але будемо ще ремонтувати.»

Плішивецька с/р, Віталій Луценко: «Робимо потроху. Вже по 2-х вулицях пустили  – встановили 37 ліхтарів. На 2016 рік плануємо закінчити у Плішивці і розпочати у Тимофіївці.»

Лисівська с/р, Віталій Вірченко: «Освітлення практично відсутнє. Ліхтарі горять тільки ті, які підтримують жителі. Будемо розробляти проекти на реконструкцію. »

Петрівсько-Роменська с/р, Валентина Бугайова: «Частково освітлення зроблене. Зараз виготовили проект на 3 КТП.»

Як бачимо, ситуація досить невтішна, мало сільських очільників можуть хвалились нормальним вуличним освітленням на підвладній їм території. А поки нам  розповідали, «як добре усе робиться», паралельно ми провели опитування у соціальних мережах. Запитували знову про наболіле – чи світло у вас? Відразу попереджаємо, схвальних відгуків було малувато.

Віталій Бережний: «Я, житель села Вельбівка, мушу визнати, що про освітлення на вулицях нашого села можна тільки мріяти. У селі така темрява, що цьому тільки одне порівняння – ЯК у Ж…»

Валентин Дунай: «У селі Тепле не горить жодна лампочка на стовпах!»

Елена Сушко: «У с. Красна Лука з початку до кінця села немає освітлення».

Виталик Иванко: «У Харківцях тільки в центрі».

Alex Dunaі: «У с. Тепле темно, як у лісі! Не горить жодна лампочка на стовпі! Що за косяки, шановні?!»

Таня Майфат-Курмашова: «А в с. Петрівка-Роменська теж темно. Живу на центральній вулиці, після 17.00 страшно вийти! Я розумію, що вибори закінчилися, але ж треба про людей думати!»

Оксана Левун: «У с. Пирятинщина теж темно, зранку дітки йдуть на автобус, щоб доїхати до школи в Гадяч, то ще темно, а ввечері повертаються, то вже темно».

Андрей Мигаль: «У с. Хитці горить тільки 1 або 2 лампочки».

Лєна Гриза: «У с. Рашівка ті ж проблеми – горять лише пару ліхтарів і то по центральній дорозі».

Павел Меньшиков: «У с. Книшівка освітлюється центр, головна вулиця та вул. Молодіжна. Хоча головна вулиця освітлює лише до 22:00, а інші до 00:00».

Слава Чаєвська: «С. Осняги частково».

Юля Мостовая: «С. Римарівка тільки біля магазинів».

Марина Стеценко: «У с. Тимофіївка така ж ситуація, як і в с. Пирятинщина: дітки ідуть на шкільний автобус – ще темно, і повертаються – уже також темніє, а освітлення немає».

Андрей Рошка: «Красна Лука – рідко, але світло є на стовпах».

Людмила Филь-Цикал: «Красна Лука на центральній вулиці є освітлення, та й по вулицях місцями є. Добре, що хоч часткове освітлення є».

Олена Крат: «Світло-то є, тільки поки від зупинки дійдеш, скільки всього згадаєш незлим тихим…»

Ірина Кияшко: «У с. Тепле вночі без ліхтарика пройти неможливо! Освітлення ніякого!»

Галина Миколаєнко: «У с. Плішивець також нема освітлення, один фонар на 3 вулиці».

Ксюша Радько: «С.Краснознаменка (На вертелецькому) взагалі немає вуличного освітлення! Немає доріг одні калюжі, діти приходять всі у грязі бо темно…»

 

Як бачимо, роботи непочатий край. Зізнаємось, при розмові із сільськими головами пролунала фраза: «Ви б не писали про освітлення, а то й так поганенько роблять, а як пожаліємось, то взагалі робити перестануть…» Кажуть, усе гальмує РЕМ: то технічні умови вони змінять, то ще до чогось придеруться. То що виходить,  потрібно мовчати? Сподіваємось, у цьому році світло засяє навіть у найвіддаленіших вуличках наших сіл по-справжньому, а не тільки на папері.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...