У дитини алергія. Що робити?

лікар-педіатр Антоніна Квачан

лікар-педіатр Антоніна Квачан

Поділитися новиною

лікар-педіатр Антоніна КвачанІз настанням весни все частіше і частіше матусі спостерігають дивні висипи у дітей. На жаль, із нинішнім станом екології дуже важко розпізнати, яка це хвороба. Та все ж найчастіше висипи з’являються при алергії.

Щоб скоординувати ваші дії при виявленні схожих симптомів, ми поспілкувались із лікарем-педіатром Антоніною Квачан.

Тож розтлумачте нам, що ж таке алергічний дерматит?

Алергічний дерматит – запальне захворювання шкіри, що має алергічну природу.  Для нього характерні періодичні загострення, що супроводжуються висипанням на шкірі у вигляді червоних плям, які лущаться, розташованих, як правило, на обличчі, згинах рук і ніг, животі, і неприємним свербінням.

Що зазвичай є причиною розвитку хвороби?

У немовлят поява висипів на шкірі можлива при введенні прикормів. Також  можлива алергія на ліки, щеплення, укус комара чи бджоли, цвітіння рослин. Із такими ситуаціями зіштовхувалась зазвичай кожна мама.

Слід розуміти, що шкірні прояви дитячого діатезу не є хворобою шкіри. Це лише зовнішній прояв алергічної реакції. У силу незрілості імунної та травної системи, недостатньої детоксикаційної функції печінки деякі речовини, що потрапляють у організм, не засвоюються. Ці речовини у результаті певних перетворень набувають властивості антигенів і вироблення антитіл. Комплекси антиген-антитіл провокують появу висипу.

Що ж робити батькам, які помітили у свого малюка симптоми алергії?

Перш за все, ви маєте переконатись, що причиною висипки є алергічне захворювання. Для цього потрібно звернутись до сімейного лікаря, який виключить можливі інфекції та хвороби шкіри.

У разі харчової алергії слід на тривалий термін відмовитись від прийому в їжу алергену, а також від усіх продуктів, що є високоймовірним джерелом алергії (цитрусові, екзотичні овочі-фрукти, полуницю, шоколад, молоко, мед). Якщо алергія виникла під час введення прикорму, намагайтесь дотримуватись наступних правил: вводити потрібно не більше 1 нового продукту в 1-2 тижні. Якщо  дитина негативно відреагувала на новий продукт, ви будете точно знати на який. Його потрібно відмінити, тиждень дати відпочити  і починати введення іншого продукту. Прикорм, що викликав негативну реакцію, можна спробувати знову, але місяців через два. Нову їжу краще давати дитині у кінці годування, по можливості змішуючи зі старою (знайомою дитині) їжею, починаючи з чверті чайної ложки і поступово збільшуючи об’єм.

Контактна алергія виникає на компоненти миючих засобів, тканину, з якої пошитий одяг, або матеріал, з якого зроблені іграшки. Використовуйте тільки спеціальні дитячі порошки або дитяче мило. При купанні засоби догляду за дитиною використовують не частіше одного, максимум двох разів на тиждень, тому що мило нейтралізує захисну жирову плівку, якою покрита шкіра.

Алергічний дерматит унаслідок вдихання частинок домашнього пилу, аерозолів, кормів, засобів від комах виникає у малюків не менш часто за інші. Слід знати, що зниження  рівня алергенів тваринного походження у житлових приміщеннях починається  тільки через місяць-два після виселення домашніх улюбленців із квартири.

Чи варто звертатись до лікаря?

Звісно, перша ваша дія при виявленні симптомів алергії – звернення до спеціаліста. Підтвердивши алергічну природу висипань, лікар призначить адекватну дієту. Для зниження свербежу дітям призначають антигістамінні засоби (не обов’язково таблетовані, можна й у вигляді кремів), у більш тяжких випадках можливе призначення сильніших засобів.

Якщо природа алергії не відома і стан залишається без покращень протягом тривалого часу, необхідно звернутись до алерголога, можливо, навіть для проведення шкірних алергічних проб.

Чи можна попередити хворобу, можливо, вживати якісь ліки задля профілактики?

Не раджу спеціально вживати якісь препарати.  Профілактика діатезу включає тривале грудне вигодовування і дотримання жінкою, яка годує, режиму харчування, правильне введення прикорму, грамотне годування дитини і своєчасне виявлення дисбактеріозу кишечника.

І взагалі, алергічний дерматит, як правило, – явище тимчасове. У міру підростання дитини удосконалюються функції печінки і кишечника, імунна система. Інколи алергію достатньо просто перерости.

«Базар Медіа в Україні» 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...