Чи безпечна ваша ялинка?

Чи безпечна ваша ялинка?

Чи безпечна ваша ялинка?

Поділитися новиною

Чи безпечна ваша ялинка?Незабаром новорічні та Різдвяні свята, що принесуть у кожен будинок радість і надію на краще в житті. Щоб свято не затьмарило лихо пожежі, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки. Такі вимоги є і до новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування.

Пожежній безпеці ялинки варто приділити особливу увагу. Адже Новий рік – це свічки, хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. Причому штучні при цьому ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й «розтікаються», а виходить, ліквідувати загоряння буде складніше. Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит). На ялинку не можна встановлювати свічки та бенгальські вогні, особливо у поєднанні з ватяним «снігом» і паперовими іграшками. При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, що мають протипожежне просочення (ця інформація вказується на упаковці). Варто дотримуватись й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні й несертифіковані електроприлади. Діти не повинні мати доступ до контролерів (блоків керування роботою електрогірлянди), проводів і розеток. Щоб ялинка не могла перекинутися й поранити дитину, вона повинна бути правильно зібрана й надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені. Збирати штучну ялинку потрібно відповідно до інструкції, у процесі установлення ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих. Для дитячої безпеки ялинку краще прикрасити легкими прикрасами, які не б’ються – бантами, шишками, кулями зі склопластику тощо.

Під час проведення новорічних свят

Ялинка встановлюється на стійкій основі у приміщенні, яке має не менше двох самостійних виходів. Її не слід встановлювати у проходах, біля виходів, на шляхах евакуації. Гілки повинні бути не ближче одного метра від стіни і портьєр. Електричну ілюмінацію повинен монтувати спеціаліст-електрик згідно з правилами обладнання електроустановок. Припустима потужність електричних лампочок – не більше 25 Вт. У разі використання електричної освітлювальної мережі без понижувального трансформатора на ялинці можуть застосовуватися гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 Вт. Електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації мусить бути виконана гнучкими дротами з мідними жилами. Гірлянди до електромережі треба підключати за допомогою штепсельних з’єднань. Якщо ялинкове освітлення іскрить, блимають лампочки, нагріваються дроти, його необхідно відключити.

При влаштуванні ялинки, яка обертається, електропривод слід помістити у металевий кожух, який виключає потрапляння всередину сторонніх речей.

Застосування вати, тканин для прикрашання ялинок і виготовлення карнавальних костюмів допускається після того, як вони будуть просочені вогнезахисною сумішшю. Не можна застосовувати паперові гірлянди, целулоїдні та подібні до них легкозаймисті іграшки. Усі виходи, коридори і сходи в приміщенні, де встановлена ялинка, повинні бути вільними, а двері повинні легко відкриватися. Місце встановлення ялинки необхідно забезпечити засобами пожежогасіння: не менш як двома вогнегасниками.

Пам’ятайте, тільки при дотриманні цих правил ви зможете подарувати безпечне свято собі та людям, що вас оточують. Святкуйте БЕЗПЕЧНО!

В. Губський, начальник Гадяцького РС ГУДСНС України у Полтавській області, підполковник служби цивільного захисту

LIVE OFFLINE
track image
Loading...