Рідкісні рослини Гадячини

Рідкісні рослини Гадячини

Рідкісні рослини Гадячини

Поділитися новиною

Рідкісні рослини ГадячиниНа початку вересня у Гадяцькому районі працювала наукова експедиція, основним завданням якої стало вивчення місцезнаходжень рідкісних видів рослин на території регіонального ландшафтного парку «Гадяцький» та на суміжних місцевостях, організована адміністрацією парку на виконання Положення парку про організацію науково-дослідної роботи.

Науковці (Наталія Смоляр, к.б.н., аспіранти Олеся Ханнанова та Аліна Курилко) у співпраці із природодослідником Гадяцького краю Миколою Торяником відвідали гідрологічний заказник «Пісоцько-Конькове», заповідні урочища «Терновий кущ» та «Масюкове». Підтверджено належний екологічний стан популяцій багатьох рідкісних рослин у відомих місцезнаходженнях, чому, безумовно, сприяє заповідний режим об’єктів у межах регіонального ландшафтного парку. Це стосується, насамперед, лісових рослин, які мають північне походження, так званих, бореальних, що заходять на Полтавщину аж із тайгової зони, – плаун булавовидний, грушанка круглолиста, зимолюбка зонтична, орляк звичайний та багатоніжка звичайна, які охороняються в Полтавській області У заболочених місцях вивчалася болотна папороть або теліптерис болотний.

У ході експедиції зверталася увага на біотопи, де зберігаються рідкісні види. І висновок один – зберегти їх можна тільки не порушуючи місця зростання. Відрадно, що вдалося знайти й нові оселища дуже рідкісного для нашої зони  представника  плаунів – дифазіаструма сплюснутого (або зелениці сплюснутої), який включений до Червоної книги України і зростає дуже рідко в північних областях. Однак на сьогодні є і втрати – практично знищений один із цінних осередків рідкісної північної флори на території Вельбівського лісництва (в околицях с. Вельбівка), про який науковці впродовж останніх 20-ти років повідомляли в наукових виданнях і обґрунтовували доцільність його збереження. Однак при створенні регіонального ландшафтного парку «Гадяцький» не вдалося переконати землекористувачів, і ця ділянка опинилися поза його межами, а потім її чекала сумна доля – суцільна вирубка. Після проведення цього заходу навіть на суміжних територіях популяції рідкісних рослин – плауна колючого (із списків Червоної книги України), грушанки круглолистої та ін., перебувають у пригніченому стані й деградують. Слід усвідомити всім, що збереження рослин чи тварин можливо лише за умови збереження їх середовищ існування – лісу, лук, боліт, степів.

Учасниками експедиції відвідані також і вцілілі степові балкові осередки Гадяччини в околицях Глибокої Долини та сіл Березова Лука й Рашівка по межі із Миргородським районом. На території останньої виявлені нові місцезнаходження деяких рідкісних рослин, зокрема ковили пірчастої, сону чорніючого та астрагалу шерстистоквіткового, які включені до Червоної книги України, а останній – до Європейського Червоного списку. Зважаючи на екологічну та природоохоронну цінність відвіданих територій, доцільним є їх заповідання з метою збереження й охорони.

Учасники експедиції висловлюють подяку директору регіонального ландшафтного парку В. Фролову за надану допомогу в організації та забезпеченні проведення експедиції.

Наталія Смоляр, кандидат біологічних наук,  учасник експедиції 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...