«Молода Україна»: половина – пенсіонери та інваліди

«Молода Україна»: половина – пенсіонери та інваліди

«Молода Україна»: половина – пенсіонери та інваліди

Поділитися новиною

«Молода Україна»: половина – пенсіонери та інвалідиЗнову обираємо і знову не того. Як образ сучасної держави  можна описати Книшівський кооператив «Молода Україна», до складу якого входить 83 особи. Спільне  майно, єдині гроші, бажання і техніка, щоб обробляти землю, а от як щодо правління?

До редакції «Базар Медіа в Україні» звернулися Надія Дубовик, член кооперативу, та Олександр Летик,один із трьох його членів правління.

У березні цього року ініціативна група кооперативу з 15 чоловік склала лист недовіри до голови правління з метою організувати наглядову раду, передбачену статтею 17 законодавства України про кооперацію. Скликання відбулося також задля вирішення нагальних проблем організації: сумнівного продажу техніки і металу, штучного формування боргу в декілька десятків тисячі гривен, а також безпідставного звільнення людей із посад. Чому так сталося, і як можна було довести кооператив Книшівки до стану збитковості – ми і вирішили розібратися.

Спільним рішенням зборів у 2010 році на посаду голови правління «Молодої України» був призначений Анатолій Йосипенко, діяльність якого офіційно ставиться під сумнів тільки зараз.

Люди зібрали 15 підписів зі зверненням до народного депутата Сергія Капліна, щоб останній допоміг провести розслідування.

А факти наступні.  

Тут можна також провести і деяку аналогію, але це вже на  розсуд читачів.

На момент свого керування «Молодою Україною» у А. Йосипенка  з’явилося декілька поплічників із членів того ж кооперативу, які голосують за рішення, вигідні тільки їм. Також змінилась політика щодо встановлення цін на обробку землі та користування технікою.

Стаття 15. Закон України про кооперацію: “Вищим органом управління кооперативу є загальні збори  членів кооперативу”(авт.)

«Для одного він обробляє безкоштовно, іншому – за півціни, а з третього може і повну вартість взяти, – скаржиться Надія Дубовик. – Хоча ціни можуть встановлювати тільки збори. Більше того, із пайових складів почало зникати невідомо куди зерно».

Окрім цього, Анатолій Йосипенко встиг оформити позику та придбати автомобіль іноземного виробництва. Можливо, цей факт і не має прямого зв’язку, та все ж.

Відомо лише те, що гроші, зароблені членами «Молодої України» за обробіток землі, нібито йдуть на пальне.

Як стверджується у листі-зверненні, у 2014 році голова правління завів ферму і без згоди зборів використовує приміщення кооперативу «Молода Україна» виключно у власних інтересах.

«У перший рік заснування члени кооперативу працювали в повну силу, – розповідає Олександр Летик. – Отримували гроші за свої послуги і збирали прибуток до спільного «казанка».

Так буває, що учасники трудових відносин у селах обмежуються тільки усними домовленостями та вірять один одному на слово.

«І ми ж повірили, – стримуючи сльози, продовжує розповідати Надія Дубовик. – Віддали гроші за обробіток, але не отримали взамін жодних документів ні від керівника кооперативу, ні від бухгалтера. Голова немає права навіть гвинтика знімати з техніки, тому що це нерозпайоване майно, воно належить усім. А він порізав трактор і здав на металобрухт. Начебто голосами зборів було так вирішено. А голосували тільки наближені до нього особи. Нас 83 чоловіки, розумієте? А вирішують тільки декілька людей».

На питання журналістів, адресоване Олександру Летику, чому його зняли з посади члена правління, чоловік розповідає: «Ми ж утрьох організували кооператив. Склали майно і на 80 чоловік – вийшло 470 тисяч гривень. Але він (Йосипенко А. І. – авт.) виявився дуже хитрим і відшив мене та ще одного чоловіка – Володимира Андрущенка. Проти нас проголосувало 6 членів кооперативу, яких він підгодовує. І написав, що за рішенням зборів він залишається єдиним управлінцем».

