Дії робітників, службовців та населення при попереджувальному сигналі «Увага всім!»

Поділитися новиною

Дії робітників, службовців та населення при попереджувальному сигналі «Увага всім!» та мовній інформації відділу з питань надзвичайних ситуацій (штабу цивільного захисту)

Головний спосіб оповіщення населення про дії при виникненні надзвичайних ситуацій – це передача повідомлення по мережі провідного мовлення (через квартирні і зовнішні гучномовці), а також через місцеві радіомовні станції і телебачення. Для привернення уваги населення в екстремальних випадках перед передачею інформації включаються сирени, а також інші сигнальні засоби.

Запам’ятайте! Сирени і переривисті гудки інших сигнальних засобів означають сигнал цивільної оборони «УВАГА ВСІМ!»

Почувши такий сигнал, негайно увімкніть гучномовець, радіоприймач або телевізор і слухайте повідомлення управління (відділу, штабу ЦО) з питань надзвичайних ситуацій області (міста або сільського району).

На кожний випадок надзвичайних ситуацій управлінням (відділом, штабом ЦО) з питань надзвичайних ситуацій області (міста або сільського району) готуються приблизні варіанти повідомлень, які потім, з урахуванням конкретних подій, корегуються.

Інформація передається протягом 5 хвилин після подачі звукових сигналів (сирени, гудки тощо).

Вислухавши це повідомлення управління (відділу, штабу ЦО) з питань НС, кожний повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками.

Повідомлення управління (відділу) з питань НС включає: місце і час виникнення надзвичайної ситуації; розміри та масштаби надзвичайної ситуації; час початку та тривалість дії факторів ураження; територія (райони, масиви, вулиці, будинки тощо), яка потрапляє в осередки (зони) ураження; порядок дій при надзвичайних ситуаціях; інша інформація.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Кожне повідомлення управління (відділу, штабу ЦО) з питань надзвичайних ситуацій області (міста або району) може і буде відрізнятися одне від одного.

ПОВІДОМЛЕННЯ будуть залежати від екстремальних умов, розмірів, тривалості та масштабів можливих наслідків надзвичайних ситуацій, ступеню небезпеки факторів ураження для населення області (міста, району) та стану рятувальних і невідкладних аварійних відновлювальних робіт.

Кожен громадянин повинен знати телефони аварійно-рятувальних сил району, міста.

Кожний громадянин, який знаходиться на роботі, повинен виконувати всі розпорядження начальника цивільного захисту і штабу цивільного захисту, суб’єкта господарської діяльності, а при знаходженні вдома повинен:

– тримати вдома постійно включеними репродуктори, радіоприймачі, телевізори для того, щоб слухати розпорядження і вказівки органів виконавчої влади, управлінь (відділів) з питань надзвичайних ситуацій;

– привести до готовності індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри, при їх відсутності приготувати найпростіші засоби (повсякденний одяг, взуття, ватно-марлеві пов’язки, плівку тощо);

– постійно тримати при собі засоби індивідуального захисту;

– підготувати аптечку, перев’язувальний бинт, вату, марлю, протихімічний пакет, антибіотики, засоби йодної та засоби профілактики проти інфекції;

– провести у квартирі (домі) протипожежні профілактичні заходи, підвищити захисні властивості квартири (дому) від радіоактивних речовин (провести додаткову герметизацію);

– захистити продукти харчування і воду від радіоактивного та хімічного зараження (покласти їх у холодильник, завернути у пергамент, плівку, целофан та пакети з них, використати герметичний посуд (термоси, банки, бідони, каністри тощо);

– знати (уточнити) місце найближчого сховища або укриття, де можна сховатися. При їх відсутності приступити до пристосування під укриття підвалу (погребу) і до будівництва укриття найпростішого типу;

– при оголошенні відселення (евакуації) швидко підготуватися до неї (уточнити при необхідності місце збірного евакуаційного пункту).

Якщо сигнал застав вас у транспорті, громадському місці (магазині, театрі, на ринку тощо), необхідно уважно і спокійно вислухати вказівки адміністрації про те, де поблизу знаходиться  сховище (укриття), і якнайшвидше добратися і укритися в них, якщо є час – то якнайшвидше добратися до дому і діяти у відповідності з отриманими вказівками.

Якщо сигнал застав ваших дітей у школі, дитячому садку тощо негайно необхідно їх забрати додому і діяти у відповідності до отриманих розпоряджень органів управління у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Повітряна тривога

Безперервний дзвін сирен, гудків протягом 2-3 хв.

Зупиняються всі роботи, вимикаються прилади, силова мережа. Виключається подача електричного струму, газу. Робітники й службовці прямують до сховищ.

Радіосигнал: «Увага! Увага! Увага! Повітряна тривога!»

Якщо сигнал застав вас удома, негайно вимкніть нагрівальні прилади, газ, світло, загасіть вогонь у печі, одягніть дітей, візьміть засоби індивідуального захисту: протигаз, ватно-марлеву пов’язку, аптечку, документи, необхідні речі, запас харчів і води. Вимкніть зовнішнє і внутрішнє світло і швидко прямуйте до сховища. Якщо сигнал тривоги застав вас на вулиці, необхідно сховатися в найближчому сховищі. Якщо ви не встигли зайняти місце у сховищі, можна сховатися у підвалах, підземних переходах, тунелях. Якщо поблизу немає підземних споруд ховайтеся у траншеях, канавах, ямах, ярах та інших місцях, обов’язково надіньте засоби індивідуального захисту.

І. Волощук, перший заступник голови РДА, голова районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

LIVE OFFLINE
track image
Loading...