«Віддали б мені паї – була б їм дорога!…»

«Віддали б мені паї – була б їм дорога!...»

«Віддали б мені паї – була б їм дорога!...»

Поділитися новиною

«Віддали б мені паї – була б їм дорога!...»Так пояснює перекриття ґрунтової дороги  Березова Лука – Гадяч Дмитро Мотрич, місцевий підприємець. Довгий час ця дорога вважалась зразковою у районі, адже чоловік власним коштом довів її до ідеального стану. Але віднедавна жителі Березової Луки немов відрізані від короткого шляху до райцентру – дорога перекрита величезною купою будівельного сміття.

До редакції завітала жіночка років 30-ти з проханням допомогти у вирішенні цього питання. Розповідає, що ті,  хто частенько зрізав відстань до міста і їздив саме цим шляхом, після першого перекриття дороги спершу звернулись  до районних очільників. Ті пообіцяли допомогти і немов поговорили з чоловіком. Невдовзі після першого випадку виритий впоперек дороги рів загорнули самостійно жителі села.

Через певний час, зі слів жінки, дорога була вдруге перекрита, та цього разу просто зорана вздовж. Знову Березоволуцький голова направив туди трактора, щоб той утрамбував дорогу.

Тоді ж голова райради направив запит до земельного відділу на предмет вияснення власника дороги.  

6 серпня отримали таку відповідь:

«Розглянувши звернення жителів с. Березова Лука, повідомляємо наступне. Відповідно до технічної документації по перерозподілу земель між землеволодільцями та землекористувачами  на території  Харковецької сільської ради та технічної документації по складанню схеми організації території земельних часток на території Харковецької сільської ради, на схемах позначено польову дорогу шириною 5 м.

Тобто громадянин Мотрич Д.М. незаконно перерив дану дорогу».

–  Чому підприємець так вчинив, ми не розуміємо, – бідкається сільський голова Березової Луки Іван Кудінов. – Уже близько трьох тижнів нас тероризує: він перекриває, а ми відновлюємо. Людям сюди вигідніше їхати – і швидше, і бензину авто менше витрачає.  Не хотілося, так би мовити «виносити сміття із села», але іншого виходу немає.

Зі слів голови сільради саме цей шлях є дорогою загального користування. Є навіть такі дані, що на старіших картах шлях значиться як «військового значення», і саме ним можливе пересування військової техніки із Гадяча на Миргород.   

Чому чоловік так вчинив, ми намагались дізнатись у телефонному режимі. Сам Дмитро Миколайович стверджує, що цієї дороги взагалі не було, поки він її не облаштував. І все було б добре, якби «невдячні» люди не почали псувати її, як стверджує підприємець (після дощу підривали покриття).

Та істина пролунала згодом…

–  Віддали б мені паї – була б їм дорога! А так нехай йдуть до того, кому віддали, щоб вони їм ремонтували старий миргородський шлях, і їздять собі на здоров’я, – підсумував підприємець.

От так банальна образа на жителів ближніх сіл за те, що вони віддали свої земельні паї іншому сільгосппідприємцю, зіграла таку роль. Підприємець перегородив ґрунтовку поки розташовані його орендовані поля. Та все ж, згодьтеся, це не аргумент.

Але закон досі на стороні березоволучан. Адже відділ Держкомзему дав чітке формулювання «незаконно перерив дану дорогу». А чи дотримуватиметься його підприємець, адже раніше у порушеннях законодавства він помічений не був, – лише питання часу.

Оксана Кириченко

1 коментар до “«Віддали б мені паї – була б їм дорога!…»

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...