Також Анатолій Йосипенко обіцяв, що гроші, вилучені за продаж застарілої техніки, підуть на дизельне паливо. «То покажіть де вони, – просять люди відзвітувати хоча б за щось. – За 5 років, вони не зробили жодного звіту. У нас немає навіть відомості».

Отже, претензії Олександра Летика та Надії Дубовик цілком зрозумілі, адже кожен член кооперативу має право на відкриту політику керівництва, право на управління в межах загальних зборів, право на звітність та розпорядження майном.

Ми зателефонували до голови правління, щоб вислухати і його думку з цього приводу та отримати коментарі, які б підтверджували чи спростовували подану вище інформацію. Чоловік відразу поставив під сумнів роботу журналістів, але обмовився, що це не телефонна розмова, тому він сам завітає до редакції.

Уже за 15 хвилин Анатолій Іванович разом зі своїм бухгалтером прибули. Обговорюючи лист-звернення, який був поданий членами кооперативу, голова так коментує ситуацію: «Дайте підтвердження, що його писали члени кооперативу. Наскільки знаємо ми, ті, що писали лист, взагалі не люди з кооперативу. Це просто наклеп». На подальші, начебто безпідставні запитання з приводу боргу та проблем в управлінні Анатолій Йосипенко відмовлявся давати ґрунтовні відповіді, аргументуючи відсутністю доказів з нашого боку.

Хоча копії листа-звернення та відповідь народного депутата знаходяться в редакції.

Але голову та бухгалтера кооперативу цікавило лиш одне – хто посмів подати голос проти них. Тож продуктивного діалогу не вийшло.

Раніше кооператив вже притягувався до відповідальності фіскальною службою за порушення плати по податках. Але, як стверджує бухгалтер, «усі питання з цього приводу вирішені». Варто зауважити, що так звана «каса» Книшівського кооперативу знаходиться у голови правління вдома, оскільки фінансами завідує дружина Анатолія Йосипенка: «Щоб я довіряв і ніде ніщо не ділося», – цитата, наведена з листа-звернення.

Ситуація також закручується довкола і самих людей, які входять у «Молоду Україну». «Зібрати всіх членів – це не реально. Половина – пенсіонери та інваліди. Я сам інвалід, працював, але мене потім струмом вдарило, – розповідає Олександр Летик. – Тому добре, коли прийде хоча б 30 чоловік.

«У березні цього року зібралися люди, щоб обрати правління або наглядову раду для контролю фінансової діяльності, а голова тим часом зателефонував усім, кому міг, про те, що ніяких зборів не буде, і ні про що він звітувати не буде. Ви не повірите, що там було. Він, як голова кооперативу ображав усіх нецензурними словами, а одному члену кооперативу навіть плюнув в обличчя», – цитата з листа-звернення.

Цікаво, що у справах кооперативу відіграє певну роль і «третя сторона» (ті, хто з певних причин не бере участі в діяльності), яка могла б певним чином вплинути на дану ситуацію. Однак теперішній стан речей селян цілком влаштовує, і вони, очевидно, не шкодують про свій вибір.

Сергій Максимів

1 коментар до “«Молода Україна»: половина – пенсіонери та інваліди

  1. Уважаемая редакция! (Если, конечно, кто-то читает коменты), читая эту статью, не поверила ни единому слову!!! Автор статьи пишет о каком-то расследовании, а по сути он опубликовал жалобу троих неудовлетворенных селян, из которых только один является членом кооператива, а остальные группа поддержки. Суть жалобы – это сплошная фикция! Об этом также идёт речь в статье! Директора понять можно он пытался оправдаться.
    Уважаемая редакция! Подобными статьями с неподтверждёнными фактами вы теряете своё лицо и превращаетесь в пустую болтовню- жёлтую прессу! Стыдно, ребята, очень стыдно.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...