Захворюваність шийки матки

Захворюваність шийки матки

Захворюваність шийки матки

Поділитися новиною

Захворюваність шийки маткиЯк відомо, значне місце серед всіх локалізацій злоякісних новоутворень у людини займає рак шийки матки.

Кардинальним питанням боротьби з цим грізним захворюванням є його рання діагностика. Шийка матки – це орган, який виконує велику кількість функцій і постійно змінюється протягом життя жінки. Як правило, жінку і лікаря цікавлять наступні основні моменти:

1. Фертильна функція участі шийки матки в процесі зачаття.

2. Здатність шийки матки до виношування вагітності і фізіологічних пологів.

3. Профілактика розвитку раку шийки матки, раннє виявлення і лікування фонових і передракових захворювань.

У практиці лікаря акушера-гінеколога захворювання шийки матки – одне із найрозповсюдженіших захворювань.

Термін «ерозія» об’єднує велику кількість різних нозологій, кожна з яких має свої етіологію і патогенез, клінічні прояви і відповідного лікування.

Ерозія – не патологічний процес на вагінальній частині шийки матки, який характеризується на початковій стадії розвитком дистрофії і десквамації багатошарового епітелію, із наступним заміщенням цієї ділянки циліндричним епітелієм.

Справжня ерозія – порушення і десквамація багатошарового епітелію, як правило, травматичного характеру.

Екіропіон – виворіт слизової оболонки шийки матки внаслідок травматичного порушення її або розриву шийки матки в пологах, при маніпуляціях.

Дисплазія – розростання атипового епітелію па шийці матки з порушенням його фізіологічних слоїв, без залучення в патологічний процес строми і поверхневого епітелію.Є найчастішою патологією шийки матки, яка призводить до морфологічного передраку шийки матки.

Усі перераховані процеси потребують лікарської уваги, але тактика ведення пацієнток різна.

У більшості цю саму тактику визначає інформація, що одержує лікар акушер-гінеколог від лікаря, який проводить цитоморфологічне або патогістологічне дослідження клітинного матеріалу, одержаного з «проблемної» ділянки шийки матки.

Кольпоскопія є найкращим скринінговим тестом, яка в ідеалі має бути невід’ємною частиною кожного гінекологічного обстеження. Вона дозволяє виділити здорових і не потребуючих нагляду або подальшого обстеження пацієнток.

Сьогодні в 99,7% випадків причиною раку шийки матки є один із 13 високоонкогенних штамів вірусу папіломи людини. Водночас попадання вірусу в організм ще нічого не означає – він може самостійно вийти із організму без будь-якої лікарської допомоги. Інша ситуація – вірус потрапляє на «підготовлений» ґрунт: будь-які ерозії, ектропіон, запалення, дисплазії, атрофії.

Слизові оболонки в менопаузі є причиною того, щоб вірус затримався і почав життєдіяльність в організмі жінки.

Та навіть при проходженні вірусу папіломи в організм жінки у нас є можливість не допусти виникнення раку шийки матки. Від моменту інфікування до виникнення онкологічного захворювання проходять роки (у середньому 10 років).

Жінки, які мають більше шансів одержати вірус у свій організм і захворіти фоновими і передраковими захворюваннями:

1. Які мають велику кількість статевих партнерів і при цьому не  використовують презервативи при кожному статевому акті.

2. З будь-яким запальним захворюванням статевих органів.

3. З будь-якою патологією шийки матки.

4. З будь-якими гормональними порушеннями.

5. Які палять.

6. Які народили багато дітей та які мають в анамнезі аборти.

Стратегія профілактики раку шийки матки на сьогоднішній день включає дві позиції.

1. Первинна профілактика – вакцинація.

2. Вторинна – масове цілеспрямоване обстеження жінок з метою проведення діагностики і своєчасного лікування фонових і передракових захворювань.

Вакцинація проводиться вакциною «церварікс» в умовах щеплювального кабінету.

Слід відмітити, що вакцинація не захищає від усіх штамів вірусу папіломи людини, які можуть викликати рак шийки матки. Тому жінки обов’язково повинні, як і до вакцинації, регулярно проходити обстеження і цитологічний скринінг шийки матки.

У нашій державі цитологічному скринінгу, з метою виявлення фонових і передракових захворювань та діагностики раку шийки матки на ранніх стадіях, підлягають жінки від 18 до 70 років. Періодичність огляду – 1 раз на рік.

Таким чином, сучасна діагностика патології шийки матки, у т.ч. раку, базується на використанні цитологічного методу, за допомогою якого можна діагностувати початок локалізації клітини, тобто розпізнати злоякісний процес на ранніх стадіях його розвитку, коли ще немає клінічних проявів.

При поліклінічному відділенні Гадяцької ЦРЛ функціонує кабінет патології шийки матки, де кожна жінка зможе пройти обстеження та отримати відповідну консультацію.

В. Колесник, лікар акушер-гінеколог 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...