Про районну скарбницю і не тільки…

Про районну скарбницю і не тільки…

Про районну скарбницю і не тільки…

Поділитися новиною

Про районну скарбницю і не тільки…На прес-конференції, яку, до речі, пообіцяли проводити щотижня, керманичі району дуууже хвалилися. Зокрема тим, що в таку скруту району вдалося перевиконати бюджет. За 6 місяців цього року казна не скільки зміліла, як наповнилася. Пояснення тому одне – добряче попрацювали. Так, наповнення бюджету в рази зросло за рахунок збільшення орендної ставки на землю –  від 1-3% до 5%.

«Чия земля? – Калитчина!»

За словами керівників району, створена комісія, яка займалася питаннями розорюваності та незаконного використання земель, дала хороші результати. У районі виявилося 746 га землі, які використовувалися з порушенням законодавства. Чого тільки варті 279 га, на яких узагалі не були оформлені договори оренди.

Відтак, сума збитків складала  712 тис. грн. Усього за рік від орендної ставки на землю очікувалося отримати 8 млн. 465 тис. грн. У результаті – за півроку вже 5 млн. 712 тис. грн.

«Такого показника не було за всю історію»

Виконання районного бюджету складає 138,8 % , що становить 12,8 млн.грн. За словами головного фінансиста району Алли Бабенко «Такого показника не була за всю історію». Надходження ПДФО виконано на 103% (сума 786 тис. грн). По місту перевиконання складає 3 млн. 402 тис. грн. Серед сільських рад – найвищий показник у Мартинівській сільській раді.

– Ці кошти приймуть на найближчих сесіях сільських рад і використають на ремонти, реконструкцію та ремонти доріг, – запевнив О.Матюшенко.

Сільські та міський бюджети профінансували районну казну на суму 1 млн. 428,3 тис. грн.

– Із цих коштів перераховано: інформаційному центру «Регіон» – 37,7 тис. грн., на підтримку районної газети «Гадяцький вісник» – 89,8 тис. грн., на утримання трудового архіву – 55,6, на ландшафтний парк – 96 тис. грн. На комунальний заклад ЦПМСД субвенція з сільських бюджетів сягає 306,7 тис. грн., – пояснив голова райради В.Нікітенко.

Район живе за рахунок своїх доходів

Як пояснила начальник фінвідділу РДА з цього року район вважається бездотаційним. Словом, ми живемо на своїх же доходах. Лише освітня та медична субвенції надходять із бюджету вищого рівня. До слова, у районі відсутня кредиторська заборгованість.

Також фінансист зазначила, що надходження до районної казни збільшилися й за рахунок рентної плати за використання лісу та реалізації підакцизних товарів.

Гадяччина поділиться на 5 громад

Саме таку кількість адміністративних одиниць подано в рамках перспективного плану і затверджено  сесією облради. Кожна з п’яти громад вважається спроможною,  а отже може себе забезпечити. Приміром, мінімальна сума коштів на розвиток найменшої, Веприцької громади, сягає 2 млн. грн., і максимальна сума, до 20 млн., необхідна Гадяцькій.

Поки на карті новий адміністративно-територіальний устрій виглядатиме так:

Веприцька громада – Веприк, Бобрик, Мартинівка; Лютенська – Лютенька, Соснівка; Сарська – Сари, Харківці, Рашівка, Лисівка; Петрівсько-Роменська громада – Петрівка-Роменська, Розбишівка, Краснознаменка, Качанове, Середняки, Ручки, Березова Лука; Гадяцька – Гадяч, Біленченківка, Вельбівка, Гречанівка, Мала Побиванка, Римарівка, Красна Лука, Сватки, Книшівка, Великі Будища, Ціпки, Плішивець.

Але це тільки перспективний план, далі вступає в силу закон про добровільне об’єднання територіальних громад. Без примусу. Тобто територіальна громада повинна зібратися на сходку і визначити, як об’єднуватися.

До речі, до виборів треба встигнути провести реформування.

Планують відновити змагання з мотокросу

У цьому році відбулося кілька значних спортивних подій у районі – підписання Полтавською ОДА та Гадяцькою РДА меморандуму з ГО «Федерація мас-реслінгу України», а також Всеукраїнські змагання з футболу «Шкіряний м’яч».

Керівники району зазначили, що хочуть відновити чемпіонат України з мотокросу, який років із п’ять тому проводився в с. Ковалевщина. Традиційні «Богатирські ігри» відбудуться, як і торік, у рамках святкування Дня Незалежності.

А ще у місті заплановано обладнати 10 спортмайданчиків. Де саме, поки не відомо.

Усі закупівлі, здійснені в медичній та освітній галузі району, відтепер будуть публікуватися на сторінках в соцмережах, щоб громада бачила прозорість використання коштів.

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...