Одноголосності немає або «Сесія повинна бути управляєма!»

Упізнаєте людину на першому плані? Це помічник народного депутата, колишній заступник голови РДА Олег Березенко. Останнім часом колишній «рупор регіоналів» неабияк активізувався: ходить на засідання, вносить поправки, підказує. Така підвищена активність дещо насторожує. Має інтерес? Можливо, чекає призначення у новостворені відділи?

Упізнаєте людину на першому плані? Це помічник народного депутата, колишній заступник голови РДА Олег Березенко. Останнім часом колишній «рупор регіоналів» неабияк активізувався: ходить на засідання, вносить поправки, підказує. Така підвищена активність дещо насторожує. Має інтерес? Можливо, чекає призначення у новостворені відділи?

Поділитися новиною

Упізнаєте людину на першому плані? Це помічник народного депутата, колишній заступник голови РДА Олег Березенко. Останнім часом колишній «рупор регіоналів» неабияк активізувався: ходить на засідання, вносить поправки, підказує. Така підвищена активність дещо насторожує. Має інтерес? Можливо, чекає призначення у новостворені відділи?Із новини про заміну депутатів розпочалась друга сесія міської ради 7-го скликання.

Рокіровка у міській раді: двоє депутатів склали свої повноваження, так і не розпочавши працювати на благо громади, яка їх обрала. Ірина Гусак відмовилась від депутатського мандату у зв’язку з призначенням керуючою виконавчого комітету. А Анастасія Опришко  передумала, бо нібито виїздить за кордон. Замість них, за черговістю партійних списків до депутатства стають: від БПП «Солідарність» Микола Власенко (майстер КП «Гадяч-житло»), а від партії «Рідне місто» Василь Губський (начальник РС ГУ ДСНС у Гадяцькому районі).

Саме ця подія ще раз підкреслила недоліки виборчої системи останніх виборів. Люди не зрозуміли, за кого вони голосували: за саму партію чи за кандидата окремо? Тепер явно видно, що «пройшли» ті люди, яких не обирали, і зараз відбувається проста заміна гравців.

«Бардак одним словом!» – назвали останні події гадячани.

Без регламенту не працює сесія!

Першим питанням другої сесії міської ради (перша була установчою) було затвердження регламенту міської ради. Ну дуууже довго секретар міськради зачитував попередній регламент (27 аркушів), через це і виникла перша суперечка між депутатами. Дехто взагалі нічого не зрозумів,  а були й такі, хто просив самостійно прочитати увесь список, бо «не сприймає на слух».

«Сесія повинна бути управляєма!» – зауважив міський голова. Після чого народні обранці колективно домовились надалі подібні документи виставляти на сайті міської ради, щоб кожен міг попередньо ознайомитись і не доводилось затягувати засідання довгими читаннями.   

Нові комісії

5 постійних комісій утворили на останньому засіданні міської ради:

1) з питань бюджету, фінансів і цін, соціально-економічного розвитку, підприємництва: Олег Боцула (голова комісії), Федір Артеменко, Геннадій Литвиновський, Віта Гусаренко, Тетяна Рубан. 

2) з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, забезпечення законності та правопорядку, зв’язків із ЗМІ: Алла Саченко (голова), Катерина Кулик, Анатолій Гузь, Ганна Гречка, Валентина Боцула.

3) з питань соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, культури, молодіжної політики, спорту  і туризму: Михайло Лепський (голова), Микола Вірченко, Олексій Клочан, Олена Будник, Віталій Біляк.

4) з питань промисловості, приватизації, земельних ресурсів та екології: Валерій Мотрич (голова), Василь Підгайний, Любов Різун, Василь Губський, Олександр Боцула.    

5) з питань містобудування, ЖКГ, будівництва, транспорту, зв’язку та управління майном: Людмила Голуб, Микола Власенко, Олександр Ільяшенко, Людмила Божко, Олександр Кузьменко.

Але й це питання не обійшлося без сварки: один хоче в іншу комісію, а інший навпаки, не хоче разом із кимось працювати. Переголосовували по кілька разів – де таке бачено? Сміх та й годі! Хотілося б, щоб депутати були більш згуртованими та одностайними, а не займалися перетягуванням канату. 

Скільки в апараті?

Як виявилось,  у зв’язку із набуттям статусу «місто обласного значення» міськрада збільшує кількість працівників – їх тепер буде аж 72!

Апарат міської ради (20 чол.): міський голова, секретар, 2 заступники міського голови, керуючий виконкомом, відділ організаційної та кадрової роботи (5 чол.), відділ юридичної роботи (3 чол.), відділ фінансово-господарського забезпечення (3 чол.), персонал по обслуговуванню апарату виконкому (оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, прибиральниця, водій). 

Відділи міської ради по забезпеченню діяльності виконавчих органів ради, виконкому (19 чоловік): відділ економічного розвитку та інвестицій (3 чол.), відділ ведення державного реєстру виборців (3 чол.), служба у справах дітей (2 чол.), сектор комунальної власності та земельних відносин (2 чол.), відділ містобудування архітектури та капітального будівництва (3 чол.), центр надання адміністративних послуг (3 чол.), архівний відділ (3 чол.).

Самостійні відділи та управління міської ради (усього 33 чол.): фінансове управління (11,5 штатних одиниць), відділ молоді та спорту (3 чол.), відділ культури, туризму та з питань діяльності ЗМІ (3 чол.), управління соцзахисту населення (11,5 чол.).

