Епідеміологічна ситуація – це треба знати!

Епідеміологічна ситуація – це треба знати!

Епідеміологічна ситуація – це треба знати!

Поділитися новиною

Епідеміологічна ситуація – це треба знати!Санепідслужба району звертає увагу населення на те, що за останній час збільшився ризик щодо можливого виникнення епідемічних ускладнень.

Є повідомлення Держсанепідслужби України щодо погіршення ситуації у зв’язку із захворюваністю на гострі кишкові інфекції, особливо у побуті. Так, у Чернігівській області за період з 18 по 28 травня цього року виявлено 66 потерпілих від кишкових інфекцій, із яких 34 особи захворіли на сальмонельоз. Серед факторів передачі цієї інфекції такі продукти як майонез, куряче м’ясо, яйця, придбані в різних місцях та вживались у домашніх умовах після приготування з порушенням технології.

У країні мали місце й інші випадки групових захворювань. Населенню нашого району не слід заспокоюватись, тому що за 5 місяців року, у порівнянні з таким же періодом 2014 року, захворюваність на гострі кишкові інфекції зросла майже в 1,5 рази .

У зв’язку з мораторієм на перевірки і відсутністю належного контролю за об’єктами виробництва харчових продуктів, торгівлі, громадського харчування, ризик погіршення санепідситуації значно збільшився. Є сумнів щодо того, що всі суб’єкти господарювання будь-якої форми власності відповідально ставляться до якості харчових продуктів, які реалізують. Тому населенню району слід дуже обережно відноситись до вибору продуктів у магазинах, інших торгових точках, а особливо у місцях стихійної торгівлі, де взагалі немає умов для продажу продуктів, що швидко псуються (молочні, м’ясні, рибні та інші). У даний час розпочалась літня кампанія з оздоровлення та відпочинку дітей. Враховуючи погодні умови з високою температурою повітря, а також наведені вище фактори, керівникам відповідних закладів слід бути дуже обережними при виборі виробників та постачальників харчової продукції, забезпечити суворе дотримання технології приготування їжі, звернути також увагу на санітарний стан харчоблоків, якість питної води. У цей період краще пити кип’ячену охолоджену воду, а де є можливості – бутильовану.

Хочу також загострити увагу населення та керівників оздоровчих закладів на тому, що останнім часом зросла активність кліщів не тільки у лісах, але й у населених пунктах. Тому слід бути насторожі, після відпочинку на природі уважно оглянути місце можливих уражень, у разі виявлення кліщів зняти їх, бажано без залишку у шкірі. Краще звернутись до медичного закладу для кваліфікованої допомоги. Як відомо, кліщами передаються захворювання (хвороба Лайма). Під час прогулянок у лісі слід використовувати одяг із щільно прилягаючими манжетами, голову покривати косинкою чи іншими засобами.

У зв’язку з реєстрацією сказу серед диких та домашніх тварин необхідно забезпечити надійне огородження оздоровчих закладів, не дозволяти дітям приносити на територію та підгодовувати будь-яких тварин . Це дуже небезпечно.

Не забувайте, що літо – це не тільки чудовий відпочинок, але й певний ризик для здоров’я. Тож давайте робити так, щоб усе було добре!

А. Жезіцький, лікар Гадяцького міжрайонного управлінн Держсанепідслужби  України 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...