День Пенсійного фонду

День Пенсійного фонду

День Пенсійного фонду

Поділитися новиною

 День Пенсійного фонду13 липня 2015 року в  рамках інформаційно-роз’яснювальної роботи серед різних категорій населення в приміщенні Гадяцької райспоживспілки було проведено захід «День Пенсійного фонду». 

Перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі С.А. Федоренко на початку зустрічі розповіла присутнім їх права та обов’язки по пенсійному забезпеченню та надала інформацію про шляхи реформування пенсійної системи та її здобутки.

Одним із важливих питань, яке розглядалося на зустрічі з працівниками райспоживспілки, була детінізація доходів і легалізація трудових відносин, оскільки це є одним із резервів наповнення пенсійного бюджету. Як зазначив  Міністр соціальної політики Павло Розенко, гідну пенсію можна собі забезпечити, маючи легальну заробітну плату та сплачуючи внесок. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин суттєво впливає на страховий стаж, а отже і на розмір пенсій громадянам. Оскільки відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» «страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок», у стаж для нарахування пенсії враховують лише ті періоди, за які сплачено внески в Пенсійний фонд.

До відома присутніх було доведено, що 30 квітня цього року до Верховної Ради України внесено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій». Метою проекту є створення справедливої системи пенсійного забезпечення шляхом переходу на єдиний принцип нарахування пенсій. Проект закону систематизує в Законі України «Про систему пенсійного забезпечення на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» умови пенсійного забезпечення, які на сьогодні розпорошені у понад 20 законах. Це комплексний законопроект, і накопичувальна система – одна із його складових. У законопроекті багато питань стосується солідарної системи. Він вирішує проблему очищення солідарної системи від невластивих витрат і відновлення в ній страхових принципів. Завдання накопичувальної системи — розвантаження солідарної системи, формування індивідуальних накопичень громадян, залучення інвестиційного ресурсу, розвиток національного фондового ринку. Розбудова багаторівневої пенсійної системи  дозволить виплачувати пенсії із трьох різних джерел: солідарної системи, накопичувальної системи та системи недержавного пенсійного забезпечення.  

Друга частина зустрічі проходила жваво, у вигляді діалогу. Основна частина колективу – жіноча, тому найбільше їх цікавив вік виходу жінок на пенсію за віком. Молодь акцентувала увагу на питанні «Чи справедливо, що студентам не  зараховують у страховий стаж період навчання у вищих навчальних закладах». Пояснення було таке, що для цього в законодавстві передбачено можливість добровільного пенсійного страхування. Статтею10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачена добровільна участь громадян у системі загальнообов’язкового соціального страхування. Можна працювати під час навчання й сплачувати внески. Сплачувати можуть як самі студенти, так і їхні батьки. Закон дає можливість забезпечити свою старість усім громадянам без винятку, зокрема тим, хто не має обов’язку щодо пенсійного страхування.  

Одним із найцікавіших питань було «Як зробити так, щоб отримувати вищу пенсію?», на що відповідь була: «Треба сплачувати більше внесків у Пенсійний фонд».

У кінці зустрічі працівникам райспоживспілки були залишені інформаційні матеріали щодо основних питань діяльності, реквізити відділів управління, графіки прийому громадян керівниками установи, графіки прийому «гарячих» телефонних та прямих ліній. Цими матеріалами можуть скористатися не тільки самі працівники підприємства, а й пайовики споживчого товариства та всі охочі.

Управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі висловлює вдячність голові Гадяцької райспоживспілки Миколі Олексійовичу Волику за допомогу в організації проведення заходу.

С.А. Федоренко, перший заступник начальника управління                   

Волик М.О., голова райспоживспілки:

– Від імені колективу райспоживспілки хотілося б подякувати працівникам Пенсійного фонду. Інформація, яку ми сьогодні почули, була не тільки цікава, але й корисна для всього нашого колективу. Добре, що нам залишили свої координати. Усю інформацію ми розмістимо на стендах нашої організації, обов’язково доведемо до відома наших пайовиків, частина яких вже пенсійного віку.

Якуня Л.М., головний бухгалтер райспоживспілки: 

– Маючи в сім’ї майбутнього студента, мене цікавило питання  добровільного пенсійного страхування. У наш час про майбутню пенсію слід задумуватися вже в молодому віці, бо, не знаючи тонкощів законодавства, можна багато втратити в матеріальному плані. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...