Гадяцьким переселенцям допомагатимуть

Гадяцьким переселенцям допомагатимуть

Гадяцьким переселенцям допомагатимуть

Поділитися новиною

Гадяцьким переселенцям допомагатимутьПолтавська обласна організація «Твій Світ» презентувала для місцевих ЗМІ проект «Підтримка активності новоствореної ініціативної групи внутрішньопереміщених осіб та сприяння їх суспільній інтеграції і діалогу в місцевій громаді», який покликаний підвищити рівень розвитку даної групи у Гадячі, сприяти ефективній соціальній адаптації та інтеграції цих людей, а також формуванню культури діалогу в місцевій громаді і був розроблений вищезгаданою громадською організацією разом із представниками групи при підтримці ГІ «КримSOS»,

що втілює в Україні Проект Фонду стабілізації конфлікту та безпеки Великої Британії «Посилення участі громадянського суспільства у роботі Міністерства соціальної політики України та процесі національного примирення», спільно з Stabilization Support Services.

Захід відбувся 18 листопада у приміщенні центральної районної бібліотеки ім. Лесі Українки.

Відкриваючи його, директор закладу Ольга Красюк зауважила, що бібліотека є ключовим партнером проекту, та представила голову «Твого Світу» Олександра Чепура. У своєму виступі він зазначив, що, за останніми даними, на території Полтавської області зараз проживають 30 тисяч тимчасово переміщених осіб. Але цифра ця не є сталою. 85% із них продовжують стикатися з такими проблемами як відсутність житла, придатного для подальшого проживання, роботи, складнощі з відновленням документів, дезорієнтація, відчуження, напруга, небажання приймати зміну місця проживання. Також, за його словами, є гострими і актуальними проблеми із соціальною інтеграцією. Вплив на це мають: різний світогляд, інакші моделі поведінки, певні політичні настанови. Загострюються ці проблеми інформаційними вкиданнями, пропагандистськими сюжетами, навішуванням ярликів, спробами поглиблення ворожнечі між представниками різних регіонів однієї країни. Виступаючий наголосив на нагальній потребі розв’язання даних проблем та надав деякі рекомендації щодо можливих шляхів їх розв’язання, серед яких і якнайактивніша підтримка, зокрема і владою, прагнення цих людей до створення різноманітних спілок, спільнот та об’єднань. Також цьому сприятимуть заплановані проектом тренінги, виставки, культурно-ознайомчі екскурсії, майстер-класи, сімейні свята тощо, які будуть проводитися спільно з бібліотекою та залученням  представників місцевої громади.

Ольга Красюк, у свою чергу, повідомила, що бібліотека вже давно і досить ефективно проводить роботу з даною категорією людей. Понад 50 переселенців є активними користувачами різноманітних послуг та учасниками заходів, що проводить книгозбірня. Із запуском цього проекту їх кількість, ймовірно, значно збільшиться.

Активна діячка місцевої ініціативної групи Наталія Панкова, колишня мешканка сходу, наголосила на необхідності подолання стереотипів, що встановилися в Україні, та висловила сподівання, що саме спілкування та активна взаємодія мешканців різних частин нашої країни будуть сприяти їх подоланню. Повідомила також і про сторінку гадяцької ініціативної групи внутрішньопереміщених осіб у соціальній мережі facebook: «Центр помощи переселенцам Гадяча «Милосердие»», де завжди можна знайти актуальну інформацію про діяльність групи, а відтепер, ймовірно, і про втілення в життя презентованого проекту.

Андрій Суіменко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...