Козацький дух: погляд через століття

Козацький дух: погляд через століття

Козацький дух: погляд через століття

Поділитися новиною

Козацький дух: погляд через століттяУ Гадяцькій гімназії імені Олени Пчілки підготовлено до друку збірку творчих робіт гімназистів «Козацький дух: погляд через століття». Це вже третя збірка, присвячена темі війни.

У цьому році, такому важливому в долі України, гімназисти працювали над творчими роботами на тему: «Козацький дух: погляд через століття». У творах учні виявили креативність та громадянську позицію. Школярі через призму художніх образів розкрили проблеми сучасності. Це називається духом часу.

Щирі та зворушливі слова звучать у творчих роботах молодших школярів. Сподіваємось, додадуть упевненості воїнам слова Поліни Домашенко (3-Б клас), Дарини Рудич (3-Б клас), Максима Тіщенка (3-А клас), Марини Таран (3-А клас), які написали: «Не падайте духом, а йдіть уперед! Ми з вами, а ви – з нами! Надія не вмирає. Україна переможе!»

Козацький дух: погляд через століттяНе можна без хвилювання читати рядки твору Олександра Пригоди (4-А клас), який написав про свою дитячу мрію так: «Моє найбільше бажання – щоб вороги зрозуміли, що ми, діти України, хочемо жити без війни!» А ще гімназисти звернулись з молитвами до Бога. «Боже, дай їм віру в перемогу, дай сенс життя тим, хто його втратив», – пише Анжела Строкань (10-Б клас). «Молюся разом із бабусею, щоб усі поранені одужали, зміцніли й здоровими насолоджувались мирним життям», – зазначає Оксана Лисенко (5-А клас). Лілія Мільніченко (11-Б клас) стверджує, що гордиться всіма солдатами, які «дивлячись у вічі смерті, відважно відстоюють кордони неньки України», для неї «кожен із них – взірець того, яким повинен бути справжній чоловік і українець, справжній патріот!»

У творах звучить любов до Батьківщини. Так, Богдан Олещенко (4-А клас) запевняє: «Я ніколи не забуду моєї Батьківщини, яка мене зростила». Слова підтримки можна прочитати у листах до воїнів АТО, які написали Олександра Гавриленко (10-Б клас), Мирослава Скрипнікова (7-А клас), Діана Романенко (4-Б клас),  Єлизавета Андросова (9– Б клас).

Оскільки випускники гімназії  вивчили багато книг про жахи Другої світової війни, то у творчих роботах Лілії Лукавої (11-А клас), Людмили Мигаль (11-А клас) та Марини Гришуніної простежується думка про актуальність роману Камю «Чума», де він яскраво зобразив образ чуми – універсальної метафори зла в усій його яскравості й багатогранності. Щирість, дорослі погляди на сучасні події та тривога звучить у віршах учнів: Любові Котюк «Мрії збуваються» (10– Б клас), Анастасії Ізюменко «Герой» (7– А клас), Альони Жулід «Пам’яті загиблих у боях» (8-Б клас), Анни Коваленко «За Україну» (9-Б клас), Марини Ковтун «Україна» (6-Б клас), Олександри Лобас «Думки українського солдата» (11-Б клас). А Даніель Нижник (11-Б клас) у вірші «Пішов вбивати брата брат» пише:

І пам’ятай: сила не у зброї,

А в дружбі, єдності, любові!

Зумій наш вибір поважати.

Це ж зовсім просто. Чуєш, брате?

Скоро збірка поповниться новими матеріалами, адже війна все більше торкається і нашої школи… «Холодного зимового дня, коли я повернулася зі школи, побачила, що мама збирає речі мого тата… Він поцілував мене, усміхнувся. Так він став учасником АТО», – пише Катерина Шульга (8-Б клас). Гімназисти вірять у повернення воїнів, дякують їм за можливість бачити ясне сонечко. Цю збірку ми хочемо відправити у зону АТО. Упевнена, що щирі слова будуть їм моральною підтримкою. Дух козацтва – це не тільки дух свободи, але й дух солідарності української нації. Не дамо заплямувати честь, гідність, історію та пам’ять української нації! Ми переможемо!

В. Бутко, заступник директора з НМР

LIVE OFFLINE
track image
Loading...