Рослини міжнародного значення на Гадяччині

Рослини міжнародного значення на Гадяччині

Рослини міжнародного значення на Гадяччині

Поділитися новиною

Рослини міжнародного значення на Гадяччині17-19 липня 2015 року на Полтавщині працювала наукова експедиція за проектом Ради Європи та Європейського Союзу щодо ідентифікації видів рослин і тварин з Резолюції 6 та біотопів із Резолюції 4 Бернської конвенції у складі к.т.н. Л. Проценка (керівника проекту в Україні, директора Інтерекоцентру, Київ), к.б.н. Т. Соломахи і д.б.н. В. Онищенка  (науковців із Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного Національної академії наук України) та ботаніка, докторанта к.б.н. Н. Смоляр. Мета проекту – визначити місцезнаходження рослин та оселищ, які охороняються в рамках Бернської конвенції, і які Україна зобов’язалася зберігати, та запропонувати першочергові заходи щодо їх збереження.

Частину експедиції по Гадяцькому району проведено за організаційної підтримки адміністрації регіонального ландшафтного парку «Гадяцький». Сумісно з директором парку В.Г. Фроловим, інспектором служби державної охорони М.В. Луцаєм та краєзнавцем М.Ф. Торяником учасники експедиції мали змогу відвідати й дослідити природні комплекси ландшафтного заказника «Весело-Мирське», гідрологічного заказника «Болото Моховате», ділянку Вельбівського лісу. У ході обстежень підтверджено місцезнаходження півників угорських, сонів, виявлено вперше й юринею волошковидну, яка не вказувалася у переліку рослин парку, а от комахоїдну рідкісну водну рослину альдрованду пухирчасту довелося пошукати. На жаль, зникла вона у старицях вельбівських лук біля Псла та й на Моховатому зустрічається рідко. Можливо, це пов’язано із зниженням рівня води та пересиханням водойм – її оселищ, а можливо, вона негативно реагує на температуру води, бо до цього часу вода в деяких місцях із альдровандою достатньо не прогрілася.

Зібрана інформація буде передана до Ради Європи, на прохання якої ця робота виконувалася, та до Міністерства екології та природних ресурсів України з метою розробки заходів збереження визначених рослин міжнародного значення.

Учасники експедиції вдячні співробітникам регіонального ландшафтного парку «Гадяцький» і особисто його директору Володимиру Григоровичу Фролову, а також палкому краєзнавцю і природодосліднику Миколі Федоровичу Торянику за її організацію та участь у  проведенні.

Інформацію про вказані рослини й біотопи, що знаходяться під охороною Бернської конвенції, можна знайти за допомогою відповідних сайтів Інтернет-ресурсу,  а також у наукових виданнях «Червона книга України. Рослинний світ», «Атлас рідкісних і зникаючих рослин Полтавщини», «Збережи, де стоїш, де живеш. По сторінках Червоної книги Полтавщини» та ін.  Можливо, деякі любителі природи знають, де знаходяться в природі зазначені види, і ми будемо вдячні за таку інформацію, яка допоможе виконувати міжнародні зобов’язання України щодо збереження природи та біологічного різноманіття. Її можна буде надати до адміністрації регіонального ландшафтного парку «Гадяцький».

Наталія Смоляр, кандидат біологічних наук, учасник експедиції

LIVE OFFLINE
track image
Loading...