Перейменування вулиць

Перейменування вулиць

Перейменування вулиць

Поділитися новиною

Перейменування вулицьЖити по Закону

Нещодавно на запитання нашого кореспондента до міського голови про перейменування вулиць та знесення пам’ятників тоталітарного режиму Тетяна Миколаївна відповіла, що нібито нашого міста це не стосується. У нас, мовляв, немає чого перейменовувати. Не можу зрозуміти, чому так? Мабуть, проблема – у ностальгічному небажанні розпрощатися з комуністичним минулим чи просто, як кажуть, «не охота» морочитися. Ліпше прикритися давньою відмовкою про гроші, яких завжди не вистачає у міському бюджеті.

У 2014 році Український інститут національної пам’яті видав друком методичний збірник «Як перейменувати вулицю». Сподіваюсь, наш міський голова не оминула його своєю увагою, адже в ньому викладені правові засади перейменування вулиць, провулків, площ тощо, і підготовлений він спеціально для голів міських, сільських та селищних рад.

Але ми самі для себе повинні зробити вибір: чи хочемо жити в місті або селі з назвами вулиць іменем диктаторів чи представників тоталітарного режиму, якого героїзувала комуністична ідеологія.

Нагадуємо, Верховна Рада у квітні цього року ухвалила Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Документом передбачається заборона політичних партій, якщо їхні програмні цілі або дії спрямовані на пропаганду комунізму або націонал-соціалізму. Також названим документом передбачається карати позбавленням волі на термін до десяти років за виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комунізму і націонал-соціалізму. Окрім цього, мають ліквідувати комуністичні зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, будь-яке зображення державних прапорів, гербів та інших символів СРСР та УРСР, прапори, символи, зображення або іншу атрибутику, в яких відтворюється поєднання серпа та молота, символіку комуністичної партії або її елементи.

ЩО ЦЕ КОШТУЄ?

Міській раді слід витратитись на виготовлення нових табличок та їх установлення, а також виготовлення та встановлення нових дорожніх знаків із покажчиками назв вулиць.

Щоправда, доведеться ще демонтувати пам’ятник борцям за революцію, що знаходиться саме біля міськради, та погруддя К. Марксу у парку.

ЧИ НЕОБХІДНО ЗМІНЮВАТИ ДОКУМЕНТИ?

На майно: документи, які засвідчують право власності фізичних або юридичних осіб, на об’єкти нерухомого майна – ЗАЛИШАЮТЬСЯ ЧИННИМИ.

Реєстрацію місця проживання спеціально змінювати – НЕ ТРЕБА.

ЗАКОНОДАВСТВОМ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО граничних строків зміни юридичної адреси, тому відповідні зміни можуть бути внесені разом з іншими змінами до установчих документів.

ЯКІ ВУЛИЦІ СЛІД ПЕРЕЙМЕНОВУВАТИ (підказка)

Дзержинський Ф.Е. – один із засновників ВЧК та організаторів «червоного терору». Проводив жорстоку політику репресій проти противників більшовицького режиму. Керував боротьбою із повстанський рухом на Україні.

Калінін М.І. – один із організаторів політичного терору. У 1934 році підписував постанову, в якій законодавчо санкціонував проведення репресій і самоуправних розстрілів.

Кіров С.М. – активний організатор політичних репресій та переслідувань духовенства.

Котовський Г.І. – авантюрист, грабіжник, розбійник. Брав участь у знищенні національного руху, здійснював масові злочини проти цивільного населення в Україні.

Крупська Н.К. – брала участь у антирелігійній кампанії, ініціатор «чорних списків» забороненої літератури, дружина Леніна.

Островський М.О. – комуністичний письменник, причетний до каральних експедицій проти населення, запідозреного в контрреволюції. Будучи прикутим до ліжка, напівсліпий, писав доноси на сусідів у 1935 році.

Фрунзе М.В. – військовий діяч, керував боротьбою проти повстанського руху в Україні.

Чапаєв В.І. – червоний командир, придушував селянські повстання проти більшовиків на Уралі.

Щорс М.О. – активний учасник знищення українського національного руху у 1918–1919 рр., його підлеглі жорстоко знущалися над полоненими і творили насильства над мирним населенням.

50 років Жовтня – є така вулиця у Гадячі, що ознаменовує дату, яка не повинна зберегтися у пам’яті українців. А ще є вулиці Свердлова, Тельмана та Радянська.

Тож, Тетяно Миколаївно та голови сільських рад району, робота вам знайдеться, було б бажання. І часу у вас уже не так багато залишилось, у хорошому розумінні цього слова.

Валентина Йотка.

5 коментарі до “Перейменування вулиць

  1. Валентина, коли тебе больше занятся нечем бери краску и иди переписывай улицы. 100 лет жили всех все устраивало теперь видите ли это стало воспоминаниями тоталитарного режима. Кому то легче становится от этого. Сейчас правительство творит насилие над мирными жителями, но их же почему то не скидывают, а названия улиц значит мешают. Это все отвлечение внимания людей от более глобальных проблем

  2. [quote name=”Ленин”]Валентина, коли тебе больше занятся нечем бери краску и иди переписывай улицы. 100 лет жили всех все устраивало теперь видите ли это стало воспоминаниями тоталитарного режима. Кому то легче становится от этого. Сейчас правительство творит насилие над мирными жителями, но их же почему то не скидывают, а названия улиц значит мешают. Это все отвлечение внимания людей от более глобальных проблем[/quote]
    мавзалей даже пукен на параде застеснялся показывать-скромно заретушировал щитами.А нам он тем более побоку ЭТОТ УЗКОГЛАЗЫЙ КАЛМЫК.

  3. Тогда может переименовать улицы в порошенка, яценюка – заслуженых деятелей Украины, которые не грабят людей и не уничтожают тарифами, ценами

  4. Я працюю в інтернеті. На сайтах заведена моя адреса. Мені пояснили, щоб змінити, потрібно завірити на фірмі, яка знаходиться в Харкові, зміну адреси. Потрібно надати в фірму завірену нотаріусом довідку. Причому привезти самому. Мені Йотка оплатить всі кошти, які я витрачу через зміну адреси? Яка різниця, на якій вулиці я живу. Це робиться для того, щоб відволікти людей від проблем, повязаних з підвищенням цін і тарифів. Чому не пишете про те, як виживати?

  5. [quote name=”Маркс”]Я працюю в інтернеті. На сайтах заведена моя адреса. Мені пояснили, щоб змінити, потрібно завірити на фірмі, яка знаходиться в Харкові, зміну адреси. Потрібно надати в фірму завірену нотаріусом довідку. Причому привезти самому. Мені Йотка оплатить всі кошти, які я витрачу через зміну адреси? Яка різниця, на якій вулиці я живу. Це робиться для того, щоб відволікти людей від проблем, повязаних з підвищенням цін і тарифів. Чому не пишете про те, як виживати?[/quote]
    А зачем простым людям выживать? кому нужны их заботы??? завтра или послезавтра будет хорошо, а сегодня время жить для парашенки-вальцмана и их отпрысков

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...