Небулайзерна терапія – це сучасно та безпечно!

Н. Собко, завідуюча дитячим відділенням Гадяцької ЦРЛ

Н. Собко, завідуюча дитячим відділенням Гадяцької ЦРЛ

Поділитися новиною

Н. Собко, завідуюча дитячим відділенням Гадяцької ЦРЛОстаннім часом усе більше батьків цікавиться використанням небулайзерів у домашніх умовах. Чи насправді це так ефективно і небезпечно?

Так, небулайзерна терапія отримує все більше визнання як серед лікарів, так і пацієнтів. Інгаляція ліків через небулайзер – один із найбільш надійних, простих і ефективних методів лікування. Раніше ця терапія була можлива тільки в стаціонарі, тепер небулайзер можна купити в будь-якій аптеці. Ще десять років тому традиційним у лікуванні тяжкої бронхіальної обструкції були системні призначення гормонів та ін’єкції еуфіліну.

Інгаляції бронхоспазмолітиків за допомогою дозуючого аерозольного інгалятора не забезпечували оптимальну доставку ліків через складність у координації дихання, особливо у дітей раннього віку. Ситуація суттєво змінилась, коли з’явилась  можливість нового способу доставки лікарських засобів за допомогою небулайзера. Цей пристрій розпилює ліки до дрібнодисперсного аерозолю, який вільно проникає у дрібні бронхи, а також бронхіоли та альвеоли.

Які переваги небулайзерної терапії?

Немає необхідності координувати дихання та надходження ліків, що дає можливість використовувати цей метод у немовлят із перших місяців життя, а також у тяжких пацієнтів.

– Висока ефективність через швидку доставку та створення високої концентрації ліків у дихальних шляхах.

– Ліки подаються безперервно, аерозоль не подразнює слизову дихальних шляхів.

– Можливість надання допомоги при невідкладних станах удома (задишка, стеноз).

– Відсутність травмуючої дії на психіку дитини.

В яких випадках потрібен небулайзер удома?

Небулайзер потрібен родині, де діти часто хворіють на ГРВІ, бронхіти, особливо із бронхообструктивним синдромом, а також діти із хронічними захворюваннями органів дихання (бронхіальна астма, муковісцидоз).

Який небулайзер краще придбати для використання в домашніх умовах?

Існує два основних типи небулайзерів: компресорні та ультразвукові.

Ультразвукові небулайзери хоча і є більш компактними та безшумними, але ряд препаратів (гормони, антибіотики та ін.) руйнуються під впливом ультразвуку, унаслідок чого знижується ефективність лікування. Також недоліком цих інгаляторів є їх висока вартість. Компресорні небулайзери визнані «золотим стандартом» інгаляційного лікування завдяки їх надійності, простоті дезінфікуючої обробки та широті використовуваних медикаментів. Усі стандартні розчини для інгаляцій, що випускаються фармкомпаніями в готовому вигляді, можуть бути використані в компресорних небулайзерах.

Чи можна через небулайзер використовувати масляні розчини та відвари трав?

Ефірні масла та масляні розчини в небулайзерах застосовувати не можна, тому що існує небезпека накопичення його в дрібних бронхах і альвеолах, що призводить до їх закупорки. Відносно настою трав можу сказати, що погано відфільтрований настій може призвести до поломки апарату і появи побічного ефекту інгаляції у вигляді кашлю, бронхоспазму та ін. Крім того, трави можуть викликати алергію.

Які ж ліки можна використовувати в небулайзері?

Є спеціальні розчини, які виготовляються у флаконах або пластикових контейнерах -небулах. Розрахунок необхідної кількості ліків залежить від віку пацієнта, тому призначення повинен зробити лікар.

Для небулайзерної терапії використовують наступні ліки:

1. Муколітики (препарати для розрідження мокроти і покращення відхаркування): амброксол, муколван, флуїмуцил.

2. Бронходилататори (препарати, що розширюють бронхи): беродуал, вентолін (небутамол), беротек.

3. Глюкокортикоїди (гормональні препарати, які мають протизапальну і протинабрякову дію): пульмикорт (небуфлюзон); фліксотид.

4. Кромони (протиалергічні препарати): кромогексал.

5. Антибіотики: флуїмуцил.

6. Лужні і сольові розчини: сода-буфер, 0,9% фізіологічний розчин, мінеральна вода «Боржомі» (без газів).

7. Антисептики:декасан.

Чи існують протипоказання для проведення небулайзерной терапії?

У дитячому віці майже немає, хіба що індивідуальна непереносимість ліків.

Які побічні дії можливі при проведенні інгаляцій?

При глибокому диханні можливе запаморочення, нудота, кашель. Це симптоми гіпервентиляції. Необхідно завершити інгаляцію, подихати носом та заспокоїтись. Після зникнення симптомів інгаляцію можна продовжити.

Як правильно проводити інгаляцію?

– Інгаляції проводять не раніше, ніж через 1-1,5 години після прийому їжі та фізичного навантаження;

– при захворюваннях носа, навколоносових пазух і носоглотки вдих і видих необхідно робити через ніс, використовуючи носові канюлі або маску;

– при захворюваннях глотки, гортані, трахеї, бронхів рекомендується вдихати аерозоль через рот (за допомогою мундштука), дихати глибоко і рівно;

– за допомогою маски інгаляції проводять дітям до 3-5 років, а також тяжкохворим, тільки необхідно використовувати маску відповідного розміру;

– ліки слід розводити тільки 0,9% фізіологічним розчином (замінювати на дистильовану та кип’ячену воду не можна!);

– об’єм ліків разом із розчинником для проведення інгаляції повинен бути не менше 2-5 мл;

– при заправці інгалятора використовуйте тільки стерильні шприци;

– своєчасно змінюйте повітряний фільтр, камери та мундштуки;

– дотримуйтесь терміну придатності ліків та умови їх зберігання;

– використовувати для інгаляції ліки кімнатної температури;

– після проведення інгаляції прополоскати рот (особливо після застосування гормонів та антибіотиків), якщо дихали через маску – умитися; вимити камеру, маску та мундштук мильним розчином та прополоскати проточною водою.

Бажаю вам здоров’я!

Н. Собко, завідуюча дитячим відділенням Гадяцької ЦРЛ

LIVE OFFLINE
track image
Loading...