Новації у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

Поділитися новиною

1. Верховною Радою України 14 жовтня 2014 року прийнято Закон України № 1701-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів», який набрав чинності 25 листопада 2014 року. Законом № 1701-VІІ внесено зміни до Закону України від 15 грудня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»

у частині доповнення переліку відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо юридичної особи, інформацією про кінцевого вигодоодержувача юридичної особи, у тому числі кінцевого вигодоодержувача її засновника, якщо засновник юридична особа, та інформацією про структуру власності засновників – юридичних осіб, яка дає можливість встановити фізичних осіб – власників істотної участі цих юридичних осіб.

2. Верховною Радою України прийнято Закон України від 15.04.2014 № 1206-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу» (далі – Закон № 1206-VII) (набрав чинності 30.10.2014), яким передбачено наступні нововведення у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців:

– скасовано обов’язковість використання юридичними особами печаток;

– скасовано реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичної особи та державної реєстрації фізичної особи-підприємця та встановлено, що реєстраційний збір справляється лише за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів юридичної особи (три неоподатковувані мінімуми доходів громадян), та за проведення державної реєстрації змін імені або місця проживання фізичної особи-підприємця (один неоподатковуваний мінімум доходів громадян). Визначено, що реєстраційний збір за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів благодійних організацій, не справляється;

– розширено перелік документів, що підтверджують внесення реєстраційного збору шляхом включення до нього копії квитанції з платіжного терміналу.

Т. Дмитрук, державний реєстратор

LIVE OFFLINE
track image
Loading...