«…Якщо самі нічого не доб’ємося – підемо до прокурора!..»

«…Якщо самі нічого не доб’ємося – підемо до прокурора!..»

«…Якщо самі нічого не доб’ємося – підемо до прокурора!..»

Поділитися новиною

«…Якщо  самі нічого не доб’ємося – підемо до прокурора!..»–  Ось подивіться, тут же і лінія електропередач, і водопровід, і газові комунікації. Хіба ж можна тут щось будувати? – проводячи нам екскурсію, бідкається Наталія Доленко, жителька Дачного провулку. Саме вона звернулась до редакції тижневика від імені своїх сусідів. Власник автомагазину, що знаходиться на початку вулиці, збирається прибудувати ще одне приміщення для розширення підприємницької діяльності. Але жителі провулку впевнені в тому, що документи оформлені з порушеннями.

Обговоривши усі за і проти, гуртом вирішили  скликати сходку, на яку запросили мера міста і власника магазину Василя Барабана.

Поки ми чекали на приїзд запрошених осіб, люди почали скаржитись на незручності, які створює їм магазин. Невдоволені жителі постійно перекритим виходом із вулиці (клієнти автомагазину лишають свій транспорт посеред вулиці), розбитою дорогою біля самого магазину, відсутністю водовідведення і калюжами, що утворюються тут після дощу.

–  Якщо самі нічого не доб’ємося – підемо до прокурора! – упевнено продовжують учасники сходки. – Через блага однієї особи ми терпимо такі незручності. Нам нічого, окрім справедливості, не треба.

Як виявилось у ході розмови, ще у 1990-х роках люди хотіли взяти дозвіл на будівництво гаражів на цьому ж місці. Тоді архітектура відмовила усім бажаючим, аргументуючи тими ж комунікаціями. А невдовзі, за іронією долі, на цьому ж місці виріс автомагазин…

Тим часом до групи протестувальників приєднались Тетяна Савченко і Василь Барабан.

Мер міста впевнено тримає у руках лист-погодження на будівництво тимчасової споруди.

–  Хочу усіх попередити – рішення на будівництво поки що немає. Зараз у власника  є лист, в якому сказано, що усі потрібні інстанції погодили будівництво тимчасової споруди (згідно документів це шиномонтаж або СТО), при умові, що забудова буде пожежостійкою, тобто цегляною.

Також міський голова наголосила, що останнім погодження підписує міська рада, і тут вже буде врахована думка громадськості.

На сходці була присутня директор КП «Контур» Ніна Осіпова, яка також підтвердила, що порушень зі сторони Василя Барабана немає, і всі норми при будівництві витримані.

Почувши це, люди почали гуртом показувати, де саме вони бачать явні порушення. Як виявилось, на викопіровці, яку надала архітектура, чомусь не вказані водо– і газокомунікації. Відповідно і погоджували будівництво, не враховуючи жоден із цих факторів.

Власник автомагазину стверджує, що «взяток нікому не давав», усі документи в нормі. А про те, що земельний план на погодження не відповідає реальності, каже,  не знав взагалі.

Саме факт порушення технічних норм і змусив міського голову стати на захист жителів вулиці. Вона відразу ж заявила, що дане погодження вважатиметься недійсним. Тепер підприємцю потрібно буде по-новому проходити усі інстанції.

Зважаючи на виявлені фактори, ми звернулись до осіб, які погоджували будівництво тимчасової споруди, із запитаннями, чи знали вони, що план-погодження складений не коректно, і чи правомірно було підписано погодження на будівництво?

Олександр Багатий, начальник Гадяцької філії «Полтаваобленерго» миттю виїхав на місце і, особисто оглянувши територію, повідомив, що порушень не виявлено. Проектування проводилось згідно норм. А трансформатор і ЛЕП знаходяться на допустимій відстані.

Віктор Приходько, начальник Гадяцького ВУЖКГ, відповів, що згідно наявного плану ніяких комунікацій на місці можливого встановлення тимчасової споруди немає, але нашу інформацію пообіцяв перевірити. І якщо водопровідна мережа виявиться, то рішення стосовно будівництва буде зовсім іншим.

Ігор Моргун, головний інспектор Гадяцького РВ управління ДСНС України в Полтавській області погодив встановлення споруди лише за умови, що будуть дотримані протипожежні норми, які сам власник сумлінно обіцяє виконати. 

Тож чи настільки страшним є встановлення тої споруди, як це вважають жителі вулички, – побачимо далі. Тепер за справу беруться відповідні служби, які й перевірять, чи й справді ніхто не знав про комунікації чи просто не хотів знати.

P.S. Погодьтеся, усе залежить від хазяїна. Якби кожен слідкував за своїм добром, то і претензій до нього не було б, і люди б не бунтували.  Дійсно, у місті дуже мало сумлінних підприємців, які перетворюють прилеглу територію на «цукерочку». Бо не дарма ж кажуть: як ти до людей, так і люди до тебе.

Оксана Кириченко

Фото Сергія Максиміва 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...