Державні соціальні гарантії волонтерам та членам їх сімей

Державні соціальні гарантії волонтерам та членам їх сімей

Державні соціальні гарантії волонтерам та членам їх сімей

Поділитися новиною

Державні соціальні гарантії волонтерам та членам їх сімейІз подіями на сході України з’являється все більше людей, які внаслідок збройних протистоянь отримують каліцтво, чи сімей, що втрачають рідну людину. Непоодинокі випадки травматизму чи смерті волонтерів, які є значною підтримкою для учасників АТО в районі конфлікту. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 р. №604 затверджено Порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення, контузії, травми або каліцтва, отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту. 

Унаслідок загибелі

Відповідно до Порядку, у разі загибелі (смерті) волонтера задля підтримки його членів сім’ї, батьків та утриманців загиблого виплачується, у рівних частинах між усіма, одноразова грошова допомога у розмірі 500 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб на дату загибелі (смерті) волонтера. 

Унаслідок інвалідності

У разі встановлення інвалідності внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) одноразова грошова допомога виплачується волонтеру залежно від встановленої групи інвалідності у розмірі: 

250 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб, – інвалідам І групи; 

200 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб, – інвалідам ІІ групи; 

150 прожиткових мінімумів, установлених законом для працездатних осіб, – інвалідам ІІІ групи. 

Орган, що виносить рішення про призначення допомоги

Відповідно до Порядку рішення про призначення такої допомоги прийматиметься міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера, утвореній Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. 

Порядок отримання допомоги

Для отримання одноразової грошової допомоги члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) подають вищезазначеній міжвідомчій комісії такі документи: 

– заяву кожного заявника, а якщо в загиблого залишилася малолітня чи неповнолітня дитина, – заяву подає інший із батьків, опікун або піклувальник; 

– довідку судово-медичної експертизи про причини смерті або довідку про характер отриманих поранень у районі проведення антитерористичної операції. Також можуть додаватись інші документи, які підтверджують факт надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, бойових дій та збройного конфлікту; 

– копію свідоцтва про смерть волонтера; 

– копію свідоцтва про народження волонтера – для виплати допомоги батькам загиблого (померлого); 

– копію свідоцтва про шлюб – для виплати допомоги дружині (чоловікові); 

– копію паспорта заявника з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі і місце реєстрації; 

– копію свідоцтва про народження дитини – для виплати допомоги дитині; 

– копію ідентифікаційного номера; 

– копію рішення районної, сільської, селищної ради або суду про встановлення опіки чи піклування (у разі загиблого волонтера); 

– копію рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджує факт перебування заявника на утриманні загиблого (померлого), – для виплати допомоги особі, яка не була членом сім’ї загиблого (померлого), але перебувала на його утриманні. 

Волонтер, якому виплачується одноразова грошова допомога в разі настання інвалідності, подає міжвідомчій комісії такі документи: 

– заяву про виплату допомоги; 

– копію довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності; 

– довідку судово-медичної експертизи про характер отриманих поранень у районі проведення антитерористичної операції; 

– копію паспорта волонтера; 

– копію ідентифікаційного номера волонтера. 

Документи на вищевказану допомогу потрібно подавати Державній службі у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, яка знаходиться за адресою: м. Київ, пров. Музейний, 12. 

Ким проводиться виплата

У разі призначення допомоги Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції завдання по проведенню виплати покладається на орган праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації волонтера чи членів його сім’ї у разі загибелі. 

На місцях вищевказаним особам буде направлено виклик для організації виплати. 

В. Тарасенко, начальник управління соціального захисту населення 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...