Небезпечне сміття: батарейки + лампочки

Небезпечне сміття: батарейки + лампочки

Небезпечне сміття: батарейки + лампочки

Поділитися новиною

Небезпечне сміття: батарейки + лампочкиЦю тему, яка з роками набирає популярності не лише у мегаполісах, а й провінційних містечках, запропонувала нам гадячанка Наталія Титаренко, написавши ось такого листа.

«Добрий день. Нещодавно хотіла утилізувати використані батарейки та 2 згорівші енергозберігаючі лампочки. Запитувала в декількох місцях, але безрезультатно. У магазині «220 Вольт» запитала в продавця, чи утилізують вони якось згорівші лампочки та пальчикові батарейки, то мені відповіли, що таким не займаються.

Уже зневірилась, та на виході з магазину жіночка (покупець у магазині) підказала, що батарейки можна здати на утилізацію в магазині «МТС» (той, що біля «Горизонту»). Дійсно, у магазині стоїть коробка, в яку можна викинути батарейки. Але де викинути лампочки, я так і не знайшла. Зараз лежать вдома, і не знаю, що робити. На смітник рука не піднімається викинути (про смітники це вже окрема розмова). Можливо не тільки я одна задавалася таким питанням про утилізацію? Хотілося б турбуватися про навколишнє середовище, а не вбивати його».
Так, дійсно, не тільки пані Наталія задавалися цим екологічним питанням. Адже контейнер для використаних батарейок, що знаходиться в магазині «МТС», щомісяця наповнюється вщент. А отже небайдужі жителі району знають про екологічну загрозу цих так званих джерел електроенергії.

– Заходять люди, цікавляться. Приїжджають із сіл і просять, щоб такі ящики встановили і в їхній місцевості, – говорить продавець-консультант Олександр Анадолов.  

У магазині, де працює хлопець, контейнер стоїть більше року. Щомісяця мерчендайзери забирають із «МТСу» понад 1000 батарейок.

– Відправляють їх, здається, у Київ та Львів, – продовжує Олександр.

Ми дізналися, що у Львові знаходиться підприємство ГП «Аргентум», яке береться за утилізацію акумуляторних батарейок. Фірма навіть готова оплатити поштову пересилку сировини з будь-якої точки України.

У деяких регіонах країни волонтерським рухом упроваджується екопроект «Розряди ситуацію».  Він направлений на збір використаних батарейок та інформування населення щодо недопустимості викидати відпрацьовані хімічні джерела струму разом із побутовим сміттям.

Силами активістів по всій Україні встановлено більш ніж 500 коробок для використаних батарейок. Ємкості для їх прийому установлюють у магазинах. Далі посилки відправляють на бази переробки відпрацьованих батарейок і акумуляторів.

У різних регіонах нашої країни відкриваються нові пункти прийому не лише використаних батарейок, а й лампочок. На жаль, у Гадячі їх поки що доводиться викидати на смітник. Хоча вважається, що лампа токсично небезпечна, бо містить ртуть. Також, за підрахунками екологів, одна пальчикова батарейка забруднює важкими металами близько 20 кв. м ґрунту. У лісовій зоні це територія існування двох дерев, двох кротів, одного їжака і кількох тисяч дощових черв’яків.

Може, когось таки ця тема зацікавить, і в нашому рідному місті з’являться небайдужі жителі, які підтримають Всеукраїнську екологічну акцію?

Олена Савченко 

3 коментарі до “Небезпечне сміття: батарейки + лампочки

  1. підніміть це питання глибше, тобто запропонуйте щоб про це подбала місцева влада, хай в магазин де продаються батарейки та лампочки приходить відповідно людина яка збирає все це “добро” і вилучає використане. Мені здається, що наш МЕР міста лише числиться на цій посаді, а справами не займається.

  2. Цілком згодна з коментарем! Тема важлива! Я сама збираю батарейки і відношу до цього магазину, щоб не викидати на смітник. На превеликий жаль більшість людей викидають це небезпечне сміття і не замислюються яку шкоду вони наносять довколишньому середовищу…Інші просто не знають куди їх діти, знаючи про небезпеку, і несуть на смітник!
    Щодо мера міста згодна також цілком! Господиня у якої занедбане господарство! Куди не глянь-занепад!!!!

  3. У нас чомусь вважається, що влада повинна бути причетна до кожної справи. Навіть до збирання та утилізації непридатних батарейок чи енергозберігаючих ламп. Коли цим не займається, то значить нічого не робить. Те, що робить міський голова щоденно, здається мало кого цікавить. Дійсно, цікаво, чи знайдуться у Гадячі небайдужі люди, які не лише говорити навчилися, але й мають бажання щось робити?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...