Народний депутат із Полтавщини зареєстрував законопроект «Про вогнепальну зброю цивільного призначення»

Поділитися новиною

На початку грудня народний депутат України Сергій Каплін зареєстрував законопроект під назвою «Про вогнепальну зброю цивільного призначення». Законопроект передбачає зміну порядку отримання та застосування вогнепальної зброї громадянами України, за умови відсутності обмежень на її використання – скоєння тяжких злочинів, недієздатність тощо. Також у законопроекті змінена трактовка поняття «самозахист».

Як повідомляється у пояснювальній записці до законопроекту, «вільне володіння зброєю є одним із базових прав людини, якого вона може бути позбавлена лише за рішенням суду, зокрема, у разі вчинення тяжкого злочину або внаслідок утрати дієздатності. Зброя є інструментом, за допомогою якого людина може захистити себе, своїх близьких, своє майно від будь-яких протиправних посягань (із боку злочинців чи узурпованої влади)».

Автор законопроекту прагне наслідувати досвід інших країн (Італія, Чехія, Швейцарія, Ізраїль, США, Грузія, Молдова та ін.), де гарантована державою можливість для громадян володіти вогнепальною зброєю спричиняє зменшення рівня злочинності.

Сергій Каплін переконаний, що ухвалення проекту Закону дозволить громадянам купувати вогнепальну зброю цивільного призначення вільно за умови відсутності обмежень на її придбання (стан здоров’я, вчинення тяжких злочинів тощо), реалізувати своє право на самозахист та захист прав інших осіб у разі протиправного посягання на них або їх майно або в разі узурпації державної влади. Ухвалення цього законопроекту дозволить скасувати існуючу дозвільну систему щодо набуття вогнепальної зброї цивільного призначення, а також надасть можливість громадянам вільно застосовувати належну їм зброю, у тому числі для спорту та мисливства, надасть можливість громадянам вільно ремонтувати, носити, транспортувати належну їм зброю.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...