Віддайте зароблене!

Група страйкуючих виглядала з вікон на третьому поверсі. При спробі сфотографувати їх більшість відверталась та ховалась.

Група страйкуючих виглядала з вікон на третьому поверсі. При спробі сфотографувати їх більшість відверталась та ховалась.

Поділитися новиною

Група страйкуючих виглядала з вікон на третьому поверсі. При спробі сфотографувати їх більшість відверталась та ховалась.Уже неодноразово на адресу редакції «БМ» надходили листи зі скаргами працівників «Гадячсиру» і «Техмолпрому» на проблему із виплатами заробітних плат на підприємстві. Заборгованості ці «висять» і у звітах держструктур, як то податкова, Пенсійний фонд тощо. Та, на жаль, листи були анонімними, ніхто з їх авторів, не брав на себе сміливості підписатися. До певного часу. Але цього тижня терпець таки урвався.

 

У понеділок, 2 листопада, до редакції зателефонував Андрій Крат, працівник (як ми потім дізналися, уже колишній) підприємства і повідомив, що на «Техмолпромі» страйк. У понеділок, 2 листопада, до редакції зателефонував Андрій КратТож кореспондент вирушив на підприємство. «Техмолпром» зустрів «гостя» непривітно. Група страйкуючих виглядала з вікон на третьому поверсі. При спробі сфотографувати їх більшість відверталась та ховалась. Натомість назустріч вийшла представниця охорони і почала вимагати, щоб представник редакції припинив фотозйомку і взагалі краще покинув територію, «бо зараз тут буде начальство». Звісно, що ні про яку можливість зайти до приміщення підприємства, аби поспілкуватися з людьми, не могло бути й мови. Після повідомлення кореспондента про те, що він із задоволенням із цим самим начальством поспілкується, жінка почала кудись телефонувати. Та начальство так і не з’явилося. Тож довелося спілкуватися лише з Андрієм, якого, до речі, до приміщення «Техмолпрому» також не впустили.

Він повідомив, що страйкарі чекають на керівництво, що має повернутися із сирзаводу. «Щось вони там рішають», – зазначає Андрій, додаючи, що сам сирзавод, у разі невиплати заборгованості, зупинить свою роботу у середу, 4 листопада. На сьогодні, за словами співрозмовника, заборгованість по зарплаті триває з липня. «Були кинули 30%  зарплатні «сушці», щоб вони не зупинилися повністю». Вразило те, що, зі слів Андрія, страйкарі навіть не вимагають, аби їм виплатили всю заборгованість по зарплатні повністю. «Люди готові терпіть 2-3 місяці задержки, аби тільки в одне число платили. А так… Не хочуть вони вообщє платить. Чотири місяці задержки».

Говорить, що начальник підприємства пропонував віддати зарплату за липень, аби почала робити сушка. Та люди заявили, що сушку буде запущено тільки в разі повернення зарплати за 2 місяці. Тож зараз «сушка стоїть, змішувачі стоять, весь завод стоїть». Та гроші на підприємстві, на думку співрозмовника, є – «одгрузка працює. Прямо зараз одгружається машина». Тільки ж от де ті гроші – питання, мабуть, риторичне.

«Даже в прокуратуру писали ми. Із моїм другом зверталися… –  додає далі Андрій. – Прокуратура сказала, що ми не ведем перевірок по таких підприємствах… Кудись наша заява пішла. Тільки куди? Ніяких результатів немає». Бідкається чоловік, що ходить разів три на тиждень на підприємство, аби йому віддали зароблені гроші. Але «…вони не віддають гроші. Хто зна, що з ними робить».

Між тим, допоки триває спілкування з Кратом, ситуація не змінюється. Керівництво на підприємство не повернулось, люди продовжують чекати… 

Уже пізніше зі слів Андрія стало відомо, що працівники так і не дочекалися. Тож протестуючі вирушили до РДА, де відбулися збори за участю керівництва району, керівника ТОВ «Гадячсир», представників міліції та прокуратури.

У підсумку лише наступного дня було досягнуто домовленості про те, що вже найближчим часом заборгованість буде частково погашена. Повністю ж її заплановано погасити до кінця нинішнього року, виплачуючи працівникам  і поточну зарплатню, і заборговану.

Тож людям залишається жити і працювати з надією. Тим більше чекали і довше.

Андрій Суіменко

Забасто?вка (від італ. і ісп. basta! — ДОСИТЬ!) або ста?чка — колективна організована зупинка роботи в організації  або на підприємстві з метою добитися від роботодавця виконання вимог.

Стра?йк — організоване масове або часткове припинення роботи чи інша протидія нормальному (традиційному) перебігу виробничого процесу з метою домогтися виконання певних вимог.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...