Громадські слухання у селі Книшівка

Що й кому дісталось?

Що й кому дісталось?

Поділитися новиною

Громадські слухання у селі КнишівкаЗараз у Книшівці на слуху і активно обговорюється важлива подія: виділення майна СТОВ «Калина» в натурі. До цього усі ми йшли майже 15 років. Змінилось керівництво СТОВ «Калина», змінились кілька комісій по врегулюванню майнових відносин. Звісно, і сам стан майна за цей час багато у чому змінився і кількісно, і якісно. Ось пройшла перша хвиля розпаювання, ініціатором якого було СТОВ «Калина».

Цій темі присвячувалися громадські слухання, які відбулись 20 січня у Будинку культури Книшівки. Запрошувались усі небайдужі жителі сіл Книшівської с/р, навіть ті, хто не працював у колгоспі і не має майнових сертифікатів.

Присутніх було небагато, але обговорення проходило досить гостро. Був і сільський голова, працівники сільради, декілька депутатів сільради, а також пайовики і небайдужі жителі села. Під сумнів ставилась грошова оцінка майна. Звісно, сміхотворні ціни на майно, але ж за цей час з моменту оцінки змінився і курс грошової одиниці, і оцінка зроблена багато років тому. Багато сертифікатів викуплено, багато власників померли, і робити переоцінку майна – значить і переробляти видані сертифікати. А на це, крім часу, також необхідні немалі кошти. Крім того, у сертифікаті вказані не тільки грошова оцінка, а й відсоткова чи процентна оцінка трудового вкладу кожного пайовика в загальний «колгоспний пиріг». А відсоток – це така одиниця, що не міняється з роками.

Тут було повідомлено, що згідно законно переоформлених паїв із померлих на сільську раду з нашого комунгоспу «Сервіс» було виділено, за їх побажанням, деяку техніку у більш-менш задовільному технічному стані, а саме автомобіль, колісний трактор, гусеничний трактор, комплектні асфальтові катки, а також деякий реманент для обробітку землі. У зв’язку із реорганізацією СТОВ «Калина» і оснащенням її сучасною потужною широкозахватною технікою для обробітку великих площ землі залишається під питанням обробіток власних земельних ділянок самих селян. І ми усі покладаємо великі надії, що укомплектоване с/г технікою підприємство стане неабиякою допомогою для селян, а також серйозним конкурентом для приватників, що надають послуги по обробітку землі.

Також гостро стояло питання про долю спецтехніки, що не підлягає розпаюванню (бульдозер, екскаватор, пожежна машина, автокран, сюди можна віднести і дизельний генератор на комплексі).

Згідно закону про розпаювання вона передається у користування громаді, яка її надбала. Це є логічним – життя продовжується. І громада хоче бути хоч якось захищеною від усяких негараздів, що приходять без попереджень. Наприклад під час зимової негоди необхідний бульдозер. Пожежна машина, якщо вона на місці, допоможе вчасно здолати непроханого «червоного півня». І таких питань, які виправдовують передачу спецтехніки громаді, багато.

Були пропозиції передати спецтехніку комунгоспу і іншим суб’єктам, які у змозі утримувати її. Але так і не дійшли згоди, де повинна вона перебувати. Дійшли думки, що пересічному селянину байдуже, у кого вона на балансі. Головне, щоб ця техніка була на місці, на виду у всіх, технічно справна і готова виконати свою функцію у відповідальний момент.

Ось таке громадське слухання відбулось у нашому селі. На жаль, багатьом односельцям байдуже, як вирішуються і як вирішаться питання. Але ж усі згадані і не згадані проблеми можуть стосуватись кожного, навіть затятого песиміста. Але у відповідальний момент буде пізно. Бо, як відомо, собак треба годувати раніше, а не під час самого полювання.

Володимир Терещенко, с. Книшівка 

1 коментар до “Громадські слухання у селі Книшівка

  1. Жителі Книшівської с. ради, ви ще пошкодуете про те що дазволили розтягти Калину. Ви думаєте що будете потрібні тим фермеркам які хочуть хапнуть земельки або РАЙЗу, ви помиляетесь!!! Їм потрібна тільки земля тваринництво їм не потрібне.Згадайте що було до приходуРАЙЗ в 2010-2011роках .У Броварках було 5 діючих ферм зних 2 молочні ферми, така ж ситуація і в Книшівці, зараз ферми розібрали, техніку розібрали та порізали на метал. Дочого ми дожились??? наші діди та прадіди хіба для того все будували щоб якісь сволочі такі як Райз та деякі фермерки все розібрали? Схаменіться люди добрі бо лихо вам буде!!!! Без тваринництва наші села будуть хуторами. Надіюсь що цей коментар побачить хтось із Адміністрації і не дозволить щоб розірвали КАЛИНУ.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...