Поліомієліт на Закарпатті. Чи варто панікувати гадячанам?

Фото використане як ілюстрація

Фото використане як ілюстрація

Поділитися новиною

Фото використане як ілюстраціяПерший випадок захворюваності на поліомієліт зафіксовано в Україні після 2006 року.

Спалахи вірусу поліомієліту, похідного від вакцинного штаму, вкрай рідкісні, проте трапляються саме в країнах із низьким рівнем вакцинації. Відразу 2 випадки захворювання 4-річної дитини і 10-місячного немовляти були підтверджені у кінці серпня.

Спалах поліомієліту в Україні опинився в центрі уваги багатьох українських і міжнародних ЗМІ.

У зв’язку з цим МОЗ зобов’язало провести в Україні масову вакцинацію дітей оральною полівакциною. Чи будуть вакциновані діти Гадяцького району і яким шляхом ми поцікавились у Євгенії Скрипнік (в.о. головного лікаря КЗ «Гадяцький ЦПМСД КЗ «Гадяцький ЦПМСД»).

«Поки що вакцини у Гадяцький лікарнях немає. На сьогоднішній день вона завезена  у Полтавський імунологічний склад. Зараз у процесі підготовка документації для подальшого транспортування, адже перевезення вакцини буде здійснюватись у спеціальних холодильних камерах, при температурі від +2 до +8 градусів.

Вакцина обов’язково  буде роздана в амбулаторії Гадяцького району (орієнтовно однієї ампули вистачить на 10-20 доз).»

Тож, можемо вас запевнити – вакцинація проти поліомієліту планується. Зі слів лікарів, вакцина має прибути наприкінці жовтня-початку листопада, про що у обов’язковому порядку буде оповіщено. Імунізуватимуть усе дитяче населення від 0 до 14 років (окрім відмовників), безкоштовно, через медичні кабінети, і у два етапи – повторно прививатимуть через місяць після першого разу.

Медики заспокоюють – застосовування  неякісної вакцини зараз  виключено. Окрім імунізації захиститися від хвороби можна лише дотримуючись простих правил гігієни. Серед них – мити руки після відвідування громадських місць, особливо туалетів.

Оксана Кириченко

Поліомієлі?т (від дав.-гр. — дитячий спинномозковий параліч) — гостре інфекційне захворювання, яке зумовлене поліовірусом та здатне перебігати з ураженням ЦНС, з виникненням парезів і паралічів, закінчуючись смертю захворілого.

Поліомієліт майже не можливо вчасно виявити, бо відсутні будь-які ознаки хвороби. Недуга проходить без симптомів, однак у деяких вона набуває таких ознак: лихоманка, втома, головний біль, блювотою, онімінням в області шиї та болем у кінцівках. Також слід зазначити, що у кожного 200-го інфікованого виникає параліч, який забирає життя у 5-10% дітей.

Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Поліомієліт невиліковний, але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцина від поліомієліту вводиться декілька разів і захищає дитину на все життя.

1 коментар до “Поліомієліт на Закарпатті. Чи варто панікувати гадячанам?

  1. Так вже давно обговорювалося на форумах що це штучний ажіотаж. Це можливість заробити на ліках. А спалах корі чому не згадується у статті?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...