Правоохоронці розкрили ряд крадіжок транспортних засобів

Правоохоронці розкрили ряд крадіжок транспортних засобів

Правоохоронці розкрили ряд крадіжок транспортних засобів

Поділитися новиною

Правоохоронці розкрили ряд крадіжок транспортних засобівІз початку року на території Гадяцького району було скоєно 23 незаконних заволодіння транспортних засобів, серед них найбільше мопедів та скутерів, адже на сьогоднішній день, саме ці транспортні засоби набувають популярності серед місцевих мешканців, а отже і як предмет крадіжки серед зловмисників. Як показує статистика, найчастіше викрадають ті т/з, які господарі залишають на тривалий час без нагляду і особливо в нічний час доби та біля під’їздів багатоповерхівок або на стоянках, що не охороняються.

Співробітниками карного розшуку Гадяцького РВ було проведено ряд оперативно-розшукових заходів по розкриттю даних злочинів та встановленню осіб крадіїв. Ними виявилися двоє жителів району, які вирішили підзаробити і вибрали для цього більш легкий і швидкий спосіб. Та навряд чи товариші про це тоді думали, адже раніше не потрапляли в поле зору правоохоронців. Діяли за однією ж і тією схемою: приїздили до Гадяча, ходили вулицями міста, підшукували предмет наживи (мопед, скутер) і, дочекавшись зручної миті, здійснювали задумане. До рук крадіїв потрапляли також і велосипеди, залишені без нагляду біля будинків та магазинів. А потім відразу ж продавали знайомому на запчастини, а гроші витрачали на власні потреби.

Крадіжки скоювали як поодинці, так і разом. Оперативниками було встановлено, що на їх рахунку 8 скоєних злочинів.

По даних фактах відкрито кримінальне провадження за ст. 185 (Крадіжка) та 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України.

Міліціонери з’ясували, що такий спосіб заробітку зацікавив не лише сільських мешканців. Виявилось, що четверо жителів Гадяча також здійснювали крадіжки мопедів. А двоє з них, «більш досвідчені», адже раніше вже притягувалися до кримінальної відповідальності, у нічний час скоїли ряд незаконних заволодінь автомобілями, які власники залишили біля під’їздів багатоповерхівок, де мешкали. Не гребували зловмисники і запчастинами до авто. Для цього шляхом пошкодження дверей гаражних приміщень потрапляли в середину і скоювали крадіжки.

По даних фактах слідчими Гадяцького РВ УМВС було відкрито кримінальне провадження за ст.ст. 185 та 289 КК України. На сьогоднішній день районним судом двох із вище вказаних злочинців уже притягнуто до відповідальності за раніше скоєні злочини у вигляді позбавлення волі на строк 6 років 3 міс. та 6 років 6 міс. Тому покарання за вищеперераховані злочини вони отримають, уже перебуваючи за ґратами.

Та на відміну від випадків, коли злочини скоювали з метою наживи, був і такий факт, коли автомобіль викрали з метою «добратися» до міста. А саме: на початку квітня поточного року до чергової частини Гадяцького РВ надійшло повідомлення від чергового лікаря Гадяцької ЦРЛ про те, що до приймального відділення лікарні за медичною допомогою з тілесними ушкодженнями звернувся місцевий житель. У ході перевірки та з’ясування усіх обставин правоохоронцями було встановлено, що потерпілий зі своїм знайомим та його подругою відпочивали в с. Максимівка Гадяцького району. Хильнувши зайвого, між чоловіками виникла сварка, яка в подальшому переросла в бійку, у результаті чого потерпілому були нанесені тілесні ушкодження, а так звані гості, із метою «добратися до Гадяча», здійснили ще й незаконне заволодіння автомобілем, що належав потерпілому.

Співробітниками районного відділу міліції було виявлено викрадений транспортний засіб на одній із вулиць міста, а по даному факту відкрито кримінальне провадження за ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України.

По всіх випадках ведеться слідство, а ми ще раз звертаємось до власників транспортних засобів з проханням дотримуватися елементарних правил безпеки:

 – ніколи не залишати ключі у замку запалювання, закривати вікна, дверцята, багажник;

– уникати паркування на тривалий час у малолюдних і неосвітлених місцях;

– не зберігати документи на автомобіль у салоні;

– установити охоронну сигналізацію;

– узяти за правило в нічний час, за відсутності гаража, користуватися послугами спеціалізованих автостоянок.

Відповідальне ставлення до збереження власного майна значно зменшить шанси зловмисників заволодіти ним.

І. Ященко, ст. інспектор по РН та ГФ Гадяцького РВ УМВС, капітан міліції

LIVE OFFLINE
track image
Loading...