Молоко дешевше, ніж пиво

Молоко дешевше, ніж пиво

Молоко дешевше, ніж пиво

Поділитися новиною

Молоко дешевше, ніж пивоІз року в рік «молочна проблема» нагадує про себе. І загострюються болючі питання саме навесні, коли збільшуються обсяги виробництва молока. Відтак закупівельна ціна на продукт зменшується, але цьогоріч причину здешевлення пояснюють ще й «подорожчанням газу, електрики, пального»…

– Та як це так? Олігархам нові тарифи б’ють по кишені, а нам ні?! Сміються з людей та й годі, – обурюється 56-річний житель Соснівки Микола Петрович Голуб.

Для його односельців здавання молока – чи не єдиний прибуток.

– У деяких дворах по 8 корів тримають! – продовжує чоловік.

Дійсно, у чималенькому селі чотири череди, в одній з яких і сто голів, в іншій – тридцять…

Страждають передусім селяни, які не те що нормально не можуть реалізувати продукцію, а ще й втрачають на цьому.

Корова у дворі – харч на столі

– Тільки й говорять скрізь, що потрібно піднімати село. А ось воно – ставлення до села. На що ж нас перетворюють!  Молоко – не вода, а коштує чомусь дешевше, ніж «захімічені» солодкі напої у магазинах, – скаржаться невдоволені селяни.

Чомусь в умовах, коли різко падає закупівельна ціна на молоко, ціни на готову молочну продукцію (йогурти, кефір, сирки тощо) ростуть. Та й на базарі воно коштує в 2-3 рази дорожче. Але без корови немає села. Це і для себе щоденна їжа на столі, і можливість хоч трохи заробити.

Правила диктує ринок

Закупівельні ціни на молоко протягом календарного року завжди коливаються. Рівень оплати здавачам залежить також від віддаленості сільської ради.

Ще однією причиною зниження цін, за словами чиновників, є проблема зі збутом молока – ускладнення стосунків із Російською Федерацією. Адже українська молокопереробна промисловість у переважній своїй більшості постачала молочну продукцію до сусідньої країни. Саме тому молокозаводи вимушені зменшувати закупівельну ціну. Але чи не схоже це на просте замилювання очей, адже проблема із закупівельними цінами тягнеться вже не рік і не два?

Худоба може піти під ніж

Селянин горбиться, а його ще й поганяють – як не батогом, то цінами. Тому дехто дійшов висновку:  легше корову здати на м’ясо, ніж тримати заради продажу молока. Із року в рік усе більше селян змушені розпрощатися з так званими «годувальницями». Про це свідчить і сумнівна статистика районного управління агропромислового розвитку.

Що говорити! У одному з найбільших сіл району, Петрівці-Роменській, корів тримають одиниці.

– У нас якщо з два десятки голів буде, то й добре, – говорить сільський голова Микола Михайлович Михайлов.

Уже давно селяни купують молоко одне в одного для власних потреб.

Селян хвилює одне – як далі жити?

Як продати свою продукцію вигідно – саме це і турбує сьогодні селян найбільше. Вони сподіваються на підтримку і допомогу у вирішенні своїх проблем. Але їх не припиняють обманювати. Проаналізувавши ситуацію із закупівлею молочної сировини в районі, ми дійшли висновку: «покупці» просто у змові і тримають однакову ціну. І, як виявилося, більше платять селянам там, де є конкуренція. Приміром, із десятка сіл у Веприку, де аж чотири «пункти прийому», за молоко беруть по 3,30. На відміну від інших, не ображають селян покупці з Охтирки – менш ніж 3,30 за літр не правлять.

Дехто пропонує заводам-перекупникам  домовитись, поділити території збору й таким чином економити на пальному й заготівельниках. Але чи погодяться вони? І хто врешті решт займеться проблемами селян? Чи залишається чекати, доки знову болюче питання ціноутворення на молоко перетвориться на «розмінну монету»  у передвиборних іграх наших політиків? А ще сподіватися, що комусь таки вдасться навести лад. Тільки чи не урветься терпець селянам і чи не залишимося ми зовсім без СВОГО молочного продукту, який, до речі, стоїть в одному ряду із стратегічними.


 

Хто і за яку ціну скуповує молоко у селах району?

Красна Лука: Охтирка – 3,50;

Сватки: Ромни – 3,0;

Біленченківка: Ромни – 2,40;

В.Будища: Гадяч – 2,70, Охтирка – 3,0;

Веприк: Гадяч – 3,30 (+ % за жирність), Охтирка – 3,30, Ромни – 3,30, Веприк – 3,30;

Рашівка: Решетилівка – 2,70, Гадяч – 2,70;

Качанове: Гадяч – 2,70;

Сари:  Гадяч – від 2,50 до 2,70, Білоцерківка – 3,50 – 2,70;

Соснівка: Гадяч – 2,70, Миргород – 2,70, Липова Долина – 2,70.

233 корови за рік позбулися жителі Гадяцького району. Нині в приватних господарствах зареєстровано 3620 голів  (станом на 1 січня 2015 року). Минулого року цифра сягала 3853. 

8712 корів зареєстровано по сільськогосподарських підприємствах району станом на 1 квітня 2015 року.  Це на 63 голови менше, ніж за відповідний період минулого року (за даними управління агропромислового розвитку). 

Олена Савченко

2 коментарі до “Молоко дешевше, ніж пиво

  1. Это же государство так борется за поддержание сельского хозяйства в Украине. Уже практически ничего не осталось в этой стране, все уже украли.

  2. Все це результат злочинної політики Росії та Путіна, диктаторського режиму Януковича. Дайош декомунізацію корів!

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...