«Чи не створюємо ми купу нікому не потрібних «керівників» із величезними зарплатами?» – таке питання пролунало від пильних депутатів. Але міський голова наголосив, що перш за все це створення нових робочих місць. А список орієнтовний і в подальшому, можливо, буде відкоректований.

Ким працювати дорожче?

Знову ж таки з набуттям статусу «місто обласного значення» чинне законодавство просто вимагає перерахувати (підвищити) заробітні плати усім працівникам міської ради.

Отож, міський голова отримуватиме 2862 грн, 1-й заступник голови – 2661 грн, заступник голови – 2575 грн, секретар ради – 2575 грн, керуючий справами виконкому – 2575 грн, спеціаліст І категорії (2 чоловіки) – 1378 грн. 

Відділ економіки, бухобліку та звітності:начальником відділу бути не вигідно – зарплата нижча, ніж у головного бухгалтера – 1378 грн, тоді як у головбуха – 2300 грн, спеціаліст І категорії – 1378 грн, операторі комп’ютерного набору – 1378 грн.

Службовці та обслуговуючий персонал виконкому: діловод, водій, кур’єр-прибиральниця, інспектор по контрою за благоустроєм, комендант адмінприміщення, прибиральниця –   усі отримуватимуть мінімалку – 1378 грн.

Робочих місць побільшає

У зв’язку з територіальною реформою залишиться лише управління територіальних громад, а міжрайонні управління існувати не будуть. «Нове» фінансове управління міста Гадяч розміститься у приміщенні колишнього готелю «Жовтень» (попередньо усіх орендарів повідомили про виселення, а перший поверх приміщення виключили із плану приватизації і повернули на баланс міськради). 

Міське управління соціального захисту населення переселяти не планують. Приміщення за адресою вул. Шевченка, 36 (де нині розміщене чинне управління соцзахисту) у минулому належало міській раді. Тепер же депутати проситимуть, так би мовити, повернути його назад. Штат працівників служб, які до цього обслуговували місто, ймовірніше лишать незмінним.

Подарунок від облради

Полтавська обласна рада, маючи у резерві 1,5 мільйони гривень, вирішила подарувати їх тим, хто найшвидше виготовить документацію, експертизу і представить на сесії обласної ради.

Наші не ловили гав і швиденько виготовили документи на капремонт проїзної частини по вулиці Гагаріна (кам’янка) – від перехрестя Тельмана до повороту на 10-річчя Конституції. Цей відрізок планують повністю покрити асфальтобетоном. Депутати, не вагаючись, затвердили увесь пакет документів, тож чекаємо на новеньку дорогу.

На голову більше не капатиме!

Одвічна проблема – нестача коштів на ремонт дахів по місту. Нещодавно ми звертались до начальника КП «Гадяч-житло» із питанням: чому ж не продовжують ремонти? Тоді нам пояснили, що чекають решту коштів.

Так от, на останній сесії виділили додатково 200 тисяч. Тож із гордістю сповіщаємо: кошти на ремонт є! Нехай тільки спробують тепер знайти ще якусь «відмазку».

Різне

«Новенькі» депутати цього разу були активними, Олена Будник підготувала аж три звернення:

1) несвоєчасність виплати одноразової допомоги учасникам АТО (5 тис. грн).

Відповідь: питання на стадії вирішення і найближчим часом кошти будуть виплачені;

2) покращення умов перебування дітей у ДНЗ №2 (заміна вікон у музичному класі).

Відповідь: ціна питання всього 24 тис. 600 грн. Але, як наголосив міський голова, подібні роботи потрібно починати по всіх садках, але зараз є важливіші питання. Тож прийдеться трохи почекати;

3) залишити Єдиний волонтерський центр у колишньому «Жовтні» (виселяють через розміщення там нових відділів міськради).

Відповідь: виселитись із кімнати таки доведеться. Але Центру пообіцяли допомогти із пошуком нового приміщення.

Зайшов здалеку…

«Усе, що ви пообіцяли своїм виборцям, ми виконаємо. Є можливість фінансової допомоги. Це працюватиме на імідж міської ради», – пообіцяв депутатам голова міськради.

Тому, щоб раптом місцеві ЗМІ не зіпсували «шикарний імідж» високопоставлених осіб і міської ради, очільник міста запропонував створити міську комунальну газету. Звісно, це створення нових робочих місць, але ж і нові витрати не варто виключати, до того ж чималі. Це питання пообіцяли розглянути більш широко на наступній сесії.

А між тим «на сьогоднішній день комунальна газета, яка називається «Гадяч», зареєстрована в управлінні юстиції Полтавської області», – урочисто промовив міський голова. Тобто газета вже створена, і складається враження, що потайки (на кого зареєстрована? Без попереднього рішення міської ради?) та без урахування громадської думки. Чекайте, уже скоро всі установи міста знову будуть змушені «добровільно» передплатити видання. Головне – імідж! Цікаво, чому прихід нового керівника традиційно ознаменовується новою газеткою, чи розширенням «старої». Мабуть, полюбляють наші посадовці себе любимих споглядати із  газетних сторінок, та й хвалитись зробленим і незробленим легше, і критики ніякої не буде. А грошики на віконця у садочки поки «не на часі».

Оксана Кириченко

Олександр Товстий

LIVE OFFLINE
track image
Loading...