А чи «смачне» дитинство?

А чи «смачне» дитинство?

А чи «смачне» дитинство?

Поділитися новиною

А чи «смачне» дитинство?Чи знаєте ви, що їдять ваші діти у садках та школах?  Чи не голодні, чи смакує їм, чи доїдають вони свою порцію? Адже не кожна дитина, прийшовши додому із дошкільного закладу, розповість про минулий день. Та й батьки, привівши вранці своє чадо у садок, не завжди виділять хвилину для того, щоб ознайомитись із меню.

Цьогоріч, Гадяцька міська рада виділила 10 млн. 830 тис. 700 грн на утримання установ дошкільної освіти (виділятиме районна рада за рахунок трансфертів із обласного бюджету).

Також, починаючи із цього року, зросла батьківська плата за садок – відтепер батьки платитимуть 60%, а міська рада – 40%. Середній розмір вартості харчування дітей на 2015 рік для дітей віком до 3 років складає 12 гривень, а з 3 до 8 років – 17 гривень на день.

Що і як їдять наші діти – питання і просте, і складне водночас. Якщо мало не кожному з нас відомо, що харчування у садку та школі має бути збалансованим, різноманітним, із дотриманням правил приготування страв, то що саме їдять діти, чи смачна приготована страва і чи задовольняє вона добові потреби у вітамінах дитини, знають далеко не всі.

Щоб дізнатись, чим годують малюків, я відвідала два дошкільні заклади міста – ДНЗ №10 «Казка» і ДНЗ №6 «Сонечко».

 У «Казці» мене привітно зустріла завідуюча закладу Валентина Щухомет. Час візиту я підбирала, щоб потрапити саме на обід. Дорогою до ясельної групи (вони першими сідають обідати) Валентина Миколаївна розповіла, що у нинішніх умовах жорсткої економії радує те, що харчування дітей не погіршилось, а залишилось на достойному минулорічному рівні. Наприклад, при нормі м’яса 14,5 кг на 1 дитину в рік фактичне споживання у «Казці» становить 15,5 кг. Дотримуватись технологій допомагає і нещодавно проведений капітальний ремонт кухні, після якого харчоблок став одним із найкращих у районі. Продуктами забезпечує місцевий  ПП «Луць». Харчування триразове – сніданок, обід і полуденок. Страви готують згідно перспективного меню, яке  медсестра готує заздалегідь.

Вихователі зізнаються: якщо дитина «їстівна», то й у садочку не лишиться голодною. Тож інколи вихователькам доводиться йти на хитрощі, тільки б змусити малюків поїсти.

Кухарі дошкільного закладу вихваляються перспективним меню. Тут і суп із м’ясом, і рибка, і картопляне пюре, овочі, кашка з котлеткою,  пиріг та булочки з маслом, печиво чи вафлі – якби тільки бажання їсти було.

У групі якраз обідають найменші вихованці. Цього дня меню таке:

Сніданок: макарони відварені, помідор консервований, хліб, чай, батон із маслом.

Обід: борщ український із м’ясом, картопляне пюре, ковбаса відварена, огірок, компот і хліб.

Полуденок:  молоко з печивом. 

Наступного дня я завітала у «Сонечко». Поки готували обід для старшої групи, я встигла поспілкуватись із Світланою Гулевською, старшою медсестрою ДНЗ. Харчування у садочку, як і в попередньому, триразове. Світлана Михайлівна розповіла, що згідно перспективного плану харчування вихованці закладу повинні двічі на тиждень їсти рибу, кисломолочний сир, курячі стегенця чи філе, ковбасу варену; кожного дня мають їсти хліб і масло; молоко – 4 рази на тиждень. Також замовляють ікру бурячну, морквяну, капусту тушковану, помідор чи огірок консервований. У літній період харчування покращується на 10%. Діє оздоровчий період – до основного меню дітям додають соки і свіжі фрукти. Медсестра зізнається: поки що суттєвих змін чи відмінностей від минулорічного меню немає. Як буде далі – покаже час.

Цього дня я побувала на обіді у старшої групи. Меню дня виглядало так:

Сніданок: картопляне пюре, стегенце тушковане, батон із маслом, чай і хліб.

Обід: суп полтавський з галушками, гречана каша, тефтелька із курячого м’яса, ікра з буряка чай і хліб.

Полуденок: сік і печиво.

Що ж, як бачимо, харчування в описаних дошкільних закладах різноманітне, настільки це можливо, та нормально збалансоване, як для дитини дошкільного віку. Також хотілось би відмітити кухарів дитячих садків. Саме завдяки їх старанням вихованці садочків мають змогу харчуватись смачною та поживною їжею.

Тож, шановні батьки, будьте певні, незважаючи на всі перевороти із фінансуванням, значних змін не сталося, принаймні поки.